TIP

De suggesties op een rij

Redactie HiFi.nl | 28 september 2014
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 01 september 2014

Alvorens we een overzicht bieden van een aantal suggesties, is het aardig de allereerste reactie op onze oproep ook even uit te lichten. Dat betrof namelijk de enige inzending waarin géén tweaks of accessoires getipt werden, maar waarbij juist een waarschuwing met een gezonde dosis scepsis werd aangereikt. Bij dezen, met dank aan Theo Foekens:

"Begin er niet aan... De audioketen hangt, mocht de tweak al effect hebben, binnen no time van de ene met de andere compensatiefout aan elkaar. Bedenk daarnaast dat 90% van de tweaks werken als een filter. Wanneer twee filters serieel in de keten staan, verlies je altijd meer dan de som van die twee filters bij elkaar. Iets minder laag, iets minder middentonen: hoog schel geluid, in plaats van rustiger geluid. Geruststellende gedachte is wel dat de meeste gekochte tweats hoegenaamd geen effect hebben. Je partner merkt het dus alleen in de beurs en niet in de oren."

Een ander opvallend gegeven nadat we op de redactie door de berg inzendingen heengeschept zijn: we zien een aantal merken herhaaldelijk terugkomen. Zo kunnen onder meer diverse oplossingen van Furutech en Akiko Audio op positieve reacties rekenen, en zien we ook regelmatig Kemp Elektroniks voorbij komen. Laatstgenoemde scoort vooral goed in de categorie 'stroomgroepen', zoals in onderstaande reactie van Joeke Vriezinga:

"Het eerste waar ik aan moet denken, zijn de drie Shunt Plugs van Kemp Electronics in Amsterdam. Het zijn parallelle filters, werken dus anders dan een netfilter. Toch was ik stomverbaasd over het positieve effect. Bij twee van de drie shunt filters zit een knopje aan de zijkant als een soort van volumeregelaar om de "sterkte" in te stellen. Net alsof je met een toonregeling zit te spelen! Dat geldt vooral voor de Schumacher resonantie plug. Deze is < nota bene > aangesloten op een andere groep van de meterkast. Maar als je aan de knop draait terwijl je naar muziek luistert, dan denk je: "wat gebeurt hier - hoe kan dat?" Dat kan toch helemaal niet. Nou, wel dus! Voor mij zijn deze drie shunt plugs - ik heb ze enkele maanden geleden nieuw als combi-pakket gekocht - zonder enig voorbehoud de beste "accessoires" in mijn huidige set. :-)"

Andere merken met een eervolle vermelding: Zilplex, Audiomaat, Tentlabs, Van Medevoort, Acoustic Revive en Bybee. Bijvoorbeeld onderstaande tip van Henk Drost:

"Een poosje geleden RA4 resonance absorbers van Van Medevoort aangeschaft. geplaatst onder mijn cd-speler en zeer verrast door het resultaat. Het zijn eenvoudige, zeer lichte, dempende voeten die als je ze in handen hebt eerst doen denken dat je geld hebt weggegooid.
Maar deze dempers geplaatst onder de voetjes van mijn speler en zeer verrast met het gedetailleerde en vrij geplaatste geluid wat het opleverde. Een voor mij zeer hoorbare, niet te dure, verbetering in mijn CD weergave.

En deze inzending van Xander van Dijken:

"De M-CDbag van Audiomaat. Werkt snel (2 seconden), altijd en overal. Geen batterij, geen stroomsnoer, geen wachttijd. Ook nog eens de goedkoopste manier om je cd's en lp's te ontdoen van allerlei elektrische, magnetische en statische ongemakken. Al heet ie CDbag de werking op vinyl mag gerust fenomenaal genoemd worden. De weergave na het "baggen" is rustiger, aangenamer, dieper en rijker. Ook even "baggen" voor het rippen. En dat alles voor slechts ‚ā¨ 75. Wereld tweak."

Daarnaast zien we ook een willekeur aan tips die niets (of vrijwel niets) hoeven te kosten. Zoals koffiekopjes die gebruikt worden als cable lifters ("Met name voor LS-kabels. Kan heel goedkoop. Ben zelf begonnen met ongebruikte koffiekopjes. Verschil goed merkbaar wanneer de kopjes werden weggehaald: geluid leek vanachter een 'gordijn' te komen." - Paul van Noort). Wellicht niet altijd overal evenveel resultaat, maar altijd gratis eens uit te proberen. 

Ook over plaatsing en akoestiek valt het nodige te melden zonder dat er noodzakelijk kosten aan verbonden zijn. Zo is Erwin van Damme van mening dat een zichtbaar (hoorbaar) resultaat te bereiken valt door de plaatsing van de luidsprekers en de positionering van de luisterpositie in combinatie met een juiste afstemming van tapijt, gordijnen en bijvoorbeeld boekenkast. Ook het scheiden van de signaalkabels en voedingskabels wordt genoemd: "Afstand houden is de boodschap. Dit zijn tweaks die toch heel wat effect geven op en goede installatie en die, buiten het positioneren van de speakers, redelijk vlug en gratis uitgevoerd kunnen worden."

Ook Robert Mersch richt zich op akoestiek: "In mijn nieuwbouwwoning met vierkante woonkamer en hoog plafond, wat het lastig om het geluid prettig te laten klinken. Bepaalde frequenties tetterde oorverdovend de woonkamer door, andere klanken vielen teveel weg. Oplossing: een paar gordijnen en een hoogpolig vloerkleed midden in de woonkamer. Ook heb ik een wandkast geplaatst om de kale muur een beetje te breken (foto boven, red.). Met andere woorden: de vorm en het materiaalgebruik in huis bepalen een hoop, probeer bijvoorbeeld eens een vloerkleed van de kringloop voor een appel en een ei. :-)"

Over akoestiek en plaatsing voegt Lars van Breemen daaraan toe: "Probeer ALTIJD de speakers met een zelfde afstand tot de muur links en rechts te plaatsen. Zelf zeer goede ervaring met het vervolgens plaatsen van akoestische panelen aan de zijmuur links en rechts van de speaker. Minimaal 1m2 op tweeter hoogte plaatsen. Hierdoor haalt u de 1e reflectie weg. Deze reflectie zorgt voor veel onrust in het hoog en u wint er absoluut diepte werking van het geluidsbeeld mee. Stemmen blijven met veel meer rust en focus in de ruimte staan."

Vrijwel gratis is de volgende tip van Emiel van Duijnen Montijn: 

"Mijn 2 dual draaitafels staan in een kast op een houten plaat met daaronder een simpel rubberen camping matrasje - in combinatie met de spikes waar de draaitafels op staan zijn deze prima gedempt.¬†Ik heb schroefdraden in de spikes laten tappen en de originele pootjes van de draaitafels vervangen door bouten - hier zijn de spikes op bevestigd - op deze manier kan ik ze perfect waterpas zetten. Mijn Hifi componenten staan op elkaar - de onderste heb ik ook van spikes voorzien. Onder de voetjes van alle spikes heb ik dempende viltjes geplakt - een diepte-investering van ‚ā¨2,95.¬†Wellicht zijn dit een paar tips voor low-budget audiofielen zoals ik (cambridge,NAD,Synthese)."


EDITORS' CHOICE