REVIEWXanadu

Xanadu HRS 100dsp V.2 – Revolutie in de huiskamer

Werner Ero | 17 februari 2016 | Fotografie Werner Ero | Xanadu

Wanneer ik met andere muziekliefhebbers van gedachten wissel, zijn het opvallend vaak de grote buitenlandse audiomerken die ter sprake komen. ‘Wat zijn die nieuwe Constellation versterkers mooi zeg.’ Of  ‘heb je de nieuwe Bowers & Wilkins 800 D3 serie nu al een keer in het echt gehoord?’ Gelukkig wordt er ook binnen onze eigen landsgrenzen nog steeds flink aan de weg getimmerd en gooien bedrijven als Siltech, Crystal Cable, Kharma en Van den Hul ook internationaal hoge ogen. Net terwijl het in de Nederlandse achterhoede van kleinere audiofabrikanten langzamerhand wel erg rustig lijkt te worden, zet ontwerper Age van der Woud met zijn gloednieuwe Xanadu topmodel HRS 100dsp versie 2 een statement van jewelste neer! Naast het feit dat het hier met afstand om de duurste Xanadu luidspreker ooit gaat, biedt dit prestigieuze high-end topmodel ook werkbare structurele oplossingen voor optimale integratie in iedere luisterruimte.

Het mag best wel eens gezegd worden dat het een luid applaus verdient, al die Nederlandse pioniers die niet alleen de recente crisis hebben weten te overleven, maar ook nog steeds de moed en durf hebben om in hun dromen en idealen te blijven geloven. Luidsprekerontwerper Age van der Woud met zijn in het Overijsselse IJsselmuiden gesitueerde kleine bedrijf Xanadu, is één van die mensen die tot het helaas langzamerhand steeds verder uitgedunde groepje Nederlandse audiofabrikanten behoort. Een bezoek aan zijn werkplaats is voor mij iedere keer opnieuw weer een groot genoegen. Niet alleen door de immer goedlachse en bijzonder gastvrije Age, maar ook door de mate aan inventiviteit, het hoge bereikte kwaliteitsniveau en de consistente klankmatige realisatie. Daarbij durf ik zelfs te zeggen dat ik Xanadu min of meer als de Nederlandse tegenhanger van de bekende en befaamde buitenlandse high-end elitemerken beschouw!

Een uitspraak die natuurlijk niet zomaar uit de lucht komt vallen en die ondanks de vaak grote onderlinge constructieve verschillen, vooral waarneembaar is wanneer naar systemen van al deze merken wordt geluisterd. Uiteraard klinken ze niet helemaal hetzelfde. Maar de mate aan uitgewogenheid, lage vervorming, hoge snelheid zonder ongewenst na-ijlen en de wijze hoe de muzikale boodschap op de luisteraar wordt overgebracht, laten toch opmerkelijk veel overeenkomsten zien en vooral horen. Maar waar het gros van de kostbare tegenhangers het nog steeds zoekt in zo hoogwaardig mogelijke conventionele schakelingen, slaat Xanadu met de HRS 100dsp nu een heel andere weg in. Een weg die in de praktijk naar veel meer (plaatsing)vrijheid en een veel groter toepassingsgebied zal blijken te leiden.

De woonkamer als dreunend monster
De voornaamste gedachte achter dit luidsprekerproject wordt eigenlijk vooral veroorzaakt door de gehoormatige ellende in de gemiddelde woonkamer. Naast het feit dat die doorgaans zonder strategisch geplaatste meubels of extra akoestische aanpassingen tamelijk ongeschikt voor muziekweergave zijn, is de bestaande inrichting ook een factor van betekenis om rekening mee te houden. Met een stel monitorweergevers of kleine vloerstaanders zal het allemaal nog wel lukken, maar deze nieuwe Xanadu’s zijn echt grote (maar zeker ook fraai vormgegeven) full range luidsprekersystemen. Als ze door hun afmetingen überhaupt al een plaats mogen krijgen, is het wel erg fijn als ze dan op een plaats kunnen staan die ook de rest van de gezinsleden nog voldoende tevreden houdt. Maar zelfs zonder interieureisen is het naadloos in een ruimte integreren van een systeem wat akoestisch tot zo veel in staat is, al een enorme tour de force. Reden voor bezinning dus en dat is nu precies wat Age na jaren van ontwikkeling heeft gedaan.

MERK

EDITORS' CHOICE