REVIEWTeufel

Review Teufel Definion 3s – Definion Junior

Jamie Biesemans | 02 februari 2016 | Fotografie Fabrikant | Teufel
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 22 januari 2016

SAMENVATTING

Waar de Definion 3s vooral in uitblinkt is het heel gelijkmatig uitstralen van een neutrale, gedetailleerde en heel evenwichtige klank. Er is een sweet spot uiteraard, maar bij deze Teufels kan je ook off-center veel van die mooie klank meepikken. Dat is leuk in een woonkamer waar mee dan één paar oren muziek beluisteren. We hebben ze niet getest in een multikanaalsopstelling, maar met die kwaliteiten lijken ze goede kandidaten om in te zetten bij een 5.1- of 7.1-opstelling. Zeker zijn geld waard.

PLUSPUNTEN

  • Gelijkmatig uitstraling
  • Prachtige weergave van stemmen
  • Prijs/kwaliteit
  • Afwerking

MINPUNTEN

  • Iets groter dan de norm
  • Juiste combinatie met versterking nodig

De Definion-familie van Teufel kent uitbreiding. Het nieuwe kleintje heet Definion 3s en is net zoals zijn grote broers gewapend met de detailrijke SCA-coaxiale driver.

Sinds het verschijnen van de gigantische Definion 5-vloerstaander (recensie) volgen we deze lijn van betere speakers van Teufel nauw op. De nieuwste toevoeging, de Definion 3s, brengt onder andere de eigen SCA-driver naar een meer compacte en huiskamervriendelijke vorm. Met een prijs van net geen duizend euro per paar is dit de meest toegankelijke Definion-speaker die Teufel ooit uitgebracht. Dat is een interessant prijspunt, zowel voor wie naar muziek in stereo wil luisteren als mensen die een multikanaalopstelling gaan bouwen. Goed kijken als je dat laatste overweegt, want Teufel heeft verschillende 5.1-pakketten op basis van Definion-speakers in de aanbieding.

De kleinere versie
Teufel omschrijft de Definion 3s als de compacte versie van de Definion 3-vloerstaander die vorig jaar op HiFi.nl aan bod kwam. Als je deze boekenplankspeaker ziet, heb je de verwantschap meteen door. Heel de Definion-familie deelt namelijk dezelfde stilering, waarbij vooral de afgeronde behuizing opvalt die achteraan veel kleiner is dan vooraan. Om precies te zijn is de Definion 3s aan de achterzijde slechts 14 cm breed, wat in sommige gevallen handig kan zijn bij de plaatsing. Al blijven dit toch behoorlijke grote speakers die maar net het etiket ‘boekenplankspeakers’ mogen dragen. Eén speaker weegt dan ook 13 kg, wat toch een stevigere kast zou vereisen. Ze lijken me eerder speakers om op een stand of een tv-meubel/buffetkast te plaatsen. Teufel levert een basis mee die je desgewenst kunt aanbrengen, maar die de voetafdruk wel iets groter maakt.

Laat je in elk geval niet misleiden door die smaller-aan-de-achterkant-constructie. Een Definion 3s-speaker heeft nog altijd een volume van 14,5 liter, een behoorlijke hoeveelheid. Hoewel het allemaal afhangt van de interne constructie staat meer volume doorgaans voor een betere laagweergave en minder resonantie. Nog even aan toevoegen dat de degelijk afgewerkte speaker beschikbaar is in matzwart of een elegante zwart-witte afwerking.

SCA
De essentie van de Definion-familie is de coaxiale SCA-driver die Teufel in-house werd ontwikkeld. Speakers van deze type, zoals met Teufels Synchronized Coaxial Acoustics-technologie, zie je steeds vaker opduiken. De techniek, waarbij een tweeter apart wordt opgehangen in de kern van een midrange-driver, heeft aardig wat voordelen. Om te beginnen kan je op een speaker minder oppervlakte besteden en toch een groot stuk frequentiebereik afdekken. Bij de Definion 5 wordt de oppervlakte die ‘gewonnen’ wordt omdat je niet een aparte tweeter en midrange-driver hebt gebruikt om het laag beter te ondersteunen met bijkomende woofers. Bij de Definion 3s krijg je een 3-weg ontwerp in een zeer kleine behuizing, maar toch met een relatief grote 16 cm woofer. Die wordt nog extra ondersteund door een bassreflexsysteem.

Qua klank is er een enorm voordeel aan coaxiale drivers. Zowel het hoog als het midden komt van één punt, wat betekent dat je geen last hebt van faseverschuivingen zoals bij dat ontwerpen met aparte tweeter en midrange-driver mogelijk is. Het geluid straalt tevens gelijkmatig de kamer in. Bij een speaker met een tweeter bovenaan en een midrange-driver in het midden heb je een verschil tussen de horizontale en verticale uitstraling.

MERK

EDITORS' CHOICE