HI-VISITRhapsody

Metamorfose


Werner Ero | 20 december 2014 | Fotografie Beeldhouwers

In de kantoor/ontvangstruimte meteen links om de hoek, is de metamorfose nog veel duidelijker zichtbaar, en is door zowel een andere kleurstelling als nieuwe anders geplaatste meubels, veel meer ruimte en overzicht ontstaan. Terwijl ik de ruimte nog wat beter aan het bewonderen ben, wordt mijn aandacht op bijna magische wijze getrokken door hetgeen mij al jaren in deze villa zo aantrekt. Livemuziek. Eh, nee – dat kan toch helemaal niet? Er staan in de Rhapsody agenda voor dit moment toch helemaal geen optredens gepland? Of zou een toevallige langskomende muzikant zoals wel vaker even een jamsessie in de hoofdruimte geven?

Wanneer even later de deur openzwaait en een breed lachende en vooral enthousiaste Harry van Dalen mij naar binnen wenkt, blijkt het niets van dit alles te zijn. Na een hartelijke begroeting blijkt de muziek waarvan ik zou zweren dat het echt was, te worden voorgebracht door een nieuwe toekomstige ster aan het high end-firmament, de Magico M-Project luidsprekers.

Een prestige concept model waarvan maar vijftig paar worden vervaardigd en alle knowhow van dit als een speer groeiende Amerikaanse high end-luidsprekermerk is verwerkt. Wat ik vervolgens ontwaar is een groot maar zeker niet Teutoons groot luidsprekersysteem dat zowel qua vormgeving als deels het materiaalgebruik, nogal afwijkend is van de andere Magico modellen.

Magico
Voordat we verder gaan met ons gesprek, plant Harry mij neer op de nieuwe comfortabele luisterbank, ruik ik ondertussen de prettige geur van de nieuwe vloerbedekking die de ruimte veel groter laat lijken dan hij is, en drukt hij op ‘play’ van het dCS Vivaldi SACD loopwerk.

Het volgende moment ben ik bijna letterlijk omgeven door zaalgestommel, virtueel aanwezige muzikanten en een weergave realisme wat ik zelden tot nooit zo heb ervaren. De klankkleuren vormen één geheel met de instrumenten, alle toonsoorten hebben eenzelfde natuurlijk aandoende omlijning en de dynamiekschakeringen komen wel heel erg griezelig in de buurt bij wat je ook bij een echt live concert hoort. Zacht is dus echt zacht en bedeesd, terwijl hard ook echt luid is, zonder toevoeging van enige artificiële hardheid of ander artefact.

Na enkele nummers buigt Harry zich als een volleerd samenzweerder naar mij toe en zegt op zachte toon: “Dit is nu precies de essentie waarom ik dit werk zelfs na al die jaren nog steeds met zo enorm veel plezier doe. Muziekweergave middels audiocomponenten is namelijk altijd in beweging. Zeker de laatste jaren hebben de ontwikkelingen een opvallend grote en regelmatig zelfs revolutionaire vlucht genomen.

Van de overgang van fysieke media naar gestreamde content, van conventionele naar geschakelde voedingen, passieve conventionele luidsprekers worden in toenemende mate actief en uitgerust met DSP-correctie, er is een enorm groei in de mobiele gebruikersmarkt en ga zo maar door.

"Een werkelijk complete muzikale wereld die eigenlijk altijd en ieder moment van het jaar in beweging is.”

Ook de wijze waarop consumenten van muziek willen genieten, is het laatste decennium enorm verschoven. Van de stereotoren in de jaren tachtig met de bijbehorende relatief forse luidsprekers, tot slechts één enkele soundbar bij de tv op veel meer plaatsen in huis weggewerkte speakers en bijna alle content gestreamd anno 2014.”

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  Elac Debut Reference DFR52
  Review
  lees meer »
 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »