Bowers & Wilkins 800 D3 bij Poulissen - Pagina 2

Werner Ero | 27 juli 2016 | Fotografie Werner Ero | Bowers & Wilkins
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 15 juli 2016

Aansturing

Naast de Classé CP-800 voorversterker/DAC en Accuphase DP-410 CD speler, bestaat de rest van de keten uit de speciaal voor de 800 serie ontworpen top-of-the-line CA-M600 mono eindversterkers (600 watt aan 8 Ohm en 1.200 watt aan 4 Ohm continu vermogen) en worden alle verbindingen door vooraf nauwkeurig bepaalde kabels van Audioquest ingevuld. In deze configuratie zorgt daarbij een Diamond S/PDIF kabel voor het transport van de digitale data van het Accuphase CD transport naar de Classé voorversterker/DAC, zorgen NRG-1000 netkabels voor de stroomvoorziening, nemen Fire interlinks de verbinding tussen voor- naar de mono eindversterkers voor hun rekening en zorgt tenslotte een Wild luidsprekerkabel voor een bijzonder hoogwaardige relatie tussen de twee eindversterkers en Bowers & Wilkins 800 D3 weergevers. Al met al een mooie en verantwoorde aansturing, hoewel natuurlijk ook duidelijk moge zijn dat er op dit gebied nog veel meer verantwoorde wegen naar Rome zullen leiden. Ieder met zijn eigen pakket aan elektrische en gehoormatige eigenschappen en daarmee de weergave van het eindresultaat op zijn eigen wijze beïnvloedend. 

Luisteren

Om alle eigenschappen zo duidelijk mogelijk uit de verf te laten komen, heeft Stefan een gevarieerd muziekprogramma samengesteld. Met de 803 D3 en 802 D3 nog vers in mijn geheugen laat de 800 D3 al bij de eerste klanken meteen duidelijk horen waarom hij het onbetwiste topmodel is. Eigenlijk is het niet eens zozeer dat de weergave in bepaalde (verwachte) mate afwijkt van zijn minder kostbare broer 802 D3. Nee, wat de nieuwe 800 D3 vooral zo anders en onderscheidend maakt, is de nog hogere mate aan ‘koppel’, gemak en muzikale integriteit. Samen een nog grotere homogeniteit, breedbandigheid en zelfs nog lagere vervorming, zorgen deze eigenschappen voor een nog diepere en meer natuurlijke beleving.

Een mooi nummer om dit te illustreren is het prachtige album van de Britse zanger Fink, waarin hij samen met het Royal Concertgebouw Orkest optreed. Het eindresultaat is een wervelend en bezielend live concert, waarbij zowel de sfeer,  klankkleuren, concertzaal ambiance als dynamische expressie, allemaal prachtig hand in hand gaan. Een ander opmerkelijk facet zijn het grote aantal kleine nuances en muzikale wendingen die op een minder systeem gemakkelijk kunnen worden ondergesneeuwd door de kracht en drive in deze muziek. Niets daarvan bij de 800 D3 die zelfs in de meest complexe en dynamische passages alle touwtjes perfect in handen blijft houden. Daarbij gaat het laag enerzijds putdiep met een volle en rijke ondertoon, maar kom ook tegelijkertijd op natuurlijke wijze gecontroleerd over. Het midden en hoog bereik sluiten hier naadloos op aan, waarbij de auditieve en ongedwongen speelwijze uitnodigt tot lange luistersessies zonder ook maar enige vermoeidheid.

En verder gaat het met het ultra swingende We get requests van Oscar Peterson, het dynamische en diepgaande Roadhouses & automobiles van de helaas veel te jong overleden zanger-componist Chris Jones en niet te vergeten trompettist, maar zeker ook multi-instrumentalist Miles Davis met zijn album Kind of Blue. Wat Stefan ook draait, iedere keer valt weer dat uitgewogen pakket aan bijna stoïcijns gepresenteerde uitgewogen eigenschappen op. Deze nieuwe 800 D3 is dus beslist geen weergever voor een snelle allesverpletterende indruk, maar is veel meer bedoeld voor het grote en vooral langdurige genieten. Niets moet en alles mag daarbij. Heel luid, of heel zacht spelen, klassiek of easy listening en hardrock of house. Niets brengt dit duo uit zijn evenwicht en daarmee is deze nieuwe 800 D3 niet alleen de beste 800 incarnatie ooit geworden, maar heeft Bowers & Wilkins ook een nieuw terecht boegbeeld om het 50-jarig bestaan op feestelijke en passende wijze luister bij te zetten.

Conclusie   

Net zoals de 804 D3 in het verlengde zit van de 805 D3 en de 803 D3 het logische vervolg van de 804 D3 is, completeert het nieuwe 800 topmodel 800 D3 op zijn beurt de ook al indrukwekkende 802 D3. Het is daarbij niet zozeer dat de 800 D3 een enorme en onverwachte kwaliteitssprong maakt, als wel een hele mooie verdere uitbreiding en vooral verdieping van alle eigenschappen bied. Alles gaat dit model op bewonderenswaardige wijze gemakkelijker af. Daarbij is er sprake van onhoorbaar lage vervormingswaarden, een nog hogere mate aan natuurlijke klankkleuren, een natuurlijk geëtaleerd oplossend vermogen en een met groot gemak gepresenteerde totaalpresentatie.

De prijs is fors, maar ondanks het hoge bedrag wel overeenkomstig het gebodene. In een tijdspanne waarin te veel producten hun dure geld eigenlijk niet voldoende waard zijn, zondermeer een knappe en bewonderenswaardige prestatie. Een laatste compliment verdient de keuze voor de goed gekozen Audioquest kabeltypen en niet te vergeten de mooi ‘levendige’ akoestische implementatie, gerealiseerd door het Nederlandse akoestiekbedrijf Mutrox. Om u als consument dezelfde voordelen te bieden als deze prachtige geoptimaliseerde demoruimte, zijn Poulissen en Mutrox een samenwerkingsverband aangegaan. Hierdoor wordt het ook bij u thuis mogelijk om op visueel verantwoorde wijze de akoestiek op een hoger niveau te brengen. De ‘800 Diamond Room’ bij Poulissen heeft een permanent karakter en brengt daarmee iedere serieuze belangstellende in de gelegenheid om ook zelf eens de indrukwekkend goede 800 D3 en de overige 800 modellen op optimale wijze te kunnen beluisteren. Genieten met de hoofdletter ‘G’ van het mooiste wat Bowers & Wilkins te bieden heeft.

MERK

EDITORS' CHOICE