REVIEWXanadu

Luisteren

Werner Ero | 17 februari 2016 | Fotografie Werner Ero | Xanadu

Na al deze uitleg rest mij eigenlijk nog maar één ding en wel het allerbelangrijkste. Want hoe klinkt zo’n complex luidsprekersysteem nu in de praktijk? Eerst maar eens kijken hoe de set zelf is opgebouwd. Zoals gezegd zien de parelmoer witte HRS 100dsp’s er schitterend uit. Ook heel mooi is de slim ontworpen voetplaat met weggewerkte Soundcare spikes. Opvallend is dat de luidsprekers ondanks hun forse afmetingen, zeker niet reusachtig tonen. Daarbij is het lijnenspel zowel bijzonder geraffineerd als met veel smaak gekozen. Tussen de luidsprekers in staat een audiorack met op de bovenste verdieping een krachtige Burmester 032 geïntegreerde versterker voor het midden en hoog en daar pal naast, een tweetal Xanadu Amp 500 mono’s voor de laagsectie opgesteld.

Eén verdieping lager kom ik een Trinnov Amethyst processor/voorversterker tegen die naast het dsp filter, ook in deze situatie de ruimtecorrectie voor zijn rekening neemt. Op de laagste verdieping van het rack staat tenslotte een lichtnetfilter met daarnaast een zwaar gemodificeerde Olive 03 HD muziekserver en een Marantz SA-11S1 sacd-speler die als bronnen functioneren. Bekabeling bestaat tenslotte uit de betere modellen uit de Van den Hul 3T serie. Hoewel versie 1 al van 2008 tot 2014 op de markt is geweest, heeft de officiële introductie van de nieuwe HRS 100dsp versie 2, eind september jongstleden op de X-fi show in Veldhoven plaatsgevonden. Tijdens die show maakte dit nauwkeurig op de ruimte ingeregelde systeem met zijn grote kleuringsvrijheid, snelheid en transparantie al  dermate veel indruk, dat het interessant is te horen wat een betere ruimte zoals de luisterruimte van Xanadu in IJsselmuiden daar nog aan toe kan voegen. Wanneer Age van start gaat met een reeks voor hem representatieve muziekvoorbeelden, hoor ik meteen bijzonder veel overeenkomsten met de demo op de X-fi show. Dus weer die bijzonder hoogoplossende, kleuringsarme en verfijnde weergave, weer de bijna perfecte homogene tonale balans met een optimaal tijd- en fasegedrag en weer die maximale snelheid. In deze ronde wordt alles nog gestreamed en dat geeft naast de gebruikelijke verschillen tussen ‘normale’ 16 bit en hoge resolutie bestanden, bij mij toch ook een beetje licht afstandelijk gevoel. Alles klinkt eigenlijk enorm goed en uitgewogen, maar er mist voor mij nog een klein stukje beleving en betrokkenheid. Maar is dat nu deze mooie HRS 100dsp versie 2 of wordt het door wat anders in de keten veroorzaakt?  

Meer luisteren
Om dit te onderzoeken schakelen we na een overheerlijke lunch in de tweede sessie op mijn verzoek over op cd en sacd weergave. Hoewel theoretisch niet meer helemaal up to date, staat hiervoor een nog immer zeer goed presterende Marantz SA-11S1 sacd-speler gereed. Deze speler is mij al jaren goed bekend en ik weet dat het apparaat in staat is tot een volle, rijke en bezielende klank. Een weergave signatuur die in positieve zin meer op het organische afgaat dan het schril analytische. Analoog via RCA interlinks met de Trinnov Amethyst voorversterker/processor aangesloten, verandert de weergave veel meer dan we beiden voor mogelijk hadden gehouden! Hoewel de absolute verfijning misschien een klein stapje terug doet, is er nu wel vanaf de eerste klanken zeer duidelijk sprake van veel meer beleving, vulling, kracht, kleur en grandeur in de weergave. Ook de toegenomen dynamiek en expressie zorgen voor een meer uitbundige weergave en zelfs Age die de speler al twee jaar niet meer heeft gebruikt, is in positieve zin verbaasd en aangenaam verrast. De nu nog beter presterende Xanadu’s brengen een absoluut muzikaal voorwerk ten gehore met de schitterende laatste cd Exactly like this van Doug MacLeod (Reference Recordings 135 HDCD). Naast de tot zijn tenen gemotiveerd zingende en musicerende Doug, is het mooie van deze cd (ook als lp verkrijgbaar) de heerlijke afwisseling tussen de verschillende nummers. Hoewel ik de klein gehouden tracks al heel boeiend en aanstekelijk tot hun recht vind komen, zijn het toch de groter opgezette nummers zoals ‘Rock It Till the Cows Come Home’ en het super swingende ‘You Got It Good (and That Ain’t Bad)’, die mijn aandacht het meest trekken. Op de perfect ingeregelde HRS 100dsp versie 2, zijn nu ontzettend veel nuances te horen. De vele verschillende reflecties die via de zaalmuren terugkomen, de timbres en dynamische contrasten en natuurlijk de 1:1 afbeeldingsgrootte, brengen de muziek werkelijk tot leven.

Bijna nog indrukwekkender wordt het prachtige La Segunda album van de gelegenheids tango groep Será una Noche (MA Recordings M062A). Dit label is voor mij één van de mooiste muzikale ontdekkingen van de laatste jaren en alle opnamen zijn gemaakt met één enkele single point stereo microfoonopstelling in zeer geschikte akoestische omgevingen zoals kerken, concertzalen, etc. Zeker op zo’n hoog oplossend systeem als deze nieuwe Xanadu’s, groeit een faserein album als La Segunda al snel uit tot een waar avontuur. Van alle kanten komen nu de klanken en muzikanten op ons af en het gemak, de klankleuren en de doorluisterbaarheid, staat garant tot een werkelijk extatische climax. Dit is die zo moeilijk bereikbare kwaliteit waar je zoveel geld voor wilt neertellen en gewoonweg een fantastische prestatie van ontwerper Age van der Woud! 

Conclusie
Wat een kostbaar en complex luidsprekersysteem enerzijds en wat een rust, naadloze integratie en muziek genieten anderzijds. Samen met de zeer goed opgestelde Sonus Faber Aida op D’Agostino versterkers bij de winkel Rhapsody in Hilversum, heb ik tot op heden nog geen ander systeem gehoord wat over zoveel verschillende units en principes beschikt en deze gehoormatig zo onzichtbaar en naadloos tot één perfect geïntegreerd totaal geheel weet samen te smelten! Daarbij heeft deze HRS 100dsp versie 2 ook nog als grote bonus dat hij tot in perfectie is af te stemmen in een doodnormale Nederlandse woonkamer. Om deze weergevers tenslotte bij zo veel mogelijk eisen en wensen aan te laten sluiten, zijn zowel de afwerking als mogelijkheden van deze super luidspreker bijna eindeloos. De vormgeving en afmetingen corresponderen volledig met dit hoge prijssegment en door het samenspel van al deze prachtige kwaliteiten neemt het model zelfs in zijn onder druk staande prijssegment een welverdiende voorhoedepositie in. Well done Age!

Prijzen
Xanadu HRS 100dsp met basis DSP en bekabeling bassectie € 29.500,- set
Xanadu HRS 100dsp met Trinnov St2 processor € 34.000,-
Xanadu HRS 100dsp met 2x Xanadu AMP500 eindversterker, Trinnov St2 processor € 37.500,-

Xanadu luidsprekersystemen
tel: 06-17413232
e-mail: info@xanaduspeakers.nl
www.xanaduspeakers.nl 

MERK

EDITORS' CHOICE