NIEUWS

Magix Red uw video’s! Versie 7


Ivo van den Broek | 08 januari 2015

Magix populaire software reeks ‘Red uw video’s!’ is inmiddels alweer een tijdje als versie 7 te verkrijgen. Naast de nieuw vormgegeven en touch-geoptimaliseerde gebruikersinterface is ook de geluidsbewerking uitgebreid. Ruis kunt u automatisch met een muisklik onderdrukken. Het pakket wordt zoals altijd met USB-video-omzetter en Scart-kabel geleverd. Andere hardware is niet noodzakelijk. Video Emotion stofte haar videorecorder en privécollectie VHS-banden af en ging aan de slag!

Een klus(je) dat zich perfect leent voor de wintermaanden is het omzetten van de videobanden naar bestanden voor op de computer die dan eventueel weer op een dvd of Blu-ray disc kunnen worden gezet.
Zoals we allen weten heeft de VHS-band niet het eeuwige leven. Alleen al door het bekijken van uw VHS-video’s, verliezen de opnames voortdurend aan kwaliteit - helderheid, contrast en kleuren worden steeds zwakker en er ontstaan beeldfouten. VHS-banden bieden genoeg plaats om een film in zijn volledige lengte op te slaan, maar de beeld- en geluidskwaliteit van een videoband is veel slechter dan die van een dvd of Blu-ray disc. Bij elke weergave lost de magneetlaag van de banden een beetje meer op, totdat deze geheel onbruikbaar zijn. Band vastgelopen en de video is weer eens beschadigd? Bandopnamen zijn namelijk alles behalve veilig: de gemiddelde levensduur van VHS-cassettes bedraagt maar net vijftien jaar - en dat bij optimale opslag…

Digitaliseren
Na bovenstaande gelezen te hebben, zou ik niet te lang wachten… Binnen een paar stappen en zonder enige kennis vooraf kunt u uw oude, kostbare films digitaliseren. Verbind uw videorecorder met de meegeleverde USB-video-omzetter en start voor het digitaliseren de inbegrepen Magix Video easyHD. Wanneer de video zich in het programma of op de harde schijf bevindt, kan het naar wens worden bewerkt. Naast de genoemde audioaanpassing kunnen de helderheid, het contrast van het beeld en vele andere instellingen worden geoptimaliseerd. U geeft uw video’s een finishing touch door intro- en outro-animaties uit uiteenlopende themagebieden te gebruiken. De voltooide video kan daarna direct op de eigen computer of op dvd en Blu-ray disc worden opgeslagen. Het reddingspakket werkt niet alleen voor VHS-banden maar ook voor Video 8, S-VHS, Hi8 en elk andere bandsoort.

Aan de slag
Het eerste dat ik doe is mijn videorecorder (Sony SLV-SE640), die ik alweer even niet gezien had, aan het stroom hangen. Vervolgens gaat de software in de computer en zodra het programma op de computer staat, kan ik de videorecorder aansluiten aan de computer. Dit gaat door middel van een Magix USB-video-omzetter met Scartkabel. Aan de kant van de videorecorder gaat de Scart erin aan de andere kant zitten drie tulp uitgangen (rood/wit/geel) voor geluid en beeld. Je kunt overigens ook voor S-video in deze kiezen. De tulpjes gaan in de USB omzetter en die gaat dan in de computer. Lijkt een beetje ingewikkeld, maar een kind kan de spreekwoordelijke was doen… Dan start ik Magix Red uw video’s! op en volg de instructies.
Ik kom nu aan op het punt dat ik een videoband in de videorecorder kan schuiven, ik ga voor een studiereis naar Praag uit 1998, kies een projectnaam en geef aan dat ik video’s van een analoge bron wil importeren. Vervolgens geef ik aan dat het via composite loopt en dat ik de hoogst mogelijke opnamekwaliteit wil die circa 2.1 Gigabyte per uur in beslag zal nemen. Tot slot druk ik de videorecorder op ‘play’ en met de muis op de knop ‘Video naar computer overdragen’ en de band begint te lopen en zie ik het allemaal voor me in een preview scherm. Meesterlijk eenvoudig!

EDITORS' CHOICE