NIEUWS

'Headsetmarkt explodeert' | Groei video- en muziekstreaming

Redactie HiFi.nl | 18 februari 2016
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 18 februari 2016

De verkoop van wearables en mobiele accessoires zit enorm in de lift. Over heel 2015 groeit de omzet van mobiele accessoires met een indrukwekkende 24% ten opzichte van een jaar eerder. Vooral headsets presteren sterk aan het eind van het jaar en zorgen voor 40% van de totale omzet in de maand december. Dat blijkt uit de resultaten van het vierde kwartaal 2015 (GfK Retail Reports).

De omzet van alle non-food markten bij elkaar opgeteld laat een omzetstijging zien van 1%, zo laat de reportage van de laatste drie maanden van het voorbije jaar zien. De verschillen tussen onderliggende markten is erg groot. Omzetstijgingen zijn te vinden bij Entertainment (+10%), Telecom (+10%) en Doe Het Zelf (+6%). Ook de markten Boeken en Klein- en Groot Huishoudelijke apparaten laten een groei zien. Markten die een dalende omzet tonen zijn: Fietsen, Fashion, IT, Consumenten Elektronica en Photo. 

Entertainment: groei Video on Demand en Muziekstreaming
Het laatste kwartaal van 2015 is de entertainmentmarkt geëindigd met een flinke omzetstijging van +10%. Deze groei is voornamelijk toe te schrijven aan de niet te stuiten opmars van digitale abonnementsvormen en Gaming Consoles. Het aantal gebruikers van Video on Demand neemt significant toe. 40% van de internetgebruikers 13+ geeft aan één of meerdere VoD diensten te gebruiken. Voornamelijk Netflix is verantwoordelijk voor deze groei en stijgt door naar 58%.

Het aantal streaming muziekgebruikers stijgt eveneens onverminderd door. Inmiddels gebruikt 38% van het aantal internetgebruikers (13+) een muziekstreaming dienst. Napster treedt toe op de markt (3%) en 9% gebruikt inmiddels Apple Music. Spotify blijft met 86% met afstand de grootste.

Bij Home Consoles is de omzetgroei op 25% uitgekomen door het succes van de PS4. Ook de games voor PS4 zorgen voor meer dan de helft van de omzet. Meest populaire games zijn Fifa, Call of Duty en GTA.

Telecom Q4 2015: Headsetsmarkt explodeert 
De positieve ontwikkelingen binnen de telecommarkt blijven zich in het vierde kwartaal van 2015 voortzetten met een afzetgroei van 6% in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. De segmenten die het best presteren zijn wearables en mobiele accessoires. Over heel 2015 groeit de omzet van mobiele accessoires met een indrukwekkende 24% ten opzichte van een jaar eerder. Vooral headsets presteren sterk aan het eind van het jaar en zorgen voor 40% van de totale omzet in de maand december. Dit wordt mede veroorzaakt door een hoge gemiddelde prijs. Op jaarbasis blijven hoesjes de belangrijkste groep. Ook zijn er positieve ontwikkelingen te zien binnen 'wearables'. Smartwatches en Fitness trackers groeien respectievelijk met 121% en 161%.


EDITORS' CHOICE