REVIEWTeufel

Teufel Definion 5

René Smit | 11 november 2013 | Teufel

Enige tijd geleden mocht ik een soundbar van het Duitse merk Teufel recenseren. Ik was toen zeer onder de indruk van de geboden kwaliteit. Het onderwerp van deze test is de splinternieuwe Definion 5 luidspreker. Kosten nog moeite zijn door de fabrikant gespaard, en het resultaat moet een kwalitatief hoogwaardige vloerstaande luidspreker zijn. Benieuwd!

Zoals je wellicht weet, levert Teufel direct vanuit het magazijn in Duitsland aan de eindgebruiker. Het ontbreken van een dealer zorgt ervoor dat de prijzen bijzonder concurrerend kunnen zijn. Nu zul je denken, leuk, maar ik wil een audioproduct toch graag eerst horen voordat ik tot aanschaf over ga. Waar je natuurlijk helemaal gelijk in hebt. Om dit probleem te ondervangen biedt Teufel ude mogelijkheid het product van keuze maar liefst acht weken thuis te beluisteren. Mocht het product onverhoopt niet bevallen, dan kan het kosteloos retour.

Bij het afleveren van de speakers slaat de schrik me om het lijf. De bodedienst staat met een pallet met daarop twee bijzonder uit de kluiten gewassen dozen voor de deur. Gelukkig is de chauffeur bereid een handje te helpen, en samen dragen we de dozen van bijna vijfendertig kilo per stuk de huiskamer in. Na het tekenen van de vrachtbrief rest mij de schone taak de speakers uit hun verpakking te bevrijden. Nu blijkt dat het forse formaat van de doos mede bepaald wordt door de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die Teufel gebruikt, om er zeker van te zijn dat de speakers onbeschadigd de klant bereiken. Alleen maar logisch wanneer je bedenkt dat Teufel rechtstreeks vanuit het magazijn bij de klant levert.

In detail
De Definion 5 is zonder meer een forse speaker. De exacte afmetingen zijn: 37 centimeter diep, 21,8 centimeter breed en met de spikes eronder 114 centimeter hoog. Echter door het kiezen van de juiste verhoudingen en een trapeziumvormige kast uitgevoerd in witte hoogglans lak met zwarte baffle lijkt de luidspreker kleiner, en zeker niet opdringerig of intimiderend. Sterker nog, deze Teufel Definion 5 is één van de grootste speakers die ik ooit in huis had, maar hij ontlokte louter positieve reacties bij zowel mijn vrouw en kinderen als bezoekers. In plaats van opmerkingen over formaat werden de fraaie vorm en afwerking geroemd. Qua uiterlijk heeft Teufel goed gekeken naar merken als Focal, Dali en Elac, en daar een perfecte mix in gevonden. De afwerking is inderdaad van hoog niveau.

De kast is namelijk strak afgewerkt zonder lelijke naden of andersoortige slordigheden. De gebruikte units zijn in de baffle geplaatst zonder dat er schroeven of ander bevestigingsmateriaal te zien is. Het feit dat de kast taps toeloopt naar achter zorgt voor minder resonanties en reflecties, wat zou moeten resulteren in een schoner en transparanter geluid. Teufel heeft alle technische kennis uit de kast gehaald bij het ontwikkelen van deze Definion 5. Maar liefst 2,5 jaar werd er intensief gewerkt aan deze nieuwe speaker.

Zo wordt er een Teufel gepatenteerde SCA (Synchronized Coaxial Acoustics) tweeter toegepast. Dit is een combinatie van een tweeter en midrange unit in één chassis met een aangepast afstraalgedrag. Hierdoor is de spreiding van de hoge tonen meer in verticale dan in horizontale richting. Volgens de fabrikant resulteert dit in een ruimtelijker en dynamischer weergave. De tweeter is een fabric dome en de conus van de midrange unit is gemaakt van een sandwich van aluminium en kevlar. Ander opvallend aspect is het gebruik van maar liefst drie 130 millimeter woofers in een gesloten behuizing. Teufel spreekt van het Triple Bass principe.

Op welke frequentie de units het van elkaar overnemen wordt niet opgegeven, het totale frequentiebereik loopt van 42 tot 22.000 Hz. Door de gesloten behuizing ligt het rendement met 85dB vrij laag wat impliceert dat de Definion 5 graag wat vermogen geleverd krijgt van de gebruikte versterker; Teufel spreekt van minimaal 50 Watt wat me aan de lage kant lijkt.

Het rendement gecombineerd met een opgegeven impedantie van 4 Ohm maakt dat de versterker ook stabiel moet zijn. Op zich geen probleem, wanneer je bedenkt dat Teufel met de Definion 5 mikt op de high-end markt. Aan de achterzijde zijn twee sets hoogwaardige aansluitterminals te vinden geschikt voor bi-wire of bi-amping. In tegenstelling tot de gebruikelijke vergulde plaatjes om de terminals door te verbinden gebruikt Teufel mooie draadbruggetjes. Alles bij elkaar opgeteld is de Definion 5 een 3-weg speaker met pretenties. En dan te bedenken dat Teufel de speakers aanbiedt voor 2799, - euro per set, en dan ook nog eens 12 jaar garantie geeft.

Aansluiten
De speakers komen grofweg op dezelfde plaats te staan waar normaal gesproken de door mij als referentie gebruikte Audiovector S3 Avantgarde Arreté luidsprekers staan. Ongeveer twee meter uit elkaar, circa vijftig centimeter van de achterwand en minimaal zeventig centimeter van de zijwanden. De afstand tot de luisterpositie is ongeveer drie meter. Om de Teufel's op hun merites te beoordelen wordt gebruik gemaakt van een Devialet 170 versterker. De verbinding is er middels vM SC3R silver wire luidsprekerkabels in een single wire configuratie. Als bronnen dienen een door Audioart gemodificeerde vM SA230 SACD speler, een Funk Vector III draaitafel met Shelter 301 element en een Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler. Interlinks zijn van Siltech en Canare. De complete set wordt gevoed met schone stroom rechtstreeks uit de meterkast waar een AHP Klankmodule geplaatst is ter vervanging van de standaard schakelautomaat. Alles bij elkaar een allesonthullende set die alle goede en slechte punten van de Definion 5 luidsprekers moeiteloos zal blootleggen.

MERK

EDITORS' CHOICE