NIEUWS

Plug-ins voor de videomontage

Ulco Schuurmans | 29 oktober 2014

Plug-ins zijn handige programmaatjes die, zoals de naam al aangeeft, de gebruiker in andere software steekt. Het gastheerprogramma krijgt daarmee de beschikking over extra functies. In dit artikel gaat het om insteekmodules voor montagesoftware. Plug-ins in dit genre zijn geschikt voor het aanbrengen van nieuwe mogelijkheden voor effecten, creatieve filters, titels en grafische (achtergrond)beelden of correcties achteraf in het opgenomen videomateriaal.


CD & E Distribution (Europe) levert in Nederland een flink aantal plug-ins voor de videomontage. Het aanbod varieert van eenvoudig handig en niet duur tot professioneel, veelzijdig en daarmee ook iets duurder. Het is maar wat u als videomaker nodig heeft.
De plug-in integreert in de gastheersoftware. Doorgaans komt deze in de effectmap terecht. U maakt een filmclip in de tijdlijn actief, brengt het gekozen plug-in effect aan en stelt de bijbehorende waarden via de regelaars in. Vervolgens berekent de soft- en hardware op het montagesysteem de aangebrachte bewerking.
Wij maakten een aardige selectie van nuttige betaalbare plug-ins die u op tal van montagefronten kunt inzetten. Van een intelligente huidretouche tot hoogwaardig 3D en realistische cine-effecten. Meer informatie over de besproken plug-ins vindt de videomaker op de website www.cd-e.nl.

Beauty Box Video 2.01
Van het softwarehuis Digital Anarchy komt de ‘schoonheidsdoos voor video.’ Met deze Beauty Box Video wordt u al gauw de lieveling van filmactrices en modellen. Hun huid werd nog nimmer zo fraai van tint en egaal weergegeven. Ja inderdaad, het gaat bij deze plug-in om het aangenaam en fraai weergeven van huidtinten. Kortom een softwarematige visagist die prima samenwerkt met Adobe Premiere Pro, After Effects, Final Cut Pro X, Sony Vegas en OpenFX.
Het gaat bij de Beauty Box Video om bewerking achteraf, postproduction, in de tijdlijn van de montage. De software herkent automatisch gezichten en laat daar volgens corrigerende videografische bewerkingen (algoritmen) op los. De editor behoeft eigenlijk niet meer te doen dan de plug-in op te starten. Beauty Box Video voert de facedetection, correctie van de huidtinten en het glad maken van de huid grotendeels zelfstandig uit. Het aanmaken van maskers of retouche per beeld na beeld is niet meer nodig.
Kan zoiets dan niet fout gaan? Bijvoorbeeld het wegretoucheren van karakteristieke huiddetails die er wel toe doen. In de praktijk is de Beauty Box Video gelukkig slim genoeg om deze belangrijke huiddetails gewoon in takt te houden. Versie 2.01 voorziet in een hoogwaardige en naar keuze instelbare smoo-thing (= glad maken), het verwijderen van glans, rimpels, pukkels, wratten, papels, huidvlekken en andere oneffenheden. De karakteristieke gelaatstrekken blijven zoals gezegd behouden en goed scherp.
Er zijn twee belangrijke knoppen voor het bepalen van de benodigde digitale visagie/retouche:
- Analyze Frame. De analyse per videobeeldje;
- Analyze All. Voor het analyseren van multiple videobeeldjes.
Door het activeren van deze knoppen maakt de Beauty Box Video automatisch een correctiemasker voor de opgegeven doelframes aan. Desgewenst kunt u echter ook zelf zo’n retouchemasker op het videobeeld trekken. Na het aanbrengen van het correctiemasker activeert de editor de gevraagde retouchegereedschappen (tools). Moeilijk is het allemaal niet. Gewoon de knoppen activeren en de grafische schuifregelaars bedienen. Het insteekprogramma wijst zich grotendeels vanzelf. En de verkregen resultaten mogen gezien worden.
Prijs: € 180,59.


PHXY Cleaner
Het softwarehuis Noise Industries brengt onder de noemer FXFactory een groot aantal plug-ins uit. De PHXY Cleaner (spreek uit als fix cleaner) fikst de beeldruis, verbetert de weergave en kan zelfs slechte beelden tot goede reconstrueren. Deze plug-in is geschikt voor Final Cut Pro, After Effects, Motion en Premiere Pro. U vindt de module na het installeren in de effectenfolder.
De PHXY Cleaner bestaat uit een collectie correctiegereedschappen voor:
- Huidbewerking met de Digital Makeup-kit. Retouche van oneffenheden, meer en betere huidkleur en een mooiere lichtval. Ook hier automatische detectie, het aanbrengen van retouchemaskers en het trekken aan schuifregelaars. Instellingen die u veel gebruikt zijn op te slaan als een preset;
- Fast noise reduction verwijdert, zoals de naam al aangeeft, snel beeldruis. Sleep het ruisfilter over de doelclip in de tijdlijn en het gereedschap start al automatisch. Het effect is meteen zichtbaar. Er zijn schuifregelaars voor het wegfilteren van de ruis (hoeveel), verscherpen en lenssmoothing. Het effect valt ook alleen als een beeldverscherper toe te passen;
- De ChromaReconstructor herstelt afbrokkelende kleuren en/ of teveel pixels in de kleurvlakken. Deze ontstaan met name bij keying en sterke rode beeldpartijen;
- Debanding haalt de lelijke banden (een soort posterisatie-effect) uit kleurengradiënten en bij 3D animaties;
- Deinterlace verwijdert de lelijke beeldrandjes (trapjeseffect) door de Interlaced beelden om te zetten in scherpe en rechte Progressive beelden. Tevens compensatie voor ongewenste bewegingseffecten.;
- Anti-aliasing voor het verwijderen van geblokte lijnen om objecten;
- Het verwijderen van waas of mistigheid (haze) in het beeld.

Behalve voor camcorders ook heel geschikt voor onvolkomenheden in met digitale fotocamera’s geschoten videomateriaal. Samenvattend een handige en kwalitatief goede opruimer van ongerechtigheden in het videobeeld. Prijs: € 89,84.


EDITORS' CHOICE