NIEUWS

Voorbeschouwing: High End München 2016

Jasper Mijwaard | 03 mei 2016

Deze week is het weer zover: High End München. Een groot gedeelte van de audiofiele wereldbevolking reist weer af naar de Beierse hoofdstad voor wat misschien wel de belangrijkste hifi-beurs ter wereld is. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste stands en grootste aankondigingen.

 Op zo’n grote en belangrijke beurs staan natuurlijk ontelbaar veel merken – veel te veel om hier allemaal te behandelen, helaas. Daarnaast is er een aantal merken dat niet van tevoren bekend maakt wat we precies van ze kunnen verwachten tussen 5 en 8 mei in München. We hebben daarom een overzicht gemaakt van de bekendste merken, de grootste aankondigingen en de meest veelbelovende productpresentaties die tot zover bekend zijn. Volledig op alfabetische volgorde beginnen we met…

Audiolab

Als het goed brengt Audiolab hun gloednieuwe M-ONE geïntegreerde versterker/DAC naar de Duitse beurs. Ze hebben al laten weten dat er technologiën gebruikt worden uit ‘award-winning products’, dus we kijken niet verbaasd als we sporen van de M-DAC terugvinden. De 60 watt versterker ondersteunt DSD bestanden en komt in het zilver en zwart.

Audioquest

Naast de Audioquest-producten die je waarschijnlijk wel kunt raden – de nieuwe Dragonfly Black en Red en de Beetle – zullen de Niagara 1000 en 7000 gepresenteerd worden. Beiden zijn “power noise-dissipation systems”, oftewel AC power filters die je geluid eigenlijk alleen maar kunnen verbeteren.

Bang & Olufsen

Als je het hebt over een High End beurs, dan mag Bang & Olufsen natuurlijk niet ontbreken. Wat zeker is, is dat ze de nu al legendarische BeoLab 90 luidsprekers meenemen uit Denemarken. Verder hebben ze recent de Beoplay A1 Bluetooth speaker aangekondigd, dus misschien kan die ook onderworpen worden aan een vluchtige luistertest… 

Dali

Bij Dali wordt de Opticon-serie in het zonnetje gezet. Niet helemaal nieuw natuurlijk, maar dat maakt het niet minder indrukwekkend. Wél nieuw is Rubicon Vokal, die samen met de rest van de Rubicon familie te beluisteren zal zijn in München.

Denon

Denon presenteert de volledig nieuwe 2500NE serie, met onder andere de PMA-2500NE en de DCD-2500NE SACD speler. Weinig écht nieuws, want de specificaties zijn al bekend. Nu nog even in het echt bekijken!

Elac

Vertegenwoordigers van Elac reizen af naar München vanuit het hoge Duitse Noorden en nemen een helemaal nieuw vlaggenschip mee achter in de auto: de Concentro. Nog niet alle details van deze luidsprekers zijn bekend, maar met een lengte van 1.70 m en een gewicht van een slordige 140 kg is de Concentro in ieder geval imposant. Stay tuned…

Focal + Naim

Wereldpremière! Focal en Naim komen samen naar High End München en hebben een mooie combinatie bedacht. De nieuwe Focal Sopra luidsprekers zullen namelijk worden aangestuurd door de net zo nieuwe Naim NAP500 DR versterker. Wat voor muziek erover afgespeeld zal worden? Een zorgvuldig gekozen selectie uit de database van Naim Records, natuurlijk.

KEF

Ben jij er ook bij en ga je langs bij KEF? Dan kun je gaan genieten van de Reference serie, de welbekende Blade luidsprekers en een paar mooie extra’s: de Muo en Egg.

Kharma (NL)

We doen dan misschien niet mee aan het EK voetbal, maar Kharma zal Nederland waardig vertegenwoordigen op de High End beurs. Bezoekers kunnen daar genieten van de Enigma Veyron, die naast een goede naam en classy design ook nog eens héél goed moet klinken. Lees alle details over de Enigma Veyron.

Marten

Over de nieuwe luidspreker van Marten kon je al eerder lezen, maar deze mag ook niet ontbreken in deze lijst. De Mingus Quintet luidspreker is direct afgeleid van de welbekende Coltrane 3 en zal tijdens High End München worden aangestuurd door nieuwe versterkers van Analog Domain. 


EDITORS' CHOICE