NIEUWSCrestron

Crestron Experience Center

Werner Ero | 29 november 2014 | Fotografie Werner Ero | Crestron

Het Amerikaanse Crestron biedt al ruim 40 jaar maatwerkoplossingen op het gebied van geavanceerde regel- en automatiseringssystemen aan. Binnen het zeer brede productgamma wat uit maar liefst 4500(!) verschillende hardware onderdelen bestaat, is alles ontworpen om met elkaar te integreren en (gebruikers)informatie uit te wisselen. Samen met de eigen oplossingen voor audio-, video-, energie-beheer-, verlichting en klimaatsystemen, is een enorm flexibel en uitgebreid totaalsysteem ontstaan wat zijn weerga niet kent.De toepassingen zijn dan ook schier eindeloos en omvatten onder andere kantoren, universiteiten scholen, jachten, hotels, ziekenhuizen en woningen. In dit verhaal focus ik mij echter op het centraal in ons land gelegen Nederlandse Crestron Experience Center en de ‘real world’ domotica toepassingen voor de gemiddelde thuisgebruiker.

Thuis automatisering en de toegankelijkheid en verkrijgbaarheid van relatief complexe systemen, heeft het laatste decennium een grote vlucht genomen. Waren begin 2000 domotica toepassingen voor velen nog een onontgonnen pad, vandaag de dag weet bijna iedereen wel wat deze term inhoud en komen we op steeds meer plaatsen om ons heen de vele mogelijke toepassingen tegen. De enorme opmars van mobiele apparatuur met een interne controller functie zoals smartphones en tablets, heeft dit proces nog verder versneld. Hierdoor is het nu ook voor high end maatwerk aanbieder Crestron mogelijk geworden zich in toenemende mate meer op het middensegment te richten.

Met andere woorden profiteert u van zowel de enorme ervaring van één van de absolute wereldmarktleiders, als misschien wel het enige bedrijf wat zowel alle benodigde hardware oplossingen als de bijbehorende software binnen één totaalpakket aanbiedt! Om dit nu eens allemaal zelf te kunnen beleven en mij goed te laten voorlichten wat de hedendaagse mogelijkheden op het thuisgebied zijn, bezocht ik onlangs het nog jonge en hypermodern vormgegeven Crestron Experience Center in Gorinchem.Verbazingwekkend toegankelijk
Door mijn nevenfunctie als beroepsfotograaf kom ik inmiddels al ruim vijf jaar in aanraking met thuis automatiseringstoepassingen in het hoogste marktsegment. Oftewel domotica in zijn meest uitgebreide vorm waarbij vaak verdeeld over een groot aantal vertrekken, de complete opsomming van het intro van dit verhaal is ingevuld. Niet geheel toevallig gezien de enorme ervaring en het bijna eindeloos grote productassortiment, kwam de naam Crestron daar keer op keer naar voren en heb ik een goed beeld gekregen in de mogelijkheden en toepasbaarheid. Maar de concurrentie heeft natuurlijk niet stilgezeten en naast nog enkele aanbieders in het topsegment, zijn het vooral de vele aanbieders in het lage- (bijvoorbeeld bouwmarkten met echte basisfunctionaliteit) en middensegment die systemen aanbieden waarbij je snel iets werkend kunt krijgen voor een schappelijke tot zelfs lage prijs.

Het verschil met een Crestron systeem blijft echter groot. Want de hardware aanbieder is doorgaans een ander dan degeen die de software heeft geschreven en van een optimale totaalintegratie is dan ook vaak geen sprake. Feit is dat Crestron vooral in het middensegment tot voor kort ondervertegenwoordigd was en dat is iets waar in dit geval de Nederlandse organisatie heel graag verandering in wil gaan brengen.


EDITORS' CHOICE