REVIEWRuark Audio

Recensie: Ruark Audio R2 Mk3 tafelradio/ muzieksysteem

Eric de Boer | 23 maart 2015 | Ruark Audio

SAMENVATTING

Met al die afspeelmogelijkheden ontstijgt de Ruark Audio R2mk3 het predicaat tafelradio zeker. Dit is eerder een enorm veelzijdig muzieksysteem voor de consument die wil genieten van goede stereo muziekweergave en veel handige functies. En dat is nu precies waar Ruark Audio mee scoort. De nieuwe R2 is eenvoudig en intuïtief te bedienen, biedt met onder meer Spotify Connect vrijwel alles waar de gemiddelde muziekliefhebber tegenwoordig om kan vragen en klinkt ook nog eens fijn. De klank vermoeit nooit en komt zelfs op lage of hogere volumestanden aangenaam op de luisteraar over. De afwerking van de R2 verdient een extra pluim. Het design is tijdloos en de gebruikte materialen doen hoogwaardig aan. Het ontbreken van een vaste LAN-aansluiting, een App voor bedienen van het muzieksysteem en een wat grotere interne buffer zijn minpunten, maar wegen niet op tegen de kwaliteit, de aimabele klankmatige eigenschappen en de fraaie vormgeving van de Ruark Audio R2. De beperkte afspeelmogelijkheden voor HD-materiaal is wel iets dat ik graag verbeterd zou zien, maar wellicht komt Ruark Audio in de toekomst nog met een update. Al met al is dit een fraai muzieksysteem voor elke ruimte in huis, dat muzikaal plezier en veelzijdigheid biedt. Ruark Audio R2mk3: 499 euro

PLUSPUNTEN

  • Erg goed, toegankelijk geluid in een mooi ontwerp
  • Zeer veel afspeelmogelijkheden
  • Eenvoudige bediening

MINPUNTEN

  • HD Streaming beperkt
  • Geen App
  • Geen LAN-aansluiting

De markt voor compacte tafelradio’s is de laatste jaren booming. Na de vele dockingstations voor Apple producten zocht de consument de afgelopen jaren steeds vaker naar een fraai ontworpen tafelradio met meer toepassingen. Met de huidige technieken voor draadloos streamen, digitale radio en compacte versterking biedt ook het Britse Ruark Audio eigentijdse producten. Genoeg reden om eens goed naar de derde incarnatie van de Ruark Audio R2 te luisteren.Het genieten van weergavekwaliteit wordt gelukkig weer belangrijker gevonden. Ging het een kleine tien jaar geleden nog om het kapot comprimeren van geluid om zoveel mogelijk muziek in een beperkt aantal Gygabytes te kunnen stoppen, biedt de huidige standaard in techniek, (mobiele) data-overdracht en niet in de laatste plaats draadloze netwerken genoeg reden om geen genoegen meer te nemen met inferieure geluidskwaliteit. Ruark Audio speelt hier al jaren op in met fraai vormgegeven radio’s die ook nog eens een prima klank bezitten.

Up to date
De Ruark Audio R2mk3 radio is volledig aan de eisen van deze tijd aangepast, zo lijkt het. Ten opzichte van de vorige R2 hebben de ontwerpers van het merk enkele significante aanpassingen doorgevoerd, waardoor de stereo weer helemaal up to date is. De belangrijkste optische wijziging is het vervangen van het toch wat gedateerde iPod dock voor Bluetooth. Dankzij de Apt-X codec wordt kwaliteitsverlies in het geluid tegengegaan. Handig, want de Ruark R2 ondersteunt ook Spotify Connect. Verder is het display vervangen door een fraaier en beter leesbaar OLED-display. Ook het unieke bedieningssysteem van Ruark Audio, de RotoDial bovenop de radio, is verbeterd voor een nog eenvoudiger bediening.Intern biedt de nieuwe Ruark Audio R2 nog meer handige nieuwe opties. Naast radio met FM (met RDS), DAB en DAB+ hebben de engineers de radio voorzien van WiFi. De R2 kan via DLNA muziek streamen vanaf een NAS of PC en bezit tevens internetradio. Nog steeds zijn er twee audio-ingangen aanwezig en natuurlijk is de hoofdtelefoonaansluiting gebleven. Een compacte afstandsbediening wordt meegeleverd. Achterop de R2mk3 zit een USB-aansluiting voor afspelen en opladen van tablets en smartphones.


Het ontwerp van deze Ruark Audio tafelradio is ook vrijwel gelijk aan z’n voorganger. De afmetingen (120 x 340 x 185 mm) en het gewicht (3,6 kg) zijn gelijk gebleven, evenals de 20 Watt versterking die twee 3,5 inch full range drivers aanstuurt. De aan de onderkant geplaatste basreflexpoorten maken plaatsing eenvoudig. Toonregeling, een Loudness-functie, een sleeptimer en een veelzijdig instelbaar dubbel alarm zijn ook nog steeds aanwezig. De opbouw van de radio bestaat uit hout, metaal en handgemaakte soorten kunststof.  De Ruark Audio R2mk3 is verkrijgbaar in de uitvoeringen Rich Walnut en Soft White of Soft Black lak.
Lees meer op pagina 2 


EDITORS' CHOICE