NIEUWS

Re:Flex v5

Ulco Schuurmans | 29 januari 2015

Re:Vision Effects brengt met RE:Flex versie 5 een veelzijdige vormmaker (morpher) en grafische krommer (warper) uit. Wat kan je daar nu mee? Een warper & morpher laat vormen, personen en objecten al of niet geanimeerd in elkaar overgaan. Bijvoorbeeld het ene gezicht in het andere veranderen. Haren laten groeien of juist geheel kaal worden. Mensen die in korte tijd verouderen. Kledingstukken in andere kleuren en vormen wervelend doen overgaan. Of objecten in waterdruppels of andere vormen uiteen laten spatten. Op de site van www.revisionfx.com vind je daarvan een aantal treffende voorbeeldfilmpjes.Morphing en warping zijn populair bij muziekclips, reclamefimpjes, movies met magisch momenten, in blogs op internet en gewoon voor de lol. Het goed ogend, glad geanimeerd en vooral levensecht in realtime uitvoeren van warps en morphs is met de hand niet eenvoudig en een langdurig karwei. Met een plug-in zoals RE:Flex v5 gaat dat een stuk eenvoudiger, sneller en meestal met succes verzekerd. Het programma werkt lekker intuïtief (je blijft in contact met de transformatieprocessen) en heeft de lastige klusjes vrijwel geheel geautomatiseerd. Tevens is het lekker interactief, je ziet meteen wat je doet bij de morphing en warping-processen.Als plug-in gebruikt RE:Flex v5 de teken-, (foto-)grafische en ontwerpgereedschappen plus maskers van het gastheerprogramma. Bijvoorbeeld die van After Effects of Fusion. Vervolgens past het insteekprogramma daar dan de mogelijkheden voor warping en morphing op toe. Bij de warping zijn de sterke punten:
- Bij de vormen (geometrische objecten) direct van en naar per beeldje;
- Je kunt precies de mate van warping aangeven en desgewenst vloeiend animeren;
- De hoeveelheid transformatie bij samengestelde objecten valt per afzonderlijke vorm (shape) in te stellen.Bij de morphing zit de kracht in:
- Snelle en relatief simpele overgangen tussen de set van uitgangsobjecten naar doelobjecten voor de still-modus;
- Automatische alignment, het opnieuw uitlijnen van de veranderde vormen. Dat scheelt een hoop werk!;
- Je kunt gemakkelijk van de ene bewegende beeldsequentie naar de andere morphen;
- Je kunt de standaard overvloeier (lineaire cross-dissolve) eenvoudig aanpassen op de vormovergangen.
- En ook hier is de morphing per afzonderlijke shape in te stellen.Het klinkt allemaal veel moeilijker dan het is. Zien is echter geloven tijdens het bekijken van de voorbeeldclips. De Engelstalige instructiefilmpjes op de website laten zien hoe het in zijn werk gaat. En even wat zelf experimenteren levert al spoedig aardige resultaten op.

Conclusie
De hier besproken grafische software behoort tot de hoge school van de creativiteit bij de grafische effecten in montage. Het ziet er allemaal prima, professioneel en echt uit. Dit is echter geen software voor beginners en iedereen die eens wat leuks wil uitproberen. Het zijn hoogwaardige producten die een vooropgezet hoger doel dienen. Dan haal je de investering er dik uit.

www.cd-e.nl


EDITORS' CHOICE