TIP

De beste tweaks en accessoires verzameld

Redactie HiFi.nl | 28 september 2014
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 01 september 2014

In een recente oproep onder onze lezers vroegen we naar iedere denkbare tip of suggestie in de categorie tweaks en accessoires om het resultaat van een hifi-set te verbeteren. Dat leverde een ware stortvloed aan reacties op (aanvullingen nog altijd welkom), waardoor we geen andere keuze hebben dan met een mooie follow-up te komen.

Tweaks en accessoires kunnen immers wel degelijk een verandering in de weergave betekenen, waardoor een opsomming van de meest opvallende reacties ook voor de skeptici onder ons een handig overzichtje op kan leveren.

Als voorbeeld lichten we alvast graag onderstaande reactie uit, omdat het een combinatie is van een ingenieuze oplossing en een stukje doe-het-zelven, waarbij de betreffende lezer (Ernst van Kleij) zeer te spreken is over het resultaat van zijn kluswerk. Hij heeft namelijk met een slimme aanpassing een behoorlijke upgrade uit zijn Dynaudio’s weten te halen, en kan het iedereen aanraden;

Destijds heb ik de filters in mijn toenmalige Dynaudio Audience 122's opgewaardeerd. Hoewel ik het erg fijne luidsprekers vond, miste ik iets. Diepte (in het laag), maar ook in de presentatie in zijn algemeenheid. Na wat denk- en leeswerk kwam ik tot de conclusie dat een upgrade van het filter wel eens zou kunnen helpen. En hoe.

 Alle condensatoren heb ik vervangen door middenklasse Monacor filmcondensatoren (Audyncap had ook gekund, als mijn dealer die had), weerstanden met betere klankeigenschappen, spoelen (en met name de 0-Ohm spoel in het laag) vervangen door laag-ohmige varianten van Intertechnik en Monacor. Alles op een plaatje multiplex gemonteerd en point-to-point gesoldeerd.

Hoewel nog steeds een Dynaudio Audience 122, klonk het, ondanks de instap D28/2 tweeter, echt meer als een kleine Contour T2.5! Veel meer rust, diepte en definitie over het gehele spectrum. En ook meer druk in het laag. Erg waardevolle upgrade, die doet denken aan het resultaat van een (voor het eerst) goed gereinigde bril. Ineens zie (hoor) je hoe het ook anders kan en wat je al die tijd gemist hebt.

 Kostte ca €200 aan onderdelen en nieuwe bekabeling (Kimber 4tc - achteraf overkill; iets eenvoudigers had ook gekund), naast ook wat lef en tijd. Maar voor wie het aandurft en weet waar hij mee bezig is, is het de investering zeker waard. En wie het niet aandurft: ik wil je wel helpen ;)


EDITORS' CHOICE