Verslag: Première Bowers & Wilkins 800 D3 bij Poulissen

Werner Ero | 27 juli 2016 | Fotografie Werner Ero | Bowers & Wilkins
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 15 juli 2016

We breken de week bij Poulissen, voor een derde Zomerstop. Hier blikken we terug op de première van het nieuwe paradepaard 800 D3. Na twee uitgebreide recensies van de complete Bowers & Wilkins 800 D3 lijn (805 & 804, 803 & 802), was het alleen nog maar wachten op de laatste completering van deze wereldwijd immens populaire luidsprekerreeks. 

Toch is de introductie van een nieuw topmodel één, maar om het ook gehoormatig op hetzelfde hoge bijpassende niveau optimaal tot zijn recht te laten komen, is een compleet ander verhaal. Poulissen Audio Video Center in het Limburgse Roermond heeft het aangedurfd om samen met het Nederlandse akoestiekbedrijf Mutrox, één van hun bestaande demoruimtes om te toveren tot een heuse ‘800 Diamond room’! Op 1 juli jongstleden vond de aftrap met de verzamelde Nederlandse vakpers plaats en kon voor de allereerste keer van deze nieuwste prestigieuze Bowers & Wilkins loot in de geheel op dit model afgestemde luisterruimte worden genoten.

Indrukwekkende metamorfose

Terwijl de meeste van mijn collega’s voor de allereerste keer deze opmerkelijk complete en vooral uitermate gastvrije A/V-winkel bezoeken, ben ik zelf door enkele eerdere bezoeken al ruimschoots bekend geraakt met al het moois wat Poulissen zijn bezoekers te bieden heeft. Toch raak ook ik aangenaam verrast door de bijzonder smaakvolle en akoestisch effectieve metamorfose, die de nu tot ‘800 Diamond room’ omgedoopte luisterruimte het afgelopen kwartaal heeft ondergaan. Want ook al is er qua afmetingen niets gewijzigd, toch is de algehele sfeer en uitstraling door het geraffineerde complementaire kleurgebruik van de door Mutrox aangebrachte akoestische elementen, op een nog hoger niveau gebracht. Erg fraai dus en beslist één van de mooiere voorbeelden hoe je dit soort maatregelen bijna naadloos in een willekeurige ruimte kunt integreren.

Een tweede aspect wat mij meteen opvalt is dat het vertrek akoestisch gezien aanmerkelijk levendiger als de meeste andere behandelde ruimtes overkomt. Wanneer ik deze constatering bij Mutrox hoofdontwerper Ronald Bout aankaart, blijkt dit een heel bewuste keuze van Poulissen te zijn geweest. Het winkelteam wilde namelijk graag een ruimte die met toevoeging van verbeterde klankmatige eigenschappen, ook zo veel mogelijk op een normale huiskamer zou blijven lijken. Een mooie uitdaging voor Mutrox. Want zowel een levendige als gecontroleerde akoestiek, zijn doorgaans twee uitersten die lastig zijn te verenigen. Toch zal de komende luistersessie aantonen dat het team hier wederom prima werk heeft verricht, waardoor er zowel een bijzonder prettige als goed werkbaar ruimte is ontstaan.

Bowers & Wilkins 800 D3 

Hoewel de ruimte zelf door de geraffineerde inrichting, verlichting en ‘volmaakt’ geïntegreerde akoestische maatregelen al een aangename basis vormt, is het toch uiteindelijk het paar Bowers & Wilkins 800 D3 luidsprekers dat samen met een reeks top Classé componenten, een Accuphase DP-410 CD speler en niet te vergeten een prachtig Boldz – by Mutrox meubel, de show stelen. Op de reeds vooraf verspreidde foto’s had ik de indruk gekregen dat de 800 D3 fors groter dan de 802 D3 zou zijn. Maar eenmaal in levende lijve voor mij staand, blijkt daar nagenoeg niets van te kloppen. Ja, de grootste en duurste weergever uit de reeks heeft met zijn twee 25 cm woofers inderdaad aanmerkelijk meer wooferoppervlak dan de twee 20 cm exemplaren in de 802 D3. Maar de behuizing blijkt uiteindelijk maar 0,5 cm hoger, 2,3 cm breder, 2,8 cm dieper en slechts 1,5 kg zwaarder te zijn!

Toch blijkt dit een hele bewuste keuze van de Bowers & Wilkins ontwerpers te zijn geweest. Want wie bij de voorgaande series het 800 topmodel te groot vond ten opzichte van de toenmalige kleinere 802, kan nu bij de nieuwe line-up wel de keuze voor deze nog beter presterende uitvoering maken. Aanvullend borrelen ook meteen een aantal brandende vragen in mij naar boven. Want hoe kan het toch zijn dat bij een over de hele linie maar net wat grotere behuizing en fors grotere en zwaardere woofers, de complete luidspreker maar 1,5 kilo zwaarder is geworden? 

Gelukkig is vandaag naast het Poulissen winkelteam en een tweetal mensen van Mutrox, ook Stefan Zaunbrecher van Bowers & Wilkins aanwezig. Stefan weet als geen ander van de hoed en de rand en gaat dan ook meteen enthousiast van start met de mededeling dat deze nieuwe 800D3 naast completering van de 800 serie, ook is uitgebracht ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de onderneming. Zoals verwacht weet hij ook meteen meer uitleg over de feitelijke wijzigingen en verschillen te geven. Daarbij blijkt dat hoewel de behuizing van de nieuwe 800 inderdaad ten opzichte van de voorgangers nagenoeg gelijk is aan de 802 D3, de twee woofers onderhuids van een dubbele spider zijn voorzien. Dit zorgt niet alleen voor een nog betere en meer nauwkeurige centrering van de spreekspoel, maar ook voor een kwalitatief (nog) betere laagweergave bij een hogere belastbaarheid. Een ander verschil is dat nu ook de stofkap met Aerofoil technologie is gemaakt.

De opvallend geringe verschillen qua gewicht zijn vooral bereikt door de massieve voetplaat in plaats van zink/aluminium in de 803 en 802 D3 modellen, bij de 800 D3 van het duurdere maar ook belangrijk minder zware aluminium te vervaardigen. Kers op de taart zijn tenslotte de nog betere filtercomponenten en het langdurige ontwikkelwerk om van dit topmodel daadwerkelijk de best klinkende Bowers & Wilkins luidspreker ooit te maken. 

MERK

EDITORS' CHOICE