NIEUWSYamaha

Pagina 2: kleine en grote hifi

Top-end geluid

Een van de beste soundbars van het moment is de indrukwekkende YSP-5600, met Dolby Atmos en (sinds maandag 4/7) DTS:X. Weg gaat die soundbar niet, maar Yamaha vult het assortiment van high-end soundbars wel aan met de YSP-2700. Zoals het ‘YSP’-prefix laat uitschijnen is dit een toestel met Yamaha’s soundprojector-technologie, dat door middel van beam-forming geluid van zijmuren en de achterkant van de kamer laat weerkaatsen om de luisteraar te omhullen met een echte surroundomgeving.

De YSP-2700 gebruikt zestien speaker-arrays om 7.1-geluid de kamer in te mikken. Voor Atmos en co moet je nog altijd bij de YSP-5600 zijn – een soundbar die zo goed is dat Dolby er een aantal besteld heeft, verklapt Blink – maar wie dat niet wenst, vindt in de YSP-2700 een prima surroundervaring. De tv en andere videobronnen aansluiten kan via vier HDMI-poorten, en zoals het hoort is de YSP-2700 compatibel met de HDCP2.2- en Ultra HD-standaarden.

Kleine en grote hifi

Vanwege de grote aandacht voor multiroom en streaming speakers, worden compacte hifi-sets vaak vergeten. En toch liggen ze nog zeer goed in de markt. Daarom introduceert Yamaha twee nieuwe die compatibel zijn met MusicCast: de MCR-N470D en MCR-N570D.

Beide minisystemen horen thuis in de Pianocraft-familie van Yamaha, wat staat voor een beter geluid en een zeer mooie afwerking. Het zijn inderdaad twee knappe apparaten die van alle markten thuis zijn. Mensen die een miniketen kopen willen alles in één compacte verpakking – en dat krijgen ze ook. Naast streaming via MusicCast, Bluetooth en Airplay, kan er muziek beluisterd worden van een cd of met de DAB-radio. Je kunt ook media rechtstreeks aanbrengen via de USB-poort vooraan.

De MCR-N570D onderscheidt zich van de N470D door de aanwezigheid van betere luidsprekers. Je herkent ze aan de kenmerkende witte conus van de woofer, deze NS-BP182-speakers, een teken dat het gaat om een Yamaha-driver met A-PMD.

Deze ‘kleine’ hifi heeft zijn rol te spelen, maar voor de purist die houdt van hifi-componenten is er ook iets interessant voorzien. De R-N402D (529 euro) is een pure netwerkspeler, die je combineert met je eigen versterker en speakers. Ook hier weer die fraaie afwerking met aluminium – en natuurlijk veel streamingmogelijkheden. MusicCast, Airplay en Bluetooth zijn present en ook hi-res audio, inclusief DSD, wordt ondersteund. Wat hem nog interessanter maakt is de aanwezigheid van DAB+ en een optische ingang. Zo kun je bijvoorbeeld je tv aansluiten.

Maar wat als je al goede speakers bezit of zelfs een volledige hifi-set? MusicCast blijft dan mogelijk, dankzij de eerder reeds voorgestelde WXC-50 en WXA-50. Beide apparaten komen in mooie, metalen behuizingen die je gerust compact mag noemen. Hierdoor passen ze netjes bij een hifiset maar kan je ze ook gerust ergens opbergen in een kast. Handig is dat je de toestellen met de meegeleverde voet verticaal kunt plaatsen.

De WXC-50 is een zeer volledige streamer met een breed aanbod aan analoge en digitale uitgangen, incluis een aparte subwoofer-uitgang. Verbindt dit toestel met een versterker , AV-receiver of een DAC, en je systeem wordt meteen MusicCast-compatibel en bedienbaar via de Yamaha MusicCast-app. Hem aansluiten op het netwerk kan via WiFi of Ethernet.

Er zijn ook de nodige ingangen aanwezig op de WXC-50. En dat opent de deur naar nieuwe mogelijkheden. Als je pakweg een televisie of cd-speler aansluit op de streamer, dan kun je de audio op hun beurt streamen naar andere MusicCast-apparaten. De WXC-50 is dus niet enkel een ‘ontvanger’, maar ook een ‘zender’.

De WXA-50 deelt de vormgeving van de MusicCast-streamer, maar heeft onder de motorkap ook een 2 x 55 watt versterker. Je hoeft dus enkel een paar luidsprekers te koppelen aan de speakerterminals aan de achterzijde. Wederom is er een aparte sub-uitgang, wat interessant is als je een set boekenplankspeakers wil ondersteunen in het laag. Ook hier is er een digitale ingang voor een bron als een cd-speler.

Klein maar fijn

Minstens even belangrijk als een betaalbare soundbar is de WX-010, een compacte draadloze speaker die zijn concurrenten wil overtroeven met een scherp prijskaartje en een 2-wegsdesign dat wordt aangevuld met twee passieve basradiatoren aan de zijkant. De WX-010 zal beschikbaar zijn in zwart en wit, voor een prijs van 199 euro.

Yamaha heeft altijd een vrij unieke productfamilie in huis gehad in de vorm van Restio. De Restio ISX-80 was een eerste toestel in deze reeks met MusicCast, een grotere vierkante designspeaker met een centraal geplaatste klok en de mogelijkheid om netjes aan de muur te hangen. De nieuwe ISX-18D vult hem perfect aan. Dezelfde designtoetsen en materialen zie je weer opduiken, maar nu in een speaker die je perfect op een nachtkastje kwijt kan. De karakteristieke klokfunctie is weer van de partij, zodat je deze nieuweling je wakker kan maken met je favoriete album of internetradiostation. 

MERK

EDITORS' CHOICE