NIEUWSQobuz

Deadline Qobuz verzet


Redactie HiFi.nl | 19 november 2015 | Qobuz

Streamingdienst Qobuz staat onder curatele, maar houdt nog even het hoofd boven water. Door geïnteresseerde investeerders is de dreigende sluiting op 17 november tijdelijk afgewend.

"Er zijn een aantal bedrijven en individuen die zich in recente dagen hebben aangeboden om toegang te krijgen tot de documenten die nodig zijn vooraleer een bod te maken", zegt Qobuz. De Parijse rechtbank heeft daarom de deadline gewijzigd in 23 november. Na die datum zal de rechter eventuele biedingen bekijken en een uitspraak doen. Het definitieve besluit van de rechtbank wordt tussen 10 december en 10 januari gecommuniceerd. Tot die tijd kunnen abonnees muziek streamen en kan er nog muziek gekocht worden. Qobuz is een van de grootste - zoniet de grootste - downloadwinkel voor muziek in hi-res.

Qobuz
Qobuz werd in 2007 opgericht door Riesel en is inmiddels 
gelanceerd in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, België, Nederland, Duitsland, Frans Polynesië, Ierland, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Je zult geen MP3 bestanden vinden op de website. De gehele catalogus, inclusief Major en Independent labels in alle muziekgenres, is beschikbaar in CD-kwaliteit (Lossless). Qobuz gaat zelfs nog een stap verder door ‘s werelds grootste catalogus met albums in 24-bit Studio Master kwaliteit aan te bieden, TIDAL en Deezer Elite werden hiermee Qobuz' rivalen. 

Abonnees
Eerder zei Qobuz dat abonnees bij een eventuele sluiting van de dienst ongebruikte maanden zouden teruggebetaald worden. Het scenario van een overnemer veronderstelt echter dat de dienst zou blijven functioneren.

In een blogpost zegt Qobuz heel dankbaar te zijn voor de steun van hun gebruikers, die in de voorbije week voor een "recordomzet" zorgden. Ook de partners van de streamingdienst (zoals de platenmaatschappijen) krijgen een dankwoord, omdat zij blijven meewerken met Qobuz.


Ontwikkelingen
Begin 2015 
kondigde Qobuz aan nog dit jaar muziek aan te willen bieden in DSD-formaat, als uitbreiding op de bestaande collectie hi-resmuziek in FLAC en ALAC. Ook werd het Sublime-abonnement uitgebreid, kun je nu streamen naar mobiele apparaten en ondersteunt Qobuz nu Chromecast.

Er is inmiddels een petitie in het leven geroepen om Qobuz te redden.

Lees ook ons interview met Yves Riesel en lees meer over Qobuz

MERK

EDITORS' CHOICE