REVIEW

The Pineapple Thief – Your Wilderness (CD)

Eric de Boer | 12 augustus 2016 | Fotografie Fabrikant

Het is alweer twee jaar geleden dat The Pineapple Thief van zich liet horen met een studioalbum. Dat is niet onlogisch, gezien het drukke bestaan van de frontman/gitarist/zanger en producent van de Britse band. Maar blijkbaar werd het toch tijd voor een elfde langspeler, want Your Wilderness ligt nu in de schappen van de platen- en cd-winkels.

Wie The Pineapple Thief de afgelopen jaren heeft gevolgd, weet dat hun vorige album uitblonk in frisheid.me Magnolia uit 2014 bleek flink te zijn beïnvloed door populaire muziek, terwijl het progressieve rockverleden van de band rond Bruce Soord wat naar de achtergrond werd geschoven. Het leverde indertijd een smakelijk resultaat op. Op Your Wilderniss grijpt de band terug naar de progressieve klanken van weleer, hoewel enige herkenning met het voorgaande album af en toe de kop opsteekt.

Volgens Soord was Your Wilderness erg plezierig om te maken, meer nog dan welk eerder album van The Pineapple Thief dan ook. De begeleidende infosheet meld dat het voor de band voelde alsof alles vanzelf tot stand kwam tijdens het maken en produceren van deze elfde studioproductie van het gezelschap. En dat zou hoorbaar moeten zijn voor de luisteraar, belooft Bruce.

De acht tracks die Your Wilderness sieren geven in ieder geval blijk van een niet aflatend gevoel voor melodie en ritme. Nog steeds zijn invloeden van de uitstap naar meer populaire klanken van twee jaar geleden hoorbaar, maar blijkbaar greep de hang naar onderhuidse spanning, lichte melancholie en progressieve klanken de band toch weer bij de keel. Hoewel Bruce niets kwijt wilde over de inhoud van de muziek of de teksten, ligt het aloude gevoel van vertwijfeling en onderhuidse agressie duidelijk - en prettig - op de loer.

De kunst van het niet overduidelijk laten doorklinken van gevoelens zorgt er op Your Wilderness voor dat het album spannend blijft van het begin tot het eind. Het inmiddels bekende stemgeluid van Soord, de bas van Jon Skyes en natuurlijk de genre typische toetsenbordklanken van Steve Kitch zorgen voor een strakke basis. De composities leunen heel af en toe op modernere Britse rockmuziek (Tear You Up), terwijl een nummer als That Shore of Where We Stood een stuk dromeriger klinkt met veel nadruk op de soms wat wanhopige zangstijl die Soord zo goed beheerst. Natuurlijk zijn geijkte combinaties van pianoklanken en gitaren, drums en bas en vocalen met geniale melodielijnen veelvuldig aanwezig.

Wat van Your Wilderness een sensatie maakt is het erg fijne drumwerk. Dat is niet onlogisch, want labelgenoot Gavin Harrison heeft het volledige album van drums en legde er zijn eigen signatuur in. Deze samenwerking -hoewel de drums later in Gavins eigen studio zijn opgenomen en geproduceerd- is niet onverdienstelijk, om een eufemisme te gebruiken. Ook is het baswerk op dit album van zeer hoog niveau. Niet alleen voor de drumkit werd de kundigheid van een externe muzikant ingehuurd, want op de fraaie track Fend For Yourself is een mooie klarinetsolo van John Halliwell (Supertramp) te horen. Ook speelt Godsticks-gitarist Darren Charles mee en zorgde Geoffrey Richardson (Caravan) voor een strijkkwartet.

Your Wilderness kan niet worden vergeleken met de voorgaande albums van The Pineapple Thief. Daarvoor is het album te divers, te nieuw en te perfectionistisch gespeeld. De cd is eerder een som van alle delen die de geschiedenis van de band vormen, zonder spanning of kleur te zijn verloren in de 17 jaar dat de band alweer bestaat. De kleine stap ‘terug’ richting progressieve rock is niets minder dan een logisch gevolg, wat door fans van weleer ongetwijfeld wordt toegejuicht. De band komt er niet alleen prima mee weg, maar houdt de muziek spannend en fris. Dit keer zelfs met gastartiesten, wat naar mijn mening een meer dan geslaagde keuze is.

Met tracks als het lijvige The Final Thing On My Mind, In Exile, No Man’s Land, Take Your Shot, Where We Stood of Fend For Yourself blijft Your Wilderness de luisteraar op positieve wijze bij. Sterker nog, nergens op het album is een slecht of middelmatig nummer te herkennen. Hoewel label Kscope er goed in is om recensenten van een (kwalitatief matig) gebrand schijfje te voorzien ter beoordeling van een album, klinkt de productie van deze cd vanaf het recensie-exemplaar gewoon goed*. Dat belooft dus een prima eindproduct en maakt Your Wilderness nog aanbevelenswaardiger. Waarvan akte.

Muziek: 8 ½
Klank: 8*
Label: Kscope
Speelduur: 41:07 minuten
Website: http://pineapplethief.com/


EDITORS' CHOICE