NIEUWS

Holomatrix 1.2, Cosmo 1.0, 3D ProAnimator 8 en RE:Flex v5

Ulco Schuurmans | 29 januari 2015

Wie creatief een stuk verder wil gaan met digitale grafische effecten, animaties, retouche en warping & morphing bij de montage komt uit op aanvullende software. Dat kan als insteekprogramma (plug-in) of een los pakket (standalone). Dit artikel behandelt een viertal pakketten waarmee de hoge school der creatieve grafische effecten te bereiken zijn. Het kost wat investering in tijd en geld maar dan heb je ook wat.Holomatrix 1.2

Achter de naam Holomatrix van Red Giant gaat een interessant videobewerkingspakket voor het maken van science fiction-achtige video-effecten schuil. Geschikt als plug-in voor After Effects en Adobe  Premiere CS onder Windows of Mac OSX. Het softwarehuis zelf beschrijft in de aankondiging effecten als “Transmissions from a galaxy far, far away”, “Digital Signs and Screens” (borden en schermen) en “Bad Reception” (slechte tv-ontvangst) en daar zijn natuurlijk best leuke dingen mee te doen.Normaliter kost het echt veel tijd en techniek om videoclips er uit te laten zien als hologrammen, spookbeelden, digitale uithangborden en slechte tv-ontvangst. De animaties en instellingen zijn als een standaard template (= voorgeprogrammeerde grafische beelden) die de gebruiker zelf nog nader kan instellen en specificeren. Met andere woorden precies instellen hoe het er uit ziet (look), wanneer het plaatsvindt (timing) en de plaats van de (at random) effecten.
De uitzendingen van een ver afgelegen melkwegstel hebben de vorm en uitstraling van de titels bij Startrek, Star Wars, effecten als bij Iron Man en de acteurs krijgen via keying eenzelfde effect als bijvoorbeeld de spookbeelden (Hogwarts) in de Harry Potter films. Verder ideaal voor logo’s, imponerende boodschappen en verklarende teksten in hologramstijl. Je schept als het ware een eigen toekomst realiteit die er verrassend echt en goed uitziet!
Futuristische uithangborden en stadsreclame zoals bekend uit de cultfilm Blade Runner maak je met Digital Signs and Screens. In het vakjargon heet zoiets ook wel futuristische func met jerky distopische effecten. Tevens geschikt voor digitale reclameborden (digital signage) in winkelcentra en openbare gebouwen.
Bad Reception doet de begintijden van de tv weer herleven. Ruis, spookbeelden, afwijkende kleuren, verplaatste of dubbele beelden en regelrechte storingen. Vroeger besteedden wij veel moeite om deze troep uit het beeld te krijgen. Nu is het weer in voor nostalgie, een sfeer uit het verleden te creëren en griezeleffecten.In de praktijk de plug-in eerst installeren en opstarten. Dan kies je een te bewerken videoclip(-deel) in de tijdlijn, leg daar het gekozen effect uit Holomatrix overheen en stel de verschillende mogelijkheden (parameters) in totdat het resultaat bevalt. Er is keuze uit diverse kleuren, resoluties, looks en frequenties. Het afstemmen van de effecten op het geluid is goed mogelijk. Heel geschikt voor muziekvideo’s en promotieclips voor bands.
Een aardige indruk van hetgeen Holomatrix kan krijg je al via het voorbeeldfilmpje op de website van www.redgiant.com. De plug-in is zowel geschikt voor Windows als Apple OSX en valt via een trial-versie gratis uit te proberen. Tevens zijn er leerfilmpjes te bekijken en extra voorbeelden in te laden. Een prima stuk gereedschap voor de liefhebbers van dit type effecten.


EDITORS' CHOICE