ARTIKEL47 Labs

Verslag X-fi High-End Audio Show 2011

Tijdens het mooie oktoberweekend van 22 en 23 oktober viel de X-fi High-End Audio show wederom samen met de in het buurcomplex gehouden AV-NU. Veel ruimtes op diverse verdiepingen van het Utrechtse NH Hotel deden dienst als demoruimte van meer dan dertig deelnemende winkels en importeurs. Hifi.nl proefde voor u van de sfeer van dit succesvol gebleken evenement.

De veelgehoorde teneur onder bezoekers die ik sprak was dat de X-fi zich nu al mag meten met de VAD shows van weleer. Een boude, maar deels ware mening die vaak naar voren kwam toen ik bezoekers vroeg hoe de X-fi show beleefd werd. Ik kan me hier ook iets bij indenken, want waar de AV-NU uitblinkt in grotere ruimtes met meer oog voor details in aankleding van een stand, wordt met deze professionele uitstraling meteen de drempel verhoogd voor het uiten van meningen van bezoekers. En dat is juist wat het iets selectere publiek dat enkel shows als de X-fi bezoekt aantrekt. De smalle gangen van een warm hotel met luisterruimtes waar vaak niet meer dan negen man inpast heeft zo zijn charme.

De locatie waar de show dit jaar werd georganiseerd leent zich overigens prima voor shows als deze, hoewel de verdeling van ruimtes over twee vleugels van het hotel en zes verschillende etages wel vraagt om goed schoeisel en het ontbreken van claustrofobie. 

OTO SE Signature

De hoogte in
Ik start meteen op de 20ste en 21ste etage van het voorste gedeelte van het hotel, waar John van Gent en Hifisupply de bezoekers tekst en uitleg geven over bekabeling en accessoires. De meegebrachte tweedehands- en demoartikelen vinden ook gretig aftrek, want ook audiofielen lusten wel een koopje. De eerste ruimte op de hoge verdieping is van X-fi. Remco en Caspar van deze importeur en winkel in Buren hebben gezorgd voor een vrij imposante set van Audio Note. Nieuw was hier het gebruik van de TT-2 draaitafel waarin een primeur gemonteerd was: de Arm Two/II toonarm. De verder set werd vooral gekenmerkt door een Dac en loopwerk van hetzelfde merk, een versterker in de vorm van een Oto SE Signature en twee imposante speakers, die een flink aantal decibels mochten genereren. Hoewel sommigen –mijzelf incluis- het volume wat te hard vonden bleven de bezoekers hier toch wel zitten. Beneden demonstreerde deze importeur en mede-organisator van deze show met 47 Labs in twee ruimtes. De veelal kleine componenten van dit merk wisten toch weer een prima indruk op de bezoekers achter te laten.

47 Labs

Music2 Import pakte weer flink uit met een prestigieuze opstelling van de inmiddels overbekende Blumenhofer Loudspeakers en als primeur de nieuwe D.S.S. Ljurk vloerstaanders. De Blumenhofers kwamen met de bekende Octave versterking prima tot hun recht, hoewel een nog grotere ruimte geen overbodige luxe geweest was. De Dutch Speaker Systems Ljurk betrof een preproductiemodel, die een volle klank gaf met een diep laag. Beide sets weergevers werden voorzien van muziek door Octave versterking, waarvan de meest imposante toch wel de MRE 130 monoblokken vormden die de Blumenhofer Genuin FS1 aanstuurden. Heerlijk muzikaal.

Music2

De twee Acoustic-Signature draaitafels die door Music2 werden ingezet kenden ook twee primeurs. De meest luxe tafel had een door van den Hul speciaal voor dit merk geproduceerd element in de toonarm zitten, de Canary SE. Het MM Soundsmith element in de tweede tafel was gemonteerd in de andere primeur, de imposante luchtgelagerde Aeris tangentiale arm van het nieuwe Nederlandse merk Balanced Audio. De aluminium arm zal ook in een carbonversie leverbaar worden. Van Astin Trew was Michael Osborn aanwezig zoals al eerder te lezen was op Hifi.nl.


EDITORS' CHOICE