NIEUWSiEar

Fotoverslag: Audio Show iEar' 2016


Rob Nijman | 14 november 2016 | Fotografie Redactie Hifi.nl
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 10 november 2016

De A/V 6-daagse, al jaren een begrip in Tilburg en omstreken, is vorig najaar omgedoopt in de Audio Show iEar’. En is na het succes van die eerste editie in Landgoed de Rosep opnieuw grootser weggezet: twee volle dagen het Willem II Stadion. Ruim vijftig merken toonden er hun nieuwste speelgoed, van betaalbare instapapparatuur tot de meest exclusieve luidsprekers en versterkers. Een verslag in tekst en beeld van een geslaagd weekendje Tilburg.

Stadionshow

Vanwege het ambitieuze idee om de show opnieuw uit te breiden, is er deze keer gekozen voor het Koning Willem II stadion. Geen verkeerde bestemming, want ruimte genoeg voor de wensen van de organisatie, eenvoudig en gratis parkeren, én goed te bereiken met (eveneens gratis) pendelbussen vanuit het Tilburg NS-station. Daarnaast zijn audioshows in een voetbalstadion ons al lang niet vreemd meer, toch? De volledige line-up van merken, importeurs, ingevlogen hifi-prominenten en hun voornaamste productintroducties vind je op audioshowiear.nl, wij duiken meteen naar binnen.

Vanuit de entree lopen we eerst de trappen op om de stand van onze collega’s van Music Emotion te bezoeken. Freek van Ham, eigenaar van iEar’ en organisator van de show, staat er om ons op te vangen. “Spannend?” Nee, dat is voorbij, zo luidt het antwoord. “Het is inmiddels zover, dus nu gewoon er van genieten.” De deuren zijn op dat moment pas een uur open, maar de huidige drukte en het zoeken naar een parkeerplek even ervoor voorspellen veel goeds. Freek is alvast erg tevreden. Terecht, want de hifi-man is er opnieuw in geslaagd een aantal primeurs naar zijn show te halen. Wat altijd knap is voor een dealerevenement, want die introducties moeten maar net in de agenda van de merken en importeurs passen.

Hoogtepunten

In het lijstje highlights, met of zonder primeurs, zien we onder meer de 10 Serie van Marantz, gloednieuwe Naim Uniti-modellen, de Benelux-primeur van de Dynaudio Contour, Hegel-aansturing op KEF Blade en Muon, de grote 500 uit de Monitor Audio Platinum II-lijn, de Sopra 3 van Focal, een stevige ‘thuis’bios van AVA, de 14 Serie van Rotel, de Benelux-primeur van de Bluesound Pulsebar subwoofer, de Uni-Fi modellen van Elac en veel surround- en multiroom-moois van Yahama, inclusief hun stevige Dolby Atmos-soundbar. Op deze show sta je niet binnen een uur weer buiten.

Op deze tweede verdieping ontdekken we al snel dat er vooral veel toegankelijke demo’s zijn. Apparatuur dat speelklaar opgesteld staat, zodat je er zelf even mee aan de slag kunt. Of gewoon even aanraken, vasthouden, kennismaken. Snuffelen. Bijvoorbeeld in een luisterhoek van Bowers & Wilkins (eindelijk de P9 op m’n hoofd gehad), een HEOS-opstelling bij Denon, en een heuse huiskamer van Sonos, de Sonos Experience. Er tegenover vinden we, als altijd vertegenwoordigd, AudioQuest. Hier geen demo’s overigens, dat nemen diverse merken een verdieping lager voor hun rekening: onder meer KEF en Bowers & Wilkins maken gebruik van de kabels van het Amerikaanse merk. Uiteraard staat er wel weer van alles uitgestald, waaronder de Niagara 5000 en publiekslieveling DragonFly Red: “Zo populair, dat inkomende leveringen bij ons magazijn de vloer niet eens raken voordat ze weer doorgestuurd worden,” aldus de vertegenwoordiging.

Rotel 14 Serie

In één van die ruimtes met uitzicht op het veld schuiven we vervolgens aan bij de presentatie van Bas van Oosten (Bowers & Wilkins Benelux). In sessies van zo’n tien minuten vertelt hij enthousiast over Rotel, van de oorsprong tot de warm ontvangen 14-Serie. Inderdaad, ook al terug te vinden in de Product van het Jaar verkiezing. Hoofdthema van de presentatie is het balanced design concept, van de voedingen en transformatoren tot het circuitontwerp, gevolgd door een filmpje van het productieproces. Na deze ‘lezing’ over de techniek, van een merk dat er altijd goed in slaagt betaalbare hifi-componenten te maken, is er natuurlijk ook tijd voor een stukje muziek met diezelfde versterking.

Q-Acoustics

Opus#1 DAP, zo heet de digitale muziekspeler van Q-Acoustics. Een fraai apparaatje, en eveneens een showprimeur, dat doet denken aan de mobiele spelers van Astell & Kern. 24-bit/192kHz hi-res afspeelmogelijkheden, 32bit processor, Cirrus Logic CS4398 x 2EA Dual DAC en 32GB intern geheugen voor al je denkbare bestanden (WAV, FLAC, AIFF, DSD, et cetera). Wisselt voor € 599 van eigenaar, en voor 49 euro extra krijg je er een lederen etui bij.

Spot de genomineerden

Na de eerste stands hebben we onderling overigens een prima beursspelletje bedacht: spot de genomineerden. Bij de diverse stands met al het beste van de aanwezige merken, vinden we vanzelfsprekend ook meer dan een aantal kanshebbers uit onze Product van het Jaar verkiezing. De B&W P9, de Mu-so Qb, de Yahama soundbar, Rotel 14, Dali Katch, noem maar op. (Je kunt tot het einde van de maand nog je stem uitbrengen, dus doe ook mee!)

Naast de vele stands zijn er op deze verdieping overigens ook gewoon luisterruimtes waar onder veel belangstelling de nodige nieuwe apparatuur wordt getoond. Naim Uniti (met showprimeurs Uniti Atom en Uniti Core). Bowers & Wilkins CM6. Q-Acoustics. Diverse skyboxen langs het veld van de plaatselijke voetbalclub veranderen in fijne muziekruimtes. En er tussendoor was er in de grote middenruimte voldoende ruimte voor de inwendige mensen, gelegenheid even te snuffelen in de bakken van CD Vinyl 4 U, je te vergapen aan de vele modellen van Pro-Ject bij importeur Acson, langs fraais van Yahama, Canton, Advance Acoustics of Audiolab, of om even aan te schuiven bij de lezingen van Jaap Veenstra (Alpha Audio), over streaming, netwerken en de moderne muziekbibliotheek.

EDITORS' CHOICE