NIEUWS

Het wel en wee van de lp

Fritz de With | 02 maart 2016

Zoals u weet zijn wij al enige tijd bezig met het produceren van lp’s, maar hadden in onze Reference Room nog nooit een behoorlijke high-end platenspeler. Totdat ik beslag kon leggen op een oude EMT type 938 uit 1980 die alweer enige tijd bij mijn mastering engineer stond.

Ik kreeg naar aanleiding van het vorige artikel in Music Emotion over deze platenspeler een telefoontje van een oudgediende van Veronica die, zoals men mij informeerde, de voormalige Veronica studio aan het nabouwen is. Er was een plaatsje gereserveerd voor mijn EMT platenspeler naast een exemplaar die ze ook al hadden verworven. Om het kort te houden wat ik ook beargumenteerde, hij was zo mooi en ik heb hem net enz., maakte niet uit. Hij moest en zou deze hebben. Als oud DJ kon ik haast niet anders dan de EMT een andere baas te geven…

Dr. Feickert Woodpecker
Bovenstaande was voor mij de reden om het nu eens goed aan te pakken. Ik ben naar een hifiwinkel gegaan om eens te kijken welke platenspelers anno 2015 geadviseerd worden. Het lot is gevallen op de Dr. Feickert Woodpecker tezamen met de cartridge The Crimson van Van den Hul die ik al in bezit had. Ik heb nu in 2015 dus een top reference draaitafel in bezit. Alleen omdat de EMT type 938 een geïntegreerde phonoptrap heeft en uiteraard de Woodpecker niet, heb ik een Grandinote Celio aangeschaft.

Nessie
Om nu steeds mijn acht zelf geproduceerde lp’s te gaan draaien, is wel een beetje veel van het goede. Gelukkig kwam daar een verlossend telefoontje van een verzamelaar of ik geïnteresseerd was om 250 lp’s over te nemen. Even later kijk ik naar drie volle verhuisdozen met werkelijk de top van een zeer bloemrijke lp periode. Je haalt een of meerdere platen uit de hoes en teleurstelling wordt je deel… Stof, stof en andere vettige aanslag, eigenlijk zijn ze onbespeelbaar. Vroeger waste ik zelf de platen met de hand, maar gezien de hoeveelheid die nu voor mijn neus staat, is dat natuurlijk onbegonnen werk.

In het weekend van 3 en 4 oktober stonden wij op de Westdeutsche HiFi Tage in Bonn en daar had men een aantal van die automatische platenwasmachines bij elkaar gezet. Keuze genoeg vanaf Ä 350 tot ruim over de Ä 2000. Daar heb ik een tijd staan kijken wat de resultaten ervan waren en Uwe Draabe van Nessie (Draabe Technologies GmbH) was zo vriendelijk om onze demo platen een nieuw leven te geven. Terug in Nederland nam ik contact op met Jan van Beter Beeld en Geluid in Zevenbergen met de vraag of hij de Nessie in zijn winkel had staan: “Ja,” dat had hij. “Ik moet toch naar Friesland zal ik deze Nessie bij je brengen zodat je de net aangeschafte platencollectie een reinigingsbeurt kan geven?”… Nou graag! Daar staat hij nu naast mijn hifi racks en ik ben maar eens begonnen met deze enorme klus.


EDITORS' CHOICE