REVIEW

DALI Rubicon 6

Max Delissen | 06 oktober 2014 |

Toen Julius Caesar in 49 voor Christus vanuit de Franse Alpen, toen nog als generaal, de Noord-Italiaanse rivier De Rubicon overstak, zou hij volgens de geschiedschrijver Suetonius "alea iacta est" hebben gezegd. Dat betekent: de teerling (dobbelsteen) is geworpen. Oftewel: nu is er geen weg meer terug.

Door tegen de wetten van Rome in als generaal Italie binnen te trekken maakte hij zichzelf en zijn legionairs in feite vogelvrij, en alleen doordat Julius Caesar zichzelf na een korte maar hevige strijd als keizer aan het hoofd van het land wist te vestigen voorkwam hij dat hij veroordeeld werd. Die legendarische gebeurtenis is middels de Engelse uitdrukking "crossing The Rubicon" synoniem geworden voor het in gang zetten van een onomkeerbare revolutie. En dat is precies wat DALI met de nieuwe Rubicon luidsprekerlijn heeft gedaan.


Snel een afspraak
Toen ik iets meer dan twee jaar geleden de machtige DALI Epicon 6 recenseerde schreef ik al vol lof over het nieuwe Linear Drive systeem van DALI, dat gebruik maakt van Soft Magnetic Compound (hele kleine ingekapselde ijzeren magneetdeeltjes die onder druk tot een grote magneet worden samengeperst) voor de aandrijving van de laag/mid luidsprekerunits. Het Linear Drive systeem elimineert vervorming die optreedt in de spreekspoel van de luidspreker, omdat traditioneel magneetmateriaal zich onder invloed van verschillende frequenties voortdurend anders gedraagt. Hierdoor wordt de weergave echt een stuk schoner. De vele luistersessies die ik met de Epicon had bevestigden het gelijk van de ontwerpers. Een neutralere, snellere en transparanter klinkende dynamische luidspreker had ik nog nooit gehoord. Ik sprak daarom in bedekte termen de hoop uit dat dit revolutionaire systeem op den duur ook zijn weg zou vinden naar andere (en daarmee bedoelde ik uiteraard goedkopere) luidsprekers. Het heeft gelukkig geen twee jaar geduurd voor ik mijn hoop bewaarheid zag worden. Tijdens de High End in Munchen van afgelopen voorjaar stond namelijk een paar nieuwe Rubicon 6 luidsprekers van DALI bloedmooi te spelen, en regelde ik snel een afspraak voor een recensie.


Uiterlijk en uitrusting
De DALI Rubicon 6 is, tussen de kleinere 5 en de grotere 8 in, de middelste van drie vloerstaande modellen uit de serie. De Rubicon 2 is een monitor die op een luidsprekerstand moet, en de LCR is een center/surround model waarmee je dus ook een volledig meerkanaals systeem kunt bouwen. De Rubicon 6, die zonder zijn meegeleverde spikes 99 centimeter hoog, 20 centimeter breed en 38 centimeter diep is en 20,2 kilo weegt, is iets eenvoudiger en minder zwaar van bouw en afwerking dan de Epicon. Door de gewelfde voor- en achterpanelen zien ze er desondanks bijzonder fraai uit. De Rosso- en Walnut-kleurige modellen zijn voorzien van echt houtfineer en de zwarte en witte versies hebben een luxueus hoogglans gelakt oppervlak. De grilles worden niet met magneetjes op hun plaats gehouden, maar met kunststof pinnetjes die listig in gaatjes vallen die in de montageplaten en randen van de luidsprekerunits zijn verstopt. Als je zonder grilletjes speelt (wat ik aanbeveel) zie je dus geen ontsierende gaten in de baffle. Mooi bedacht! De twee papier/houtvezel conussen van de laag/mid drivers zijn iets minder rood dan ik van oudere modellen van het merk gewend ben, eerder donker kastanjebruin, en dat geeft de luidspreker ook zonder de grilletjes een voorname uitstraling. De hybride tweeterunit die een geweven softdome combineert met een ribbon als (super)tweeter ziet er iets minder luxe uit dan die in de veel duurdere Epicon, maar maakt desondanks een zeer solide indruk. In een van de dozen zit een kleinere doos met daarin de losse voetjes waar de eveneens meegeleverde spikes (of rubberen dopjes) onder worden gezet. De voetjes worden met stevige M8 bouten onder de kast geschroefd en steken aan de zijkant ongeveer drie centimeter uit. Hierdoor is de basis waarop de luidspreker staat net wat breder, wat de stabiliteit zeer ten goede komt. Al met al is de slanke Rubicon een lust voor het oog.


De bi-wire aansluiting is voorzien van uitstekende geïsoleerde klemmen die banaanstekkers en spades kunnen ontvangen. De bruggetjes tussen de aansluitingen voor laag en hoog zijn naar goed DALI-gebruik van een uitstekende kwaliteit verguld koper gemaakt en niet van koektrommelblik, en ik heb ze dan ook zonder gewetensbezwaar gebruikt. Wellicht is er met speciale jumpers nog een beetje winst te behalen, maar veel zal dat niet zijn. De nominale impedantie van de Rubicon 6 is 4 Ohm, en de gevoeligheid is 88,5dB aan 2,83V/1m. Een minimale impedantie wordt niet opgegeven, maar ik weet dat DALI altijd zorgdraagt voor een zo vlak mogelijk impedantieverloop om de aangesloten versterker niet te zwaar te belasten. Mijn Naim Supernait 2 had er in elk geval geen enkele moeite mee en speelde ook op hogere volumes soeverein zonder een graad warmer te worden.

Opstellen en aansluiten
De DALI Rubicon is dus voorzien van het zeer verfijnde Linear Drive aandrijfmechanisme dat zijn oorsprong vindt in de DALI Epicon. Weliswaar in een iets minder extreme vorm, want het Linear Drive systeem van de grote broer is erg kostbaar. Het systeem moest sowieso aangepast worden omdat de magneet achter de kleinere woofer/middentoners van de Rubicon niet te groot mocht zijn om een ongehinderde luchtstroom te garanderen. De technici van DALI zijn er met veel experimenteren in geslaagd om met de laag/mid drivers voor de Rubicon serie zeer dicht bij de karakteristiek van de Epicon te komen. De superschone klank en de pijlsnelle weergave zijn duidelijk als familietrek herkenbaar. Voor wie geïnteresseerd is in de technische achtergronden van het Linear Drive systeem in de Rubicon is op de website www.dali-rubicon.com een uitgebreide White Paper te vinden waarin alles uit de doeken wordt gedaan. Een andere techniek die DALI toepast heet "Wide Dispersion". De tweeters die ze toepassen hebben een extreem brede afstraling en DALI adviseert om de luidsprekers niet in te draaien, maar juist parallel aan de achterwand de plaatsen. Hierdoor zit je op de luisterplaats dus wat meer "off axis", waar volgens DALI de vervorming in het geluid nóg lager is, terwijl de "sweet-spot" groter is en de invloed van de kamer minder groot. Dat past in elk geval in hun filosofie van een zo schoon mogelijk geluid. De banaanpluggen van mijn AudioQuest Castle Rock luidsprekerkabel werden in de onderste aansluitingen van de Rubicons geprikt en het leukste gedeelte van de test kon beginnen.


EDITORS' CHOICE