REVIEW

Muziek aan de muur: Dali LCR

Jamie Biesemans | 15 februari 2015 |
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 12 december 2014

Er zijn heel wat situaties waarbij opvallende vloerstaande luidsprekers of speakerstands ongewenst zijn. De LCR-variant van de Dali Rubicon-familie biedt een elegante uitweg door slanke maar toch hoogwaardige muurspeakers te bieden.


Dali lanceerde dit voorjaar de nieuwe Rubicon-reeks, een familie bestaande uit drie vloerstaanders (de Rubicon 5, 6 en 8), een boekenplankspeaker (Rubicon 2) en een bijzonder LCR-model (Rubicon LCR). Echt de oudere Mentor-reeks vervangen doen de Rubicons niet, al vingen we wel op dat de Mentor-familie op termijn zal uitdoven ten voordele van deze nieuwe speakerfamilie.

Hoewel de Rubicons dus bedoeld zijn als wat lager geprijsde speakers, bevatten ze wel technologie van Dali’s geprezen high-end Epicon-serie. Het gaat dan onder meer om de conus van houtvezel en het SMC-motorsysteem. Hierdoor durft Dali stellen dat Rubicons aan het begin van high-end audio staan.

LCR
In deze test zoomen we in op de LCR-speaker. Het is de goedkoopste telg van de Rubicon-familie, maar meteen ook een uiterst interessante. Dat komt tot uiting in de EISA-award die de speaker dit jaar ontving van zowel de EISA-experts verantwoordelijk voor het selecteren van de beste HiFi-producten als de deskundigen gespecialiseerd in audio voor de thuiscinema. Een mooie indicatie dat deze speaker uitblinkt in flexibiliteit.

Het eerste wat opvalt als je de Rubicon LCR onder ogen krijgt, is de bescheiden dikte. De behuizing is amper 14 cm dik, wat heel wat dunner is dan een typische speaker. Een blik op de achterkant werpen en het mysterie wordt echter heel wat duidelijker. De LCR heeft twee geïntegreerde bevestigingspunten voor aan een muur en groeven zodat je de luidsprekerkabel netjes kan wegwerken. Meer zelfs, muurmontage is niet zozeer een optie bij de Rubicon LCR maar eerder ten zeerste aangeraden.

Voor Dali is dit nauwelijks nieuw terrein te noemen, want in de meeste speakerfamilies van het Deense merk is er wel een speakermodel bedoeld om aan de muur te hangen. Ook in de Mentor-, Fazon- en Lektor-reeksen zijn er LCR-modellen. Overigens voorziet Dali vier kleurversies van de Rubicon-speakers: zwarte pianolak (de versie die wij testen en die zeer stijlvol bleek), wit, walnoot en het zeer knappe Rosso (een roodachtige houtfinish).

Voor een hifi-liefhebber lijkt muurmontage op eerste zicht minder interessant. Onterecht, zoals verder op zal blijken. Wie een thuiscinema wil inrichten, zal wellicht sneller de voordelen inzien. Door zijn smal profiel en relatief laag gewicht kan je een LCR-speaker onopvallend en gemakkelijk aan de muur monteren. LCR staat hier ook wel wat voor ‘universeel’, want Dali ziet de speaker zowel als frontspeaker, rear-luidspreker en zelfs als center gebruikt worden.

Dali zegt expliciet dat je de LCR-speakers niet mag indraaien - dat zou de muurmontage ook lastiger maken. Wel is het belangrijk dat je de speaker op oorhoogte monteert, wat naargelang de zetel waaruit je naar muziek luistert of een film bekijkt betrekkelijk laag kan zijn.

Dat gezegd zijnde kun je een Rubicon LCR eveneens op een boekenplank plaatsen. Ook dat is interessant, omdat het dunne profiel van de speaker plaatsing op een minder brede plank mogelijk maakt. De meeste boekenplankspeakers zijn toch heel wat dieper en vereisen bijgevolg een grotere plank. Niemand kan je natuurlijk tegenhouden om de LCR vrijstaand op de grond te plaatsen, maar dat heeft weldegelijk minder aangename gevolgen voor de klank - zeker in het laag.


EDITORS' CHOICE