NIEUWSYamaha

Yamaha verstevigt MusicCast-offensief: meer toestellen en scherpere prijzen

Yamaha gelooft rotsvast in het enorm flexibele multiroomplatform MusicCast. Op IFA presenteren de Japanners een groot aantal nieuwe en scherp geprijsde MusicCast-toestellen – én een multiroom-compatibele piano. En nee, dat is geen tikfout.

Meer dan muziek

Yamaha wilde ons er aan herinneren dat het niet ‘zomaar’ een hifi-bedrijf is met een lange traditie. Het is een Japanse economische grootmacht die op verschillende domeinen actief is, in het bijzonder in sectoren waar een oog voor detail en traditie, bouwkwaliteit en spitstechnologie elkaar ontmoeten. Met succes trouwens, want Yamaha is met een marktaandeel van 23 procent bijvoorbeeld de grootste muziekinstrumentenbouwer ter wereld.

Op een exclusief event in Noord-Italië werd nog een ander roemrucht deel van Yamaha in de kijker gezet, want de Europese pers mocht deze keer verzamelen in de werkplaatsen van Yamaha’s Moto GP-fabrieksteam. Wie zelfs maar een beetje over Moto GP en het Factory Racing-team weet, zal meteen aan Yamaha-ster Valentino Rossi denken. Rossi is misschien wel de beste motorracer ooit, met een onwaarschijnlijke 114 overwinningen op zijn naam (zijn honderdste haalde hij in Assen) en negen kampioenschapstitels. De levende legende – hij draagt ook de koosnaam ‘goat’, niet vanwege een gelijkenis met een geitachtige, wel omdat het staat voor Greatest Of All Time – was er enkel kort via een videolink bij, maar zijn presence was doorheen heel het event voelbaar. Het is niet vaak dat je de locatie bezoekt waar zelfs de vergadertafels een Moto GP-tweewieler dragen.

35 nieuwe toestellen

De grote werkplaats van het Factory Racing-team nabij Milaan werd voor de gelegenheid helemaal leeggehaald om plaats te maken voor de enorme vernieuwing in de line-up die Yamaha de komende maanden (onder de noemer ‘MusicCast Round 2’) in petto heeft. Na IFA zal de teller op 35 producten staan, van AV-receivers tot soundbars. Het platform zelf krijgt ook de nodige vernieuwing, met de toevoeging van nieuwe streamingdiensten. Concreet zal Qobuz de bestaande diensten (Spotify, Juke en Napster) vervoegen in de nieuwe producten, later staan nog andere diensten op de planning waarover echter nog niet gecommuniceerd mag worden.

Toen MusicCast vorig jaar geïntroduceerd werd, stelde Yamaha al dat een groot deel van zijn hifi- en tv-audio-assortiment zou samenwerken met het multiroomplatform. Dat wordt met deze tweede ronde nu meer en meer werkelijkheid. Als je kijkt naar de cijfers van Yamaha snap je ook waarom. “MusicCast draagt nu al tot 41 procent van de omzet”, legt Jun Nishimura uit. Volgens de directeur van de AV Business Unit bij Yamaha heeft MusicCast gescoord dankzij heel wat sterke punten: de variëteit aan MusicCast-toestellen, de stabiele ontwikkeling door een intern team en de bouw/geluidskwaliteit. “MusicCast is bovendien een open systeem, want je kunt via Bluetooth ook andere toestellen aansluiten. Niemand anders heeft dat,” glundert Nishimura.

De uitdager

Een toestel dat wellicht voor de grootste aardschok zal zorgen, is de nieuwe YAS-306. Yamaha zal het ons niet kwalijk nemen als we stellen dat deze slanke soundbar van ver wat lijkt op de Sonos Playbar. Je kunt natuurlijk maar zoveel met het design van een soundbar, wat eigenlijk gewoon een lange rechthoek is, maar het is duidelijk dat dit toestel ook echt is bedoeld om Playbar-kopers weg te lokken.

De YAS-306 zal voor een relatief zachte prijs (429 euro) een heel volledig pakket aanbieden en is via een optische kabel aan te sluiten op de tv. Het levert een 7.1-geluid via de ingebouwde drivers (twee 5,5 cm midrange-drivers en twee 1,9 cm tweeters) en een geïntegreerde dubbele subwoofer, met de optie om een externe sub bekabeld aan te sluiten. Een draadloze subwoofer die erbij past heeft Yamaha niet, maar volgens Yamaha-accountmanager Benelux Thomas Blink komt die er in de nabije toekomst aan.

Waar de YAS-306 echt scoort, is op het vlak van functionaliteit. Naast Airplay en Bluetooth is het uiteraard MusicCast-compatible, zodat je het tv-geluid via de app naar andere speakers in het huis kunt sturen of bronnen die elders staan op de soundbar kunt afspelen. Zo kun je een draaitafel die in de hobbykamer op een Yamaha-receiver hangt via de YAS-306 beluisteren. Ook rechtstreeks muziekbestanden afspelen over het netwerk kan, zelfs hi-res FLACs (tot 192 kHz / 24-bit).

MERK

EDITORS' CHOICE