NIEUWSSamsung

Samsung NX300


Ulco Schuurmans | 16 november 2014 | Samsung

Een camera die oogt als de nostalgische compact en toch boordevol nieuwe beeldtechniek zit, dat is de Samsung NX300 systeemcamera voor foto en video. Zelfs met aanvullende optiek in 3D. In het oog springen verder het briljante AMOLED touch- en viewerscherm, de 20,3 Megapixels APS-C CMOS sensor, bliksemsnelle fase contrast scherpstelling en Full HD video op 60P.

Camerabodies die inspelen op de fameuze ontwerpen van weleer. Het staat best flitsend zo’n retrodesign zwart of wit camerahuis in de hand. Zeker als je daar dan ook nog eens verrassend goed mee kunt fotograferen en videofilmen. De Samsung NX300 systeemcamera maakt dergelijke aansprekende beloften voor de amateur meer dan waar. Geheel in retrostijl met up-to-date foto- en video-techniek aan boord. Waarbij natuurlijk het delen van de gemaakte opnamen via social media niet vergeten is. Qua vormgeving lijkt de Samsung systeemretro behoorlijk op de befaamde M-serie van Leica. Dit zowel in de vormgeving van de body als de metalen bovenplaat en bekleding. Een Leica body is echter wel dubbel zo zwaar.


Ook 3D
Een opmerkelijke aanvulling voor deze systeemcamera met verwisselbare lenzen is het NX f1.8 45 mm (omgerekend naar kleinbeeld 70 mm) objectief. Dit objectief is zowel geschikt voor normale 2D opnamen als 3D met slechts één lens. Daarvoor zit een speciale op twee LCD-folies gebaseerde stralendeler voor een linker en een rechter stereoscopisch beeld in het objectief gebouwd. De werking is ongeveer hetzelfde als bij stereobeeld met een polarisatiebril. Voor rond de € 400,- extra maak je met de NX300 fraaie 3D-foto’s en -video met een vast brandpunt. Het schakelen tussen 2D en 3D gaat met één enkel knopje.

Twee concepten
Samsung gaat bij de NX300 systeemcamera uit van twee concepten:
1. Een systeemcamera voor iedereen. Beginnende foto- en videografen kunnen er meteen mee aan de slag. Bij de fotografie is er keuze uit de Smart Mode met 14 automatische instellingen. Deze zijn geschikt voor standaard meteen geslaagd fotowerk en creatief. Er is hierbij onder andere keuze uit Creative Shot, Landschap, Lichtspoor of een zogeheten ‘freeze’ shot voor actiefoto’s. De camera past diafragma en sluitertijd naadloos op het type onderwerp aan. En met de i-Depth functie kan je desgewenst op het objectief zelf de diepte van het beeld veranderen. De snelle automatische scherpstelling laat de amateur ook bij video niet snel in de steek. Het gaat hierbij om een gerenommeerd fase detectie/contrast-systeem in combinatie met een snelle beeld-processor.
2. Voor de meer gevorderde en semi-professionele gebruiker die actie- en sportfotografie ambieert  biedt de NX300 het nieuwe hybride Auto Focus systeem met 105 meetpunten voor fasedetectie en 247 voor contrastdetectie dat snel en accuraat scherpstelt. Op 1/6000 seconden sluitertijd  bevries je elke beweging. Tevens is er een burstmodus van de 8.6fps. De objectieven reeks met de NX-bajonet van Samsung breidt zich gestadig uit en behoort kwalitatief gezien zeker tot de betere midden-klasse. Zoals tegenwoordig gebruikelijk heeft de camera een hoge lichtgevoeligheid van ISO100-25600 met weinig ruis en behoorlijke resultaten bij het fotograferen onder matig licht en nacht. Naast de automatiek voor programma, diafragma en sluitertijden valt de Samsung NX300 ook geheel handmatig te bedienen. Aanvullende professionele correctiefuncties zijn het instellen van contrastoptimalisering en het gebruik van belichtingstrapjes. Er is een externe flitser beschikbaar en de sensor reinigt de camera supersonisch.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »