NIEUWS

Uitbreiding Living Space® Experience van Busch-Jaeger

Werner Ero | 07 februari 2015 | Fotografie Werner Ero

Toepassingen van huisautomatisering bestaan inmiddels alweer tientallen jaren. Van een basisopzet waarmee één of meerdere lampen in- of uit kunnen worden geschakeld uit de beginperiode, tot de meest geavanceerde en complexe systemen vandaag de dag. Configuraties waarmee zowat alles op technisch gebied in en om uw huis, bedrijf of instelling volledig kan worden bediend of gemonitord. Het probleem is echter dat er inmiddels zo enorm veel mogelijk is, dat eventueel geïnteresseerden dit vaak niet meer voldoende kunnen concretiseren. Om hieraan tegemoet te komen heeft vrij recent marktleider installatietechniek ABB met Busch-Jaeger hun Living Space® Experience in het leven geroepen. Oftewel een reële belevingswereld waarin alle vormen van woningautomatisering die Busch-Jaeger aanbiedt, zelf kunnen worden ervaren. In de zomer van 2014 is dit experience center verder uitgebreid met een utiliteit-, hotel- en zorggedeelte waardoor de oppervlakte toenam naar 320 m2.



Dat het Duitse merk Busch-Jaeger een grote speler op het wereldtoneel van de installatietechniek is, blijkt wel uit het feit dat het bedrijf naar meer dan 60 landen exporteert en dat alleen al in Duitsland zelf 1.000 medewerkers werkzaam zijn! De naam Busch-Jaeger is bij mij persoonlijk al tientallen jaren vooral door het programma lichtschakelaars en wandcontactdozen bekend, hoewel dat natuurlijk nog slechts het topje van de ijsberg is. Want het complete assortiment omvat maar liefst 5.500 verschillende artikelen, dat naast een compleet installatieprogramma met inderdaad de nog steeds vervaardigde lichtschakelaars en wandcontactdozen, ook serie inbouwapparaten, dimmers, bewegingsmelders en geavanceerde elektronische producten voor gebouwmanagement bevat.



Living Space® Experience
Ook al is er in Home Emotion nummer 1 van dit jaar al een artikel verschenen over dit bijzondere belevingscentrum wat is gesitueerd op de eerste verdieping van het onlangs compleet vernieuwde complex ‘De Woonindustrie’ (voorheen Home Trade Center) in Nieuwegein. Toch was het mede gezien de recente uitbreiding en vooral het maatschappelijke belang, bijzonder interessant om nu eens zelf te ervaren hoe Busch-Jaeger invulling aan deze thema’s heeft gegeven. Aangezien ik nog nooit in zowel het Home Trade Center als het vernieuwde complex van De Woonindustrie ben geweest, ben ik bij aankomst werkelijk verbaasd door zowel de enorme omvang (40.000 m2!) als geraffineerde styling van dit onderkomen. Want eenmaal binnen volgt meteen de volgende verrassing en ontwaar ik in plaats van een verwacht gangenstelsel met hier en daar een door kunstlicht verlichte hal, eigenlijk totaal het omgekeerde. Na de entree arriveer ik namelijk in een grotendeels door daglicht verlichte binnenplaats. Een grote open ruimte die door de vele lichtstraten op het dak en de gekozen transparante indeling, in één oogopslag toont wat er globaal is te zien en waar 150 interieurfabrikanten en overige aanbieders hun collectie aanbieden middels het business-to-business concept. De informatieve en vernieuwende Living Space® Experience van Busch-Jaeger is dus zeer op zijn plaats en sluit goed aan op deze bijzonder inspirerende omgeving.



Naast de producten van deze Duitse fabrikant zelf, is in de LSE ook de samenwerking aangegaan met toonaangevende partners als Philips, Bang & Olufsen, Miele en Miditec. Producten die dan ook volledig operationeel een vast onderdeel van dit innovatieve informatiecentrum vormen. In het al eerder bestaande gedeelte is er vooral sprake van een herkenbare woonomgeving. Hierbij is naast een nagebootste buitensituatie met onder andere bewegingsmelders en video-deurcommunicatie, in de verschillende huiselijke vertrekken zoals keuken, woonkamer, kantoor en slaapkamer, een volledig praktisch werkbare voorbeeldsituatie gecreëerd. Een scenario waarbij letterlijk alles op logische wijze met elkaar in verbinding staat en vooral communiceert. Vooral door de transparante indeling van de verschillende ruimtes, is in deze voorbeeldsituatie ook daadwerkelijk goed zichtbaar hoe logisch alles werkt en op elkaar is afgestemd. Om een optimale compatibiliteit te bereiken, werken zowel de samenwerkingspartners als alle producten van Busch-Jaeger met KNX-sensoren en bedieningselementen.


EDITORS' CHOICE