NIEUWS

Apple & Domotica

Thomas van den Bossche | 07 augustus 2014

Iedereen weet dat Apple de muziekwereld volledig op zijn kop gezet heeft. Maar de fabrikant uit Cupertino heeft ook nogal wat invloed op de home automation markt. Wat zijn de gevolgen daarvan? En hoe ziet de toekomst eruit?Het onderdeel van Apple dat belangrijk is voor de home automation markt is het gamma iOS-producten. We hebben het dan concreet over de iPhone, de iPod Touch en de iPad. Vooral de komst van de iPad heeft een stevige aardverschuiving veroorzaakt in home automation middens. Een eerste belangrijk punt is dat grote touchscreens het meest zichtbare - en meest sexy - onderdeel zijn van de betere - lees: duurdere - home automation systemen. Het verdienmodel van heel wat home automation fabrikanten was dan ook zodanig dat met name op de verkoop van de touch-
screens een flinke marge werd gerekend. En dat kon ook, want de consument had er geen benul van dat de verkoopprijzen van dergelijke touchscreens eigenlijk te hoog lagen. Nu willen we daarmee niet gezegd hebben dat de home automation fabrikanten profiteerden van de onwetendheid van de consument. In de meeste gevallen dienden die inkomsten immers om de research & development kosten te dekken en de programmeerkosten voor de achterliggende software. De gemiddelde aanbesteder zal namelijk niet zo gemakkelijk geneigd zijn om duizenden euroÕs te betalen voor een licentie op de software die zijn home automation systeem aanstuurt, en dus was het veel makkelijker om ŽŽn en ander te verrekenen in de verkoopprijs van de touchscreens. Iedereen tevreden, eind goed, al goed.
Maar dan komt Apple op de markt met een tablet die beschikt over een multi-touch kleurenscherm met een diameter van 24.6 cm (9.7Ó): de iPad. En als zoÕn iPad - die vŽŽl meer is dan alleen maar een touchscreen - minder dan Û 500 moet kosten, kan je dan nog touch-screens verkopen aan het tienvoudige van die prijs?

Apps
Een tweede punt is dat de consument vandaag van iedere zichzelf respecterende home automation fabrikant verwacht dat deze met een iOS App komt - gratis, bij voorkeur - waarmee zijn systeem kan aangestuurd worden. En nu ook het Android OS aan een opmars bezig is, moeten ook voor dat platform de nodige AppÕs worden klaargestoomd. Flink wat uitdagingen dus voor de home automation markt. We vroegen aan de vertegenwoordigers van enkele merken uit de sector hoe zij tegenover de integratie van Apple iOS-producten staan.

Crestron
De klant heeft bij ons de vrije keuze of hij kiest voor Crestron touchpanels of voor iOS-oplossingen. Combinaties van de twee zijn natuurlijk ook altijd mogelijk. Wel bevelen we aan om minstens ŽŽn bekabelde Crestron bedieningsoplossing te voorzien in een project. Dit om te voorkomen dat het hele systeem onbedienbaar zou worden als een lid van het gezin de iPad meegenomen heeft of als de iPad onverhoopt stuk zou gaan. Crestron biedt ook interessante in-wall oplossingen voor de iPhone en de iPod Touch. Deze kunnen daarmee namelijk tevens als audiobron in een multiroomsysteem gebruikt worden. Wat het Apps verhaal betreft, heeft de klant bij Crestron de keuze uit een gratis of een betalende App. En dat niet alleen voor het Apple iOS trouwens, maar ook voor Android. Met de gratis App kan je je prima redden, maar de betalende App biedt meer mogelijkheden op grafisch vlak.
Wat de marktevolutie betreft, merken we geen noemenswaardige kentering door de komst van de iOS-apparaten. We zien het gewoon als een extra toolset om onze systemen nog meer mogelijkheden mee te geven. Onze touch-screens dragen in principe dan ook nog steeds dezelfde prijskaartjes als vroeger. Wel zijn we bezig om het huidige gamma draadloze bedieningsoplossingen af te bouwen. Dit omdat we willen overstappen naar Infinite EX technologie. Dit - op Zigbee gebaseerde - systeem is een stuk stabieler dan de huidige generatie Wi-Fi systemen.


AMX
Wij gaan er van uit dat draagbare bedieningsystemen op basis van iOS of Android nog belangrijker zullen worden dan ze vandaag al zijn. Wij hebben voor de beide platformen een App ontwikkeld die de mogelijkheden en functionaliteiten van de AMX touchscreens werkelijk voor de volle 100% emuleert. Als er bijvoorbeeld iemand aan de deur belt terwijl je net aan het surfen bent op je iPad, dan zal er een pop-up venster verschijnen waarmee je kan communiceren met de bezoeker. Verder maken we ook gebruik van een op Rochus technologie gebaseerd WAP managementsysteem, voor een hoogwaardige en stabiele Wi-fi ontvangst doorheen de hele woning. Deze App kost Û 450 per device.

Niko
Niko heeft een gratis App ontwikkeld - zowel voor het iOS- als voor het Android platform - waarmee het Niko Home Control systeem kan bediend worden. Dat is meteen ook de enige manier om het systeem draadloos te bedienen. Het is dus niet zo dat Niko zelf ook nog eigen draadloze controllers in het gamma heeft.


EDITORS' CHOICE