TIP

Lezersvraag – Gezocht: beste hifi-tweaks en accessoires


Redactie HiFi.nl | 09 september 2014

Een interessant – zij het vaak omstreden – onderdeel van de hifi-hobby is tweaking. Tegenstanders betogen dat veel commercieel verkrijgbare tweaks voodoo-achtige geldklopperij zijn, voorstanders weten dat fabrikanten van hifi-apparatuur uit kostenoverwegingen regelmatig bepaalde geluidsverbeterende maatregelen achterwege laten, en er dus in veel gevallen nog winst te behalen valt met een slimme oplossing of aanvulling.

Hoe dan ook, tweaks kunnen een verandering in de weergave veroorzaken, en daarmee is ook vast te stellen dat die veranderingen soms daadwerkelijk verbeteringen zijn. Wij zijn daarom nu op zoek naar de beste tweaks, en dat doen we graag samen met onze lezers.

Tweaks
Tweaken, tunen, optimaliseren – je kunt je hifi-set op vele manieren aanpassen, en het is daarbij niet altijd even duidelijk of je nu echt spreekt van een tweak, of simpelweg van een accessoire, zoals de juiste voetjes voor je luidsprekers of de beste aansluitelementen voor je bekabeling. Soms betreft het logische, zinnige (en vaak niet eens heel prijzige) toevoegingen aan je set, in andere gevallen kom je de meest bizarre geldklopperij tegen. Tweaks waar de meest fantastische eigenschappen aan toe worden gekend, die in de praktijk dan ook nog helemaal niet blijken te werken. Wie de fora leest, wordt niet veel wijzer over wat wel werkt en wat niet, omdat het gros van de forumleden deze tweaks graag naar het land der fabelen verwijst, zonder de producten daadwerkelijk uit te proberen.

In de afgelopen vijftien jaar zijn de nodige tweaks bij HiFi.nl voorbij gekomen, variërend van exotische voetjes, via zakjes toermalijnzand, tot schaaltjes aan de wand. Daarbij is steeds geconstateerd dat een product nooit zomaar de hemel in mag worden geprezen, en tegelijk nooit zomaar als onzinnig mag worden afgedaan. In de categorie 'baat het niet, dan schaadt het niet' is het daarom dan ook zinvol om een aantal beproefde tweaks onder de loep te nemen. We zijn daarom op zoek naar de beste tweaks in hifi-land. Dat is, de volgens onze lezers beste tweaks. 

Voornaam: *
Achternaam: *
E-mail: *
Opmerkingen.

Kortom: welke tweaks, accessoires, slimme aanvullingen of akoestische oplossingen hebben je hifi-systeem weten te verbeteren, en zouden wij dus eens in onze media moeten behandelen? Laat het ons weten, via het FB-reageerveld hieronder, het invulveld hierboven, of via onze redactiemail: redactie@hifi.nl. Alvast bedankt!

EDITORS' CHOICE