HI-VISITRhapsody

Rhapsody: Well tuned systems since 1988

Werner Ero | 20 december 2014 | Fotografie Beeldhouwers

De Hilversumse high end-winkel Rhapsody is in zijn inmiddels bijna 27-jarig bestaan een bijzondere ster aan het Nederlandse audiofirmament gebleken.

Van de nog immer op zeer regelmatige basis georganiseerde complete systeemdemonstraties, live optredens in het winkelpand met deelname van gerenommeerde muzikanten, tot zelfs opnamesessies in een heuse studio en niet te vergeten de inmiddels beroemde gongbaden van dochteronderneming Spirit Connection.

Complete wereld
Rhapsody omvat dus een werkelijk complete muzikale wereld die eigenlijk altijd en ieder moment van het jaar in beweging is. Een vruchtbare voedingsbodem waar altijd weer wat nieuws valt te ontdekken en die klanten en bezoekers steeds weer opnieuw op een prettige wijze probeert te prikkelen en te stimuleren in hun zoektocht naar het ideale geluid en diepgaande klankervaringen.

Hi-visit
Het is begin december en de eerste keer in het najaar van 2014 dat de temperatuur ook overdag net onder het nulpunt zakt. Met de handen diep in mijn zakken gestoken ter bescherming tegen de gure oostenwind, knerpt het grind op het vers aangeharkte grindpad naar de voordeur nog eens extra onder mijn schoenen.

Zeker omdat ik dit keer deze winkel bezoek voor een Hi-Visit, schieten zelfs tijdens het korte tochtje van auto naar de voordeur, mijn gedachten als een spreekwoordelijk snelvuurkanon van de ene naar de andere herinnering. Ook al zijn het er in de afgelopen 26 jaar bijna ontelbare, toch zijn het dit keer gek genoeg met name belevenissen van de laatste paar jaar die naar boven borrelen.

Voorgeschiedenis
Zo was in 2013 het 25-jarig bestaan, met in plaats van de gebruikelijke uitgewogen audio set opstellingen, indrukwekkende live optredens van pianist Bert van den Brink, bassist Tony Overwater en concertpianiste Hanna Devich. Hoewel het eerstgenoemde tweetal voor een waar jazz improvisatievuurwerk zorgde, was het toch Hanna die met haar prachtige vertolkingen van de meesterwerken van de Italiaanse pianist en componist Ludivico Einaudi, letterlijk iedereen muzikaal liet wegzweven. Over muzikaal wegzweven gesproken.

En wat te denken van recente high end-introducties van wereldfaam, zoals de indrukwekkende en monumentale Magico Q7, Sonus Faber Aida, Franco Serblin Ktêma en Accordo en recent de Avantgarde Zero luidsprekers. Of op elektronica niveau de bijzonder indrukwekkende digitale dCS Vivaldi setup, Aurender W20 streamer, TAD elektronica en natuurlijk niet te vergeten de oogverblindende Dan D’Agostino versterkers.

Maar het leuke is dat het bij Rhapsody lang niet alleen maar extreem kostbaar en eindeloos exclusief hoeft te zijn. Want naast meer prijsbewuste systemen met de instappers van bijvoorbeeld Moon (Neo), Naim, PrimaLuna of Audio Physic. Kunt u hier ook terecht voor trendy producten zoals het gloednieuwe Naim Mu-so draadloze alles-in-één muzieksysteem, de complete range aan Devialet modellen of een prachtige nieuwe Audeze hoofdtelefoon met bijvoorbeeld een Moon Neo 430 HA of Chord Hugo DAC-hoofdtelefoonversterker.

Veranderende behoeften
Veel langer tijd om na te denken krijg ik echter niet, want met een ferme zwaai doet de immer opgeruimde Michael van Polen, steun en toeverlaat van Rhapsody eigenaar Harry van Dalen, de vers geschilderde voordeur open. Maar hee, het is niet alleen de voordeur die van een nieuwe frisse verflaag is voorzien. Want naast het in mooie lichte tinten aangepaste exterieur, blijkt ook het interieur een grondige opknapbeurt te hebben ondergaan!

“Mooi hè?” zegt Michael trots wanneer hij mijn onderzoekende blikken langs zowel de kozijnen als de hal ziet gaan. Het is inderdaad zowel vreemd als vertrouwd. Vertrouwd in de zin dat ik hier inmiddels al zolang over de vloer kom dat het bijna als een tweede huis aanvoelt. Als vreemd omdat mijn voeten in de hal ineens over een zachte vloerbedekking ondergrond lopen, in plaats van over het voorheen veel hardere linoleum.


EDITORS' CHOICE