NIEUWSQobuz

NAVD: Qobuz in augustus/september in Nederland

Redactie HiFi.nl | 08 april 2013 | Fotografie Robin Looy | Qobuz | Importeur: Qobuz

We troffen Qobuz in oktober al op New Music 2012, maar ook in Veldhoven had het Franse bedrijf een stand ingericht. De dienst die zowel streaming als downloads in hifi aanbiedt had daarnaast goed nieuws voor de Nederlandse muziekliefhebbers: rond augustus, september komt Qobuz - eindelijk - in Nederland beschikbaar. Eerder was het de bedoeling dat Qobuz afgelopen maand al zou starten.

De stand van Qobuz vorig jaar tijdens New Music 2012.

Diensten als Spotify en Deezer en downloads in iTunes zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse muziekbeleving. Maar veel audiofielen is het toch een doorn in het oog dat deze diensten geen lossless aanbieden. Het Franse qobuz doet dat wel, het is de eerste dienst ter wereld waar livestreaming tot 16 bit en downloads tot 24 bit mogelijk zijn.

Na thuisland Frankrijk en eerder bijvoorbeeld ook al België, is ons land in de herfst aan de beurt. “Een precieze startdatum hebben we nog niet, maar het zal rond september, oktober zijn”, vertelde een vertegenwoordiger van Qobuz ons. Al was het aanvankelijk de bedoeling dat Qobuz vorige maand operationeel zou zijn in Nederland.

Ook in Veldhoven was de Franse aanbieder van lossless streams aanwezig.

Of de site dan ook in het Nederlands beschikbaar komt, “is nog onderwerp van discussie”. “Wel wordt deze vertaald in het Engels, jullie Nederlanders redden je daar over het algemeen toch al prima mee?” Daarnaast bestaat de mogelijkheid door middel van een geïntegreerde Google Translate tool de site van Qobuz te vertalen, maar dan worden bijvoorbeeld ook album- en songtitels vertaald. Niet heel handig, wat ons betreft.

Maar je begrijpt dan wel de basisprincipes van de dienst, die 290 euro per jaar kost voor het abonnement waarbij je ook lossless kunt streamen.

Kijk ook eens op onze Streaming Special

MERK

EDITORS' CHOICE