NIEUWSSony

Met Sony op bezoek in de Pinewood Studios

Eric Beeckmans | 19 september 2014 | Sony | Importeur: Sony Nederland

Als Sony de Europese pers uitnodigt om de nieuwste Ultra HD 4K-tv’s voor te stellen, dan zijn de Pinewood Studio’s een perfecte achtergrond. Want ook in Pinewood wordt er meer en meer volledig digitaal gewerkt. In Ultra HD 4K uiteraard. Dat de nieuwste Star Wars (Episode VII) hier wordt opgenomen is mooi meegenomen. Helaas, foto’s nemen werd ons strikt verboden, op straffe van vernietiging van het toestel zelfs. Geen sneak-previews van lichtsabelgevechten dus.

Sony liet ons vorig jaar in LA al zien dat het menens was met 4K. Van de lens tot in de woonkamer heeft Sony alle technologie in huis om 4K-video op te nemen, te bewerken, verdelen en uiteindelijk in decinemazaal of thuis te tonen. Dat werd ook dit jaar als een sterke troef uitgespeeld, maar meer nog was Sony er op uit om te laten zien dat er heel wat content in 4K gecreëerd wordt. Hun F65-camera, het professionele neusje van de zalm heeft al dienst gedaan voor M. Night Shyamalan’s ‘After Earth’ met Will en Jaden Smith, Roman Polanski’s ‘La Vénusà la fourrure’, en Joseph Kosinski’s ‘Oblivion’ met Tom Cruise, om er maar enkele te noemen.

Maar naast film wordt er ook heel wat live content met Sony’s F65 en de kleinere F55 geproduceerd. Muziekconcerten bijvoorbeeld. Peter Gabriel’s ‘Back To Front: So LIVE’ tour werd in oktober 2013 opgenomen met tien F55-camera’s. En in juli 2013 werd een concert van Muse in Rome opgenomen met zestien F55-camera’s. In een van de filmzalen van Pinewood kregenwe de 4K-versie van de Muse-hit ‘Follow Me’ te zien, en vooral te horen. Indrukwekkend, en verrassend levensecht. Wie een voorproefje wil, helaas niet in 4K, kan terecht op deze link. Voor de musical liefhebbers was er War Horse, dat door Sony samen met National Theatre Live vanuit London live werd uitgezonden via satelliet in 4K. En dan is er natuurlijk voetbal. Sony is een officiële partner van het FIFA en tijdens het WK werden er drie wedstrijden live in 4K geproduceerd. Twaalf camera’s zijn er ingezet voor de opnames van de finale.

De troeven van 4K zijn duidelijk als het over live events gaat. Ze kunnen perfect in de cinemazaal bekeken worden, en de beelden zijn indrukwekkend genoeg om de live-sfeer te recreëren. Maar de voordelen van Ultra HD 4K zijn niet beperkt tot meer detail en scherpere beelden. Beelden maken in 4K heeft ook voordelen als je eigenlijk een Full HD-resultaat wenst. Je kunt immers perfect een Full HD-beeld croppen uit een 4K-bron, en je kunt de gewenste Full HD-crop zelfs nog roteren. Sony brengt dat idee nog een stap verder. Neem twee F55-camera’s en stel ze zo op dat ze het volledige voetbalveld bekijken. Serverhardware ‘naait’ de beelden aan elkaar. Uit dat gigantische 8k x 2-beeld kun je nu naar believen HD-beelden snijden. Waar een of meerdere camera toch nog actiemomenten kunnen missen ergens op het veld is dat met deze oplossing uitgesloten.

Iedereen kan 4K-video maken. Ook thuis kun je al aan de slag om Ultra HD-contentte maken. Foto’s en video’s, we maken ze steeds meer met onze smartphones, en met de Xperia Z2 heeft Sony nu zelfs een smartphone in huis die 4K-video kan opnemen. Deze nieuwste Android-smartphone van Sony is bovendien stof- en waterbestendig (IP55/58), zodat je ook in de regen prachtige beelden kunt maken. Het hart van de camera is een 20,7 MP ‘ExmorRS for mobile’ CMOS-sensor, Sony’s eigen ‘G Lens’ en de mobiele versie van haar BIONZ-beeldverwerking. Je schiet er 4K-video mee, met 30 frames per seconde. Het 16GB flash-geheugen loopt dan vol met ongeveer 400MB/min. In theorie kun je dus 40 minuten 4K-video kwijt op de telefoon. Dankzij SteadyShot-technologie geniet je van digitale beeldstabilisatie, geen luxe als je video maakt met een smartphone. Met de ingebouwde ‘Movie Creator’ software kun je overbodige stukken wegsnijden, of een leuke clip uit je video snijden. De Xperia Z2 levert bovendien een hele reeks foto/video mogelijkheden: HDR-opnames, ‘Augmented Reality’-effecten, creatieve filters, en zelfs de optie voor ‘Timeshift video’. Daarbij neem je video op in 1.280x720maar wel met 120 frames per seconde. Die beelden kun je dan in perfect slow motion afspelen.

Huiver je bij de gedachte aan 4K-video opgenomendoor een smartphone? Dan heeft Sony voor jou de gloednieuwe FDR-AX100E 4K-camcorder. Die compacte en lichte (0,92 kg) camcorder is er voor wie toch wat serieuzer met 4K-video aan de slag wil. Het prijskaartje van net geen 2.000 euro levert je een mooie camera. Exmor-R CMOS-sensor, Zeiss Vario-Sonnar T groothoeklens van 29 mm met 12x optische zoom, en Sony’s BIONZ X-beeldverwerkingsprocessor. De camera neemt op in Full HD tot 50 frames per seconden, of 4K (3.840 x 2.160) met 24 of 25 frames per seconde. Je kunt de camera ook gebruiken om foto’s te maken met maximaal 20 megapixels. Beelden worden opgeslagenin MPEG4-AVC/H.264 of in het professionelere XAVC S. De FDR-AX100E gebruikt SDXC-kaarten (Class 10) voordataopslag, en een uurtje 4K-video past op een 32GBkaart. Via HDMI sluit je de camera rechtstreeks aan op een 4K-, of Full HD-tv. We konden even aan de slag met beide toestellen, en de resultaten onmiddellijk bekijken op Sony’s nieuwste X9-reeks. En die waren, ondanks onze beperkte videokunde, prachtig. 


EDITORS' CHOICE