ARTIKELTriangle

Fondamentales, Devialet en Triangle - Lef op zijn Frans

Jan de Jeu | 21 december 2011 | Triangle

Het is 21 oktober 2011 en ik bevind mij in het Beatrix gebouw in Utrecht waar de AV-NU 2011 gehouden wordt. In de ruimte van importeur Dimex raak ik in gesprek met de immer enthousiaste René Degens.

Mijn vraag of hij nog interessante show primeurs te melden heeft, beantwoordt hij bevestigend door het noemen van enkele recent aan zijn pakket toegevoegde noviteiten.

Eén van de genoemde merknamen - die van het Franse luidsprekermerk Triangle - roept direct herinneringen bij mij op. Mooie herinneringen aan de twee Triangle ontwerpen die ooit in mijn luisterruimte stonden. Naast de fraaie Triangle Genèse Quartet geldt dat vooral voor Triangle’s ‘Chef d’Orchestre’; de Magellan Grand Concert Sw2. Want zoals u elders op deze site kunt lezen heeft met name die laatstgenoemde op mij een onuitwisbare, grote indruk gemaakt.

((c) Jan de Jeu)

Wanneer René zegt dat dit vlaggenschip ook op de show aanwezig is speuren mijn ogen tevergeefs door de ruimte, op zoek naar twee hoge glanzend zwarte mastodonten. Pas wanneer hij twee hoge witte zuilen aanwijst herken ik ze als twee Grand Concerts. Terwijl ik in gedachten terugga naar die weken waarin deze prachtige Françaises zich in mijn luisterruimte bevonden, overhandigt René mij een DVD getiteld ‘Fondamentales’. Het is de registratie van een concert uit februari 2010 in de Gaveau Hall te Parijs waarin op een gegeven moment een viool weergegeven wordt via Triangle luidsprekers, terwijl tegelijkertijd de pianist live de pianopartij ten gehore brengt. Terwijl Rene dit staat te vertellen voegt Nicolas Serra, export manager van Triangle, zich bij ons. Aan het eind van het gesprek heb ik een uitnodiging op zak voor een vergelijkbaar concert dat binnen afzienbare tijd gegeven zal worden in het Arsenal in Metz.

Het Arsenal in Metz
Zo komt het dat ik enige tijd later in gezelschap van André van den Berg van Dimex en hoofdredacteur Theo Wubbolts van HVT afreis naar het Franse Metz om één van de concerten uit de nieuwe Fondamentales reeks bij te wonen. Het Arsenal blijkt een fraai, modern vormgegeven concertgebouw te zijn waarin zich meerdere zalen bevinden. Het concert zal plaatsvinden in de kleine zaal met circa 400 zitplaatsen.

We worden in  de lobby welkom geheten door enkele commerciële medewerkers van Triangle waaronder de eerder genoemde Nicolas Serra met zijn ravissante vriendin en Triangle eigenaar Marc Le Bihan met zijn echtgenote. Voor het concert blijken, naast een Duitse hoofdredacteur en de Duitse distributeur, met name klanten van Triangle en van een aantal gespecialiseerde HiFi winkels uit de regio te zijn uitgenodigd.

Op het moment dat ik dat hoor moet ik meteen denken aan de situatie in Nederland. Zou het niet geweldig zijn wanneer fabrikanten, importeurs en dealers ook in Nederland gezamenlijk tot een dergelijke opzet zouden kunnen komen? Live muziek in combinatie met hoogwaardige hifi apparatuur. Geweldig! Want ook bij dit concert wordt live muziek met gereproduceerde muziek gecombineerd. Dat blijkt direct wanneer we de zaal inlopen en in elke hoek van het grote podium een luidspreker uit de prestigieuze Triangle Magellan reeks zien staan – in dit geval de Magellan Quator – met elk zijn eigen Devialet ‘D-Premier’ versterker.

MERK

EDITORS' CHOICE