REVIEW

Tweeters

Jamie Biesemans | 15 februari 2015 |
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 12 december 2014

De tweede verrassing komt als je de meegeleverde speakergrille verwijdert. Je ziet dan een dubbele constructie: onderaan 16 cm dome-speaker met een ‘ingedeukte’ conus en bovenaan een ronde tweeter van net geen drie centimeter én een ribbon-tweeter. Beide tweeters zijn gemonteerd in een cirkel die met vier schroeven aan de behuizing vastgeklonken is.

Waarom is dat belangrijk? Naargelang hoe je de LCR plaatst, moet je de schroeven losmaken en de cirkel met de twee tweeters negentig graden verdraaien. Dat doe je bijvoorbeeld als je een Rubicon LCR inzet als center en de speaker onder een scherm op zijn zijkant kantelt.

Een ribbon- of bandtweeter heeft namelijk een heel specifieke manier om geluid heel breed naar buiten te sturen, maar dan wel in één vlak. Als de LCR-tweeter juist gepositioneerd is, worden de hoge frequenties horizontaal ruim uitgestuurd en minder in het verticale vlak.

"Bij plaatsing tegen een muur kan de basreflex maximaal zijn werk doen"

Als je dus een Rubicon LCR als center zou gebruiken zonder de hybride tweeter te verdraaien, zou je frequentieverlies merken als je niet helemaal recht voor de centerspeaker zou zitten. Die directionaliteit van de bandtweeter lijkt een nadeel, maar op de juiste hoogte ervaar je net een heel krachtig en gedetailleerd klank die behoorlijk kamervullend is.

Merk ook op dat Dali hier iets heel slim doet door de bandtweeter te combineren met een klassiekere dome-tweeter, waardoor de tweetermodule in zijn geheel wat lager in actie schiet dan je zou verwachten en de nadelen van de bandtweeter deels worden opgeheven.

Zeer dynamisch
Het eindresultaat is er in elk geval naar: de Rubicon LCR levert een rijke, dynamische klank op, waardoor muziek beluisteren een waar plezier is. Ons testwerk gebeurde voornamelijk met de Marantz PM8005 en NA8005-netwerkspeler (zie elders in het magazine), wat een mooie combinatie was voor het betere stereowerk.

Een streepje Ray Charles in FLAC-formaat ging er vlot in – The Sun’s Gonna Shine Again uit The Birth of Soul demonstreerde al bij de openingstonen van de trompet dat de LCR hoog kan gaan, zonder een spoor van vervorming.

Hoe dynamisch het ook werd, de Dali-speakers wisten hun mannetje te staan. Ook nostalgisch, maar dan toch heel wat moderner, was een luistersessie met Long Arm of Coincidence van de sterk door Can geïnspireerde Seattle-band Jessamine, uit de jaren negentig. Hun combinatie van elektronica en shoegazer-rock is zeer sfeervol, warm ook, en de LCR weet dat perfect weer te geven.

Mooi voor surround
Ons lijkt de Dali LCR een ongemeen interessante optie voor een thuiscinema, en niet enkel vanwege de plaatsingsmogelijkheden. Hoewel de LCR niet zo laag kan als de vloerstaande Rubicons, laat de basreflex verwerkt in de achterkant van de behuizing toch toe om lager te zakken dan je zou verwachten.

Dali zelf beweert dat je met LCR’s een surroundopstelling zou kunnen bouwen zonder bijkomende subwoofer. Dat kan natuurlijk, maar we zouden toch aanraden om te investeren in een sub. Een Rubicon-subwoofer is er niet, maar de subwoofer uit de Mentor-lijn is bijvoorbeeld het overwegen waard.






EDITORS' CHOICE