REVIEWRuark Audio

Geen radio

Eric de Boer | 23 maart 2015 | Ruark Audio

De Ruark Audio R2mk3 is eigenlijk geen radio meer, maar veel meer dan dat! De compacte vormgeving maakt het mogelijk om op vrijwel iedere plek te genieten van muziek. Dus ook in de keuken, op de slaapkamer of op kantoor. Het uiterlijk is stijlvol en tijdloos tegelijk en zal niemand tegenstaan. Via het eenvoudige setupmenu is de verbinding met het draadloze thuisnetwerk in een mum van tijd gerealiseerd en de gebruiker kan kiezen of deze verbinding ook in stand-by behouden moet worden.Importeur Audiac vroeg me om de gloednieuwe Ruark Audio R2 die ik ter recensie ontving goed in te laten spelen. Nu is het inspelen van nieuwe of lang niet gebruikte hifi-apparatuur iets dat voor mij standaard is geworden en door het veelvuldig beluisteren van muziek niet eens opvalt. Maar de R2mk3 groeide klankmatig wel bovengemiddeld vanaf het begin. De weergave sloeg na een uur of tien om van dun en plat naar vol en rijker, terwijl er de daaropvolgende twintig speeluren vooral sprake was van verfijning in het geluid. 

De FM radio en de DAB/DAB+ radio hebben elk de mogelijkheid om 10 voorkeurzenders op te slaan. Opgeslagen zenders kunnen met de afstandsbediening en de RotoDial eenvoudig worden benaderd en vanzelfsprekend is vooral de ontvangst via DAB+ erg fraai en geheel vrij van storing. Via het menu kan eventueel extra meegestuurde informatie worden getoond of de bas, de treble, het 3D-effect en de Loudness-functie worden bediend. Die laatste functie heb ik overigens niet nodig gehad, de versterking levert genoeg kracht om ook op laag volume de speakers onder controle te houden. Nog veelzijdiger is de streaming- en internetradio functie. De laatste bron biedt toegang tot duizenden zenders, die (weliswaar met een wisselende bitrate/ geluidskwaliteit) muziek van over de hele wereld in huis brengen. Leuk voor een muzikale ontdekkingsreis, maar ook het zoeken op genre of lokale zenders is eenvoudig. 

Muziek die in het thuisnetwerk of op een USB-stick is opgeslagen wordt met de R2mk3 bereikt via de functie Music Player. De R2 ondersteunt UPnP voor eenvoudige verbinding. Selecteer de bron en kies uit de diverse opties voor het benaderen van de muziek. In mijn geval staan er duizenden albums op een QNAP NAS, die voor streaming naar de R2 ook is voorzien van Twonky Media Server software.  Hier komt de vernieuwde RotoDial goed van pas, want een flinke collectie met de ‘Forward’-toets van de afstandsbediening doorspitten is niet erg handig. Laat staan prettig. Door de draaiknop te bedienen, is scrollen een stuk eenvoudiger en bevestigen, afspelen of een map dieper gaan wordt bewerkstelligd door de knop in te drukken.De nieuwste Ruark Audio R2 kan muziek tot 24-bit/96 kHz afspelen en weet raad met de bestandsformaten MP3, WMA, AAC, FLAC en WAV. Tijdens de ruime testperiode bleek wel dat FLAC slechts werd ondersteund tot 24-bit/44.1kHz, een hogere bitrate is alleen voor WAV-bestanden toegankelijk. Ook is een sterk draadloos netwerk handig, aangezien een grotere collectie muziek niet helemaal wordt gebufferd en de R2 voor het scrollen door de mappen op de NAS af en toe data op moet halen. Ruark Audio zou er wel goed aan doen om een App te ontwikkelen, zodat scrollen, selecteren en afspelen eenvoudiger wordt. Wie graag gebruikmaakt van streaming, doet er overigens goed aan om de R2 zo in te stellen dat de WiFi verbinding tijdens stand-by wordt behouden.  Het systeem onthoudt niet welke track of album het laatst werd gestreamd, wanneer de R2 uitgezet en weer aangezet wordt.

En dan, niet onbelangrijk, de klank van de Ruark Audio R2mk3. Voor een alles-in-een muzieksysteem weet de sierlijk vormgegeven Brit een fraaie, toegankelijke en vooral gedistingeerde sound neer te zetten. De laagweergave is sterk en de R2 probeert niet lager te gaan dan de speakers aankunnen, wat de geluidskwaliteit ten goede komt.  De 3D-functie zorgt voor een prettige verruiming van het geluidsbeeld, zonder echo’s te veinzen. Stemmen en instrumenten worden eerlijk en open weergegeven (de R2 is zeker niet laid back in de klank), zonder de nadruk op de hoge tonen te leggen. Iets waar veel tafelradio’s last van hebben, zeker wanneer het volume wat hoger staat. Het maakt van de R2 een vriendelijk en muzikaal apparaat, waar iedereen lang naar kan luisteren zonder vermoeidheid. 

Lees de conclusie op pagina 3


EDITORS' CHOICE