ARTIKELHegel

Fabrieksbezoek Hegel in Oslo – Understatement-kampioen


Werner Ero | 08 februari 2016 | Fotografie Werner Ero | Hegel

Hoewel Scandinavische merken doorgaans van nature al niet uitblinken in extravagantie, spant het Noorse merk Hegel hierbij waarschijnlijk wel de absolute kroon. Al vanaf de start in 1988 zijn oprichter en eigenaar Bent Holter en zijn producten, namelijk het toonbeeld van integriteit en bescheidenheid. Een regelrechte verademing in een wereld waarbij het extraverte uiterlijk van (te) veel producten en de werkelijke kwaliteiten, al lang niet meer met elkaar corresponderen.

Wie vervolgens een gesprek met deze enorm bevlogen ingenieur aangaat, zal daarbij al heel snel opmerken dat hij niet eens bij dit soort voor hem ondergeschikte zaken stil kan staan! Bent en zijn team aan techneuten van het meest pure Noorse water, streven namelijk maar naar één ding. Het ontwerpen van audioproducten die op een technisch honderd procent te verklaren basis absolute gehoormatige perfectie kunnen bieden.

Zoals inmiddels wel bekend begin ik mijn buitenlandse fabrieksbezoeken altijd graag met het zoeken naar een relatie tussen de desbetreffende producten en het land van herkomst. Zo ook met Noorwegen, een land dat we kennen van eh…, van… tja, waar kennen we Noorwegen eigenlijk van?! Oké, het hoort bij Scandinavië, ligt met de Noordzee en het Skagerrak ertussen noordelijk van Nederland, heeft een werkelijk schitterende natuur met onder andere de beroemde fjorden, gletsjers en natuurlijk de mythische trollen. Maar buiten de bekende souvenirs zou ik het qua producten eigenlijk verder zelf niet goed weten...

Na wat globaal onderzoek kom ik erachter dat monarchie Noorwegen, vooral bekend staat om zijn grote gas- en olievelden. Grondstoffen die samen met enkele andere bodemschatten, de scheepvaart en de handel, de pijlers van de economie vormen en deze mensen naar zelfs het één na hoogste bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking ter wereld stuwen! Het land is met 385.155 km2 fors groter dan Nederland, maar telt echter slechts 5 miljoen inwoners. Ter vergelijk heeft Nederland een oppervlakte van 41.543 km2 en delen wij onze ruimte met bijna 17 miljoen medebewoners! Hierdoor leven bij ons 408 mensen per km2 en is dat in Noorwegen slechts 13. Wel is het zo dat door de ruige en ongerepte natuur, het leeuwendeel van de mensen in de zes grote steden van het land wonen. Hegel is gevestigd in hoofdstad Oslo, wat met afstand en bijna 650.000 inwoners de grootste stad van het land is. Na mijn recent afgelegde meest oostelijk gelegen bezoek – aan Musikelectronic Geithain in het voormalige Oost-Duitsland –, is Hegel tot op heden mijn meest noordelijke bezoek. Dit gegeven vind ik vooral interessant omdat je ook bij Hegel weer prachtig de denkwijze en levensstijl van het land in de producten terug kunt zien.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »