Duizend vierkante meter aan bijzondere hifi

Zo stond er gisteravond midden in de zaak een concertpodiumpje opgesteld. Ton Smeets hield er kort een toespraak en ook Svend Erik Kristensen, de grote baas van Hi-Fi Klubben. Maar het podiumpje stond er vooral voor de hoofdact van de avond, niemand minder dan Hind. De zangeres was met klein trio gekomen, om eventuele geluidsoverlast te voorkomen. “Dit is prachtig natuurlijk”, glundert Smeets, “maar ik had dit zelf nooit bedacht. Het idee komt volledig op conto van de Scandinaviërs. Wat dat betreft zijn wij Hollanders natuurlijk droogkloten.”

(klikbaar voor groter formaat)

Even verderop staat een breed lachende Svend Erik Kristensen, nippend aan zijn eerste glaasje champagne. “Ik heb Hind besteld, ja”, bevestigt de Deen. “Ik ken haar, erg goede zangeres.”

Size does matter
Veertien kilometer aan netwerkkabels, drie kilometer elektrische kabel, 198.000 schroeven, 600 stopcontacten, 2350 timmermanuren, 1530 uur elektricienuren, 483 liter cola, 90 ton aan Deens bouwmateriaal. Who says size doesn’t matter?

(klikbaar voor groter formaat)

Voor de hernieuwde RAF werd het nodige uit de kast getrokken. En dit allemaal because of the music, aldus Kristensen. Voor de duidelijkheid, zegt hij. “Wij van Hi-Fi Klubben zijn geen nerds, maar enthousiastelingen. It’s all about great sound.”

Tachtig winkels heeft hij, in Denemarken, Zweden en Noorwegen, met 450 medewerkers. Aan het rijtje landen wordt Nederland nu toegevoegd. Het blijft niet bij alleen de RAF-filialen in Amsterdam en Hilversum, verklapt hij. “Er komen er meer in Nederland. Mark my words.”

(klikbaar voor groter formaat)

De Scandinavische markt is volgens hem heel goed vergelijkbaar met die van Nederland. “We hebben hier bijna hetzelfde staan als thuis.”

Hollandse habits & Hazes
Natuurlijk, we zitten hier in Amsterdam en niet in Trondheim, erkent Kristensen. “Er bestaan ook local habits.” Als voorbeeld noemt hij het merk Marantz. “Dat doet het hier, als onderdeel van Philips, veel beter dan bij ons. Natuurlijk houden we daar rekening mee en respecteren we dat.”

Svend Erik Kristensen met het RAF Magazine (klikbaar voor groter formaat)

Eerlijk gezegd maakte Ton Smeets, die in januari 65 wordt en dan het stokje overdraagt aan Hans Peter Rietveld, zich soms wel ‘s een beetje zorgen over de toekomst van zijn toko, waar hij al vanaf 1969 met ziel en zaligheid werkt. Totdat hij vorig jaar contact zocht met Audionord en Hi-Fi Klubben. “Zie wat het resultaat is.” Lachend: “Vergeleken hiermee waren we vroeger bijna hobbyisten.”

Hoe Scandinavisch de sferen soms ook zijn, over de producten in zijn winkel zal altijd een dikke Amsterdamse RAF-saus uitgesmeerd worden, zegt Smeets. Of hij daarmee ook de elpee van André Hazes bedoelt (Gewoon André), die op de Denon DP 300F ligt te blinken, is niet zeker. Maar wij denken van wel.

(klikbaar voor groter formaat)

RAF Beeld & Geluid
Rijnstraat 160-168
Amsterdam
Tel: 020 – 5411345
Mail: info@raf.nl
Website
Special Page 

Openingstijden:
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag van 10.00-18.30 uur
donderdag koopavond tot 21.00 uur
zaterdag van 09.30-17.00 uur

(klikbaar voor groter formaat)

EDITORS' CHOICE