ARTIKEL

Vooruitblik CES 2016

Jamie Biesemans | 05 januari 2016

Terwijl je dit leest, bevinden de redacties van FWD Magazine en HiFi.nl zich ergens tussen Schiphol en Las Vegas. Jawel, het is weer tijd voor de jaarlijkse pelgrimstocht naar de CES-beurs. Naast de Europese IFA is CES de belangrijkste beurs voor video en audio. Een belangrijk moment dus, maar wat verwachten we dit jaar in Sin City te ontdekken?

LG
Van één partij weten we al veel: LG. Het Koreaanse merk onthulde al dat het op CES een reeks OLED-televisies zal voorstellen. Niet verrassend, want die beeldtechnologie met zijn mooi zwart en briljante kleuren is het sterke punt van LG. Maar er wordt nog meer met spierballen gerold, want LG voorspelt later dit jaar een 98 inch (!) 8K-televisie voor te stellen. Benieuwd welke video je daar op kunt bekijken... Ook bij LG: de K-reeks van middenklasser smartphones met een 5,3 inch scherm. 

Samsung
Samsung houdt alles wat meer geheim. Ons gevoel zegt dat het bedrijf in Vegas ook groot gaat uitpakken met televisies. Sommigen geruchten zeggen dat Samsung zich weer aan OLED zou wagen, maar dat zien we wel. Sowieso zal bij Samsung de nadruk op HDR liggen, wat ook bij andere merken als Sony sterk zal uitgespeeld worden. 

Luistersessies
Op audiovlak komt er ook heel wat nieuws. Bang & Olufsen presenteert een nieuwe speaker op CES. Qua premiumfactor zal het wellicht niet tippen aan de Beolab 90 van enkele maanden geleden, maar niettemin mag je er op rekenen dat we bij de eerste luistersessies present zullen zijn. Idem bij AudioQuest, dat een tweede hoofdtelefoon gaat voorstellen. Over de NightOwl is nog niet zoveel bekend, maar dat zal niet lang meer duren. Op hoofdtelefoonvlak gaan we zeker ook kijken bij Sennheiser, om die nieuwe HD800 S eens te proberen.

3D-geluid
Bij Sennheiser gaat het ook over een nieuwe 3D-geluidformaat, AMBEO. In tegenstelling tot Dolby Atmos en DTS:X ligt de nadruk hier op het ruimtelijk weergeven van muziek, niet film. Uiteraard zal ook DTS op CES (opnieuw) sterk benadrukken dat hun nieuwe 3D-codec even belangrijk kan zijn als Dolby Atmos. Vooralsnog lijkt de ondersteuning voor DTS:X echter zwakker, al kan dat veranderen als de nieuwe lichting AV-receivers in het voorjaar wordt voorgesteld. 

Beeld
Op beeldvlak gaan we in Las Vegas vast meer concreets horen over Ultra HD Blu-ray. Het nieuwe schijfformaat is belangrijk want naast Netflix moet dit de tweede grote manier worden om 4K-video bij al die nieuwe Ultra HD-televisies te krijgen. Ultra HD Blu-ray is ook belangrijk voor het HDR-verhaal, een technologie die misschien wel een grotere impact op de kijkervaring heeft dan 4K. 

Virtual Reality
Op CES 2016 is Virtual Reality (VR) een belangrijk onderwerp. Wij hebben een afspraak geregeld om de HTC Vive, een VR-bril in
samenwerking met Valve Software, te proberen. Er gaan vast nog andere aankondigingen zijn.Hi-fi

Op hifi-vlak moet je op CES in het hotel The Venetian zijn. In tientallen hotelsuites kan je daar de nieuwste producten van heel wat merken beluisteren. Amerikaanse merken zijn hier uiteraard prominent aanwezig, maar ook anderen. We verwachten alleszins wat nieuws bij NAD en Monitor Audio. Die laatste stelt zijn prestigieuze Platinum II-speakers voor. 

MQA
We zijn ook benieuwd naar de nieuwste evoluties met MQA, de nieuwe  hoogwaardige audiocodec van Meridian die later dit jaar door Tidal omhelsd wordt en ondersteund zal worden in toestellen van hifi-merken. Onkyo en Pioneer doen al mee, we vermoeden dat ze zeker niet de laatsten zullen zijn. Één opmerkelijke naam kennen we al: HTC. Die gaat MQA inbouwen op zijn toestellen, waaronder de mooie HTC One A9 met zijn krachtige ingebouwde hoofdtelefoonversterker. 

Mobiel
CES is natuurlijk nog veel meer dan audio en video. Er is veel mobiel, onder meer van Chinese grootmacht Huawei. Het merk - uit te spreken als wow-way - groeit als kool en vormt een aardige bedreiging voor merken als LG en Samsung. Op CES zien we wellicht een high-end smartphone (misschien wel met een zeer competief prijskaartje) en mogelijk een tablet opduiken.

Philips
Naar verluidt kunnen we op CES ook een nieuwe Screeneo van Philips verwachten. De eerste versies van deze opmerkelijke short-throw projector maken indruk door de beeldkwaliteit, maar de resolutie was maar heel bescheiden. Een nieuw model zou dat verbeteren en een groot beeld kunnen projecteren op een 40-tal cm. Want meer in de marge gaan er bovendien hier en daar vast opmerkelijke prototypes te zien zijn van zaken als oprolbare televisies en nog gekker spul.

In-car entertainment
Ook voor in-car entertainment is CES een nirwana, al draait het dan toch meer om de Amerikaanse markt. Net zoals vorig jaar zullen er een aantal automerken present zijn om hun nieuwe uitvindingen op vlak van autonome auto's en elektrisch rijden voor te stellen. Vorig jaar zagen we zo Audi en BWM in de schijnwerpers staan.
 Het is duidelijk dat deze CES weer een spannende aflevering wordt, een beurs met heel wat niet te missen aankondingingen. In de komende dagen lees je er hier alles over. 


EDITORS' CHOICE