ARTIKELiEar Tilburg

KEF Blade bij iEar`

KEF bestond twee weken geleden vijftig jaar. De gerenommeerde luidsprekerfabrikant trakteerde de wereld op een bijzonder cadeautje: de KEF Blade. De afgelopen dagen werden de sensationele speakers officieel in Nederland gepresenteerd tijdens vijf luistersessies bij iEar’ in Tilburg.

De hele luistersessie stond hij er, het muntstuk van één Britse pond, bovenop op de KEF Blade. Ondanks de forse dosis decibellen die door de luidspreker werden gejaagd, bleef hij staan. Op z’n kant. “Misschien is de pond sterling toch stabieler dan de euro”, grapte de presentator en plaatjesdraaier van dienst, hifi-kenner Theo Wubbolts.

Ze zijn maar liefst 1 meter 60 hoog en 57,2 kilo per stuk: de imposante Blades van KEF. Twee gepolijste, witte stuks stonden afgelopen dagen letterlijk in de spotlights bij iEar’, gevestigd in een karakteristiek pand - een voormalige textielfabriek - op een steenworp van het centrum van Tilburg. KEF had de fraaie hifizaak uitgekozen om een feestje te vieren ter ere van haar 50ste verjaardag. Het cadeau dat de van origine Engelse luidsprekerfabrikant zichzelf schonk: de KEF Blade. Tijdens vijf luistersessies werd de Blade - onder grote belangstelling van een publiek dat erg onder de indruk bleek - gepresenteerd.  

Flabbergasted
Twee jaar geleden hoorde Theo Wubbolts, hoofdredacteur van HVT, de conceptversie van de Blade spelen in de lobby van het Hilton tijdens de CES in Las Vegas. “Het geluid sprak me meteen aan. Alleen zouden ze tussen de 80 en 90 duizend euro moeten gaan kosten. Eerlijk gezegd dacht ik toen: dit gaat hem niet worden, veel te duur.”

Inmiddels is Wubbolts ‘behoorlijk flabbergasted’ van de definitieve Blade, die met zijn 25.000 euro per paar stukken goedkoper is. In Tilburg loofde hij niet alleen de kast - “zeer hoogwaardig en van kostbaar glasvezelcomposiet” - ook het ‘vrouwvriendelijke’, gestroomlijnde, harpvormige design en de unieke Uni-Q-driver, sinds 1988 de unique selling point van KEF. “De Blade doet absoluut serieus mee in de eredivisie van speakers en is zowel fysiek als klanktechnisch een enorme stap voorwaarts.”

Er naar luisteren is het met Theo eens zijn; de Blade is een absoluut uniek concept, waar iedere hifi-liefhebber toch wel een keer naar geluisterd moet hebben. Het is goed om te weten dat de Blade, waar de redactie van HiFi.nl inmiddels al eens voor naar München én Dortmund gereisd is, nu ook in Tilburg is te vinden. En op korte termijn vind je de luidspreker ook bij Stassen Hifi in Tegelen, Sights&Sounds in Zuthpen en RAF in Amsterdam. 

MERK

EDITORS' CHOICE