NIEUWSSamsung

Ergonomie en bediening


Ulco Schuurmans | 16 november 2014 | Samsung

In de doorsnee rechterhand past de Samsung NX300 meestal als gegoten. De hangreep en ontspanknop zitten waar je hen verwacht. En de bekleding van metalen body biedt voldoende grip.
Zoals behoort bij de nostalgie ook retro-bedieningsknoppen. De draaiknop voor de opnamestanden is lekker groot, heeft duidelijke instelpunten en valt dankzij de zilverkleur prima op. Op deze knop vind je ook de stand WiFi voor draadloze beeldoverdracht. De WiFi-verbinding is zowel geschikt voor Andoid als Apple iOS en er zijn bijpassende apps verkrijgbaar. Deel bijvoorbeeld jouw foto’s en videoclips op Facebook. Voor video is er een eigen startknop.
Er is geen elektronische of optische zoeker aanwezig. Het meer dan briljante 3.3 inch live view AMOLED touchscreen met 384.000 RGB-pixels maakt dit gemis echter meer dan goed. Zelfs nog redelijk te zien bij fel licht. En voor de videomaker geheel kantel -en draaibaar.
Daar het aantal retroknoppen beperkt is loopt een deel van de opnamefuncties via een logisch gestructureerd menu. Een GPS-functie ontbreekt niet.


Voor video
De Samsung NX300 biedt Full HD 1080P in 3D. Dat doet vrijwel niemand deze systeemcamera in zijn prijsklasse na. Daarnaast maakt de camera ook gewoon goede 2D video’s en biedt de keuze aan objectieven behoorlijk wat optische mogelijkheden. Op Full HD 1080P en 60 fps zien de geschoten videoclips er goed uit. Het starten en stoppen van de opname verloopt via een goed bereikbare rode knop.
Het AMOLED scherm houdt in live view het onderwerp prima in de picture. Jammer is dat dit schermpje alleen kantelt en niet naar buiten draait. De autofocus met contrastdetectie tijdens het opnemen functioneert net als de optische beeldstabilisatie naar behoren. En het geluid van de interne microfoontjes is alleszins redelijk. Er is een mogelijkheid voor het aansluiten van een externe microfoon.
De toegepaste video-CODECS zijn H.264 AVCHD, MPEG4. Er is een goede HDMI 1.4-output aan boord. De opslag op een geheugenkaart van het type SD, SDX, SDHC voorziet in voldoende snelheid en opslagcapaciteit. Voor de liefhebber staan er diverse creatieve videofilters ter beschikking.

Conclusie
Een nieuw slag videofilmende systeemcamera met goede optiek en zelfs 3D. En voor wie het daadwerkelijk gebruikt valt de draadloze WiFi beeldoverdracht met behulp van apps ook niet te versmaden.

Prijzen
Samsung NX300 body € 799,-
Samsung NX300 3D-objectief € 400,-

www.samsung.nl

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »