Feestelijke Opening RAF/Hi-Fi Klubben

RAF werd ingelijfd door de Scandinavische keten Hi-Fi Klubben. In Amsterdam werd een volledig nieuw filiaal gebouwd, een paar deuren voorbij de oude locatie. Gisteravond was onder grote belangstelling de VIP-opening. De grote baas van Hi-Fi Klubben was over uit Denemarken, zangeres Hind trad op, HiFi.nl rapporteerde. 

Over 14 kilometer aan netwerkkabels, 200 duizend schroeven, 500 liter cola en 90 ton aan Deens bouwmateriaal. “It’s all about great sound.”

Of hij blij is met zijn nieuwe winkel, wil een genodigde weten. “Mwahh... gemengde gevoelens”, reageert directeur Ton Smeets lauwtjes. Een goed gevoel voor ironie, want apetrots is de Amsterdammer op ‘zijn’ new born RAF, alias the greatest hifi-store in town. Trots die hij gisteravond tijdens de opening niet onder stoelen of banken stak.

(klikbaar voor groter formaat)

“Kijk”, zegt hij, “hier zijn we nu.” Smeets wijst tijdens de rondleiding verschillende keren op een plattegrond, zoals die er her en daar staan in zijn volledig hernieuwde zaak aan de Amsterdamse Rijnstraat. De plattegronden zijn geen overbodige luxe in de zaak, met een afmeting van 1000 vierkante meter en zo’n vijftien verschillende ruimtes.

(klikbaar voor groter formaat)

Taart & domotica
Omdat er vanavond meer mensen om een rondleiding smeken, beperkt Smeets zich tot de hoogtepunten: de tv-wanden inclusief de nieuwste internet-tv’s en de 60 inch Samsung smart-tv, de verschillende hermetisch afgesloten luisterruimtes, de home cinemaruimte met indrukwekkende bioscoop, de surroundzaal, de platenspelersectie, het vertrek met kleiner spul zoals radio’s van Tivoli, Geneva en Vita, maar vooral de voor Nederland unieke domoticaruimte, onderverdeeld in een heuse huiskamer, slaapkamer en keuken. Alles draait hier om het multimediale Control 4-paneel, ofwel de Home Automation & Smart Home Control, waarmee je alle beeld, licht en geluid in je huis kunt inrichten en bedienen. Van open haard tot blu-rayspeler, van een uit het bed schuivende televisie tot alle verlichting. “Ja, je mag gerust op het bed gaan liggen hoor”, lacht Smeets. En als het aan hem ligt wordt er binnenkort in de keuken ook echte koffie met taart geserveerd.

(klikbaar voor groter formaat)

Marilyn Monroe & Scandinavische sferen
Smeets gidst ons langs een paar persoonlijke voorkeuren, waar hij nog steeds zo nu en dan kippenvel van krijgt. Zoals de Steinway Lyngdorfs (“ze hebben nauwelijks meer dan een paar kleine speakers, maar zó mooi en goed”) en de KEF Blades, die tegen het decor van een sensueel kronkelende Marilyn Monroe aanstaan. “Hier worden wij nu echt opgewonden van”, zegt Smeets, waarbij hij op de Blades doelt.

(klikbaar voor groter formaat)

RAF werd recentelijk overgenomen door Hi-Fi Klubben, de grootste elektronicaketen van Scandinavië. Het zorgt in de Amsterdamse hifizaak voor noordelijke sferen. De wanden, de vloerbedekking, zelfs de foto’s aan de muur doen Scandinavisch aan. “Eigenlijk komt alles uit Scandinavië”, zegt Smeets. “Dat was in het begin best een beetje wennen. Sommige dingen doen ze daar anders, zoals tv’s afstellen, maar dat is niet per sé slechter. Gewoon anders. Het heeft met smaak en persoonlijke voorkeuren te maken.”

(klikbaar voor groter formaat)


EDITORS' CHOICE