Kaleidescape zet een ge•ntegreerde mediaserver-multiroomoplossing in de markt. Kenmerken zijn scalability, software-upgradability, gebruiksgemak en een professionele architectuur.
Binnen de home audio en video is momenteel een ontwikkeling gaande die in de reguliere IT al tientallen jaren gebruikelijk is. Geluid en beeld bestaan in digitale vorm alleen uit door computers te bewerken data. In de IT wordt data op centrale servers opgeslagen, al dan niet bij een cloudprovider of extern datacenter. Het moderne huis kent geen audioracks meer, rondslingerende videorecorders, dvd-spelers of computers. Er zijn alleen nog hier en daar beeldschermen, verborgen luidsprekers en draadloze bedieningsterminals in de vorm van telefoontjes, tabletcomputers of dedicated bedieningsterminals van merken zoals Creston en anderen. Bij degenen waarvoor het werken achter de computer intelligenter vormen kent dan het rondschuiven van icoontjes, zal een iMac of andere hippe pc het bureaublad sieren en mogelijkheden bieden voor geavanceerd grafisch of tekstueel werk. Maar in principe staat alle data op servers en de bijbehorende schijfdevices. Die zijn allemaal verstopt in de kelder en hebben onder andere een functie als mediaserver.
Een mediaserver stuurt in principe beeld en geluid naar verschillende ruimten in een gebouw. Per kamer kan met een afstandsbediening gekozen worden naar welke content men wil kijken of luisteren. Het programma kan per kamer verschillend zijn. De content kan afkomstig zijn van op de server opgeslagen data. Ook kan data direct gestreamed worden vanaf het internet, zoals radio, en doorgegeven worden naar de verschillende ruimten. Voor het bouwen van mediaservers en multiroom solutions zijn talloze mogelijkheden. Er komen steeds meer (gratis) applicaties, dedicated systemen, audio- en videocomponenten met netwerkfaciliteiten, converters, schakelsystemen en remote controls om server gebaseerde multiroomsystemen te bouwen. Wie thuis is in audio-, video- en computertechnologie, kan vaak voor weinig geld een perfect systeem bouwen. Voor wie minder thuis is in deze materie begint de wereld griezelig complex te worden.
Multiroomsystemen zijn doorgaans gebaseerd op computer netwerk technologie. In huis wordt dit netwerk gedeeld met het telefoonsysteem (VoIP) en de ÔnormaleÕ functionaliteit rondom computers, zoals LAN-schijftechnologie, netwerkprinters en andere network attached devices. Maar ook domotica-toepassingen met betrekking tot licht, klimaatbeheersing, beveiliging, sturing van gordijnen luiken en sunshades en huishoudelijke apparaten met een IP-adres maken gebruik van het LAN. Kennis is nodig op het gebied van systeem architectuur en integratie om alles goed te laten werken en om uit het enorme aanbod van multiroombouwstenen de juiste (werkende) oplossing te bouwen. Hier ligt een enorme kennislacune bij de gemiddelde ÔbruingoedwinkelÕ en daarmee tegelijkertijd een enorme kans om te specialiseren, expertise op te bouwen en klanten aan te trekken. De consument moet dan vanaf day one gaan begrijpen dat zulke specialistische consultancy komt voor een bepaalde prijs. De toekomstige hifi-winkel verkoopt dan ook kennis en is daarin onderscheidend. Hardware kun je namelijk overal kopen. De consument koopt dus een op maat gesneden oplossing. De hardware en software daarbij zouden gratis kunnen zijn. De hifi-knaller ter stede gaat dus van Ôhardware centricÕ dozen schuiven naar Ôsolution based sellingÕ.
Kaleidescape
Een strategie om de consument en hifi-dealer enige complexiteit uit handen te nemen is het aanbieden van min of meer direct werkende oplossingen. Er staat dan een soort Ôplug & playÕ systeem, maar dat neemt de integratie-problematiek met de rest van de aan het netwerk gekoppelde devices niet helemaal weg. In ieder geval weet je zeker dat de mediaserver en multiroom apparatuur een op elkaar afgestemde en werkende oplossing bieden en dat je deze niet zelf samen hoeft te stellen uit de honderden devices en stukjes software die beschikbaar zijn.
Het Kaleidescape systeem bestaat uit een viertal functionele eenheden.
Vault
De Disc Vault (M700 of DV700) is een 19 inch unit die Blu-rayÕs, dvdÕs en cdÕs inleest. Er passen 320 schijven in. De vault kan geladen worden en automatisch alle schijven scannen en in de vorm van bestanden opslaan. Die schijven kunnen na het inlezen weer verwijderd worden, maar ook in de carrousel blijven. Dat is in principe alleen nodig voor Blu-ray schijven. Die kunnen alleen afgespeeld worden met het Kaleidescape systeem als de originele schijf zich in de vault bevindt. Dat heeft te maken met copyright-wetgeving. Het lukt dus niet om Blu-rayÕs uit de bibliotheek te halen, ze te scannen met de vault en na terugbrengst nog af te spelen. Dat kan uiteraard wel met cdÕs en dvdÕs, maar er zal vrijwel niemand zijn die zulke content leent en zonder netjes een legaal exemplaar te hebben gekocht op de server plaatst. Artiesten hebben ook recht op een inkomen. Voor wie een grote collectie Blu-rayÕs heeft die steeds klaar moeten staan voor distributie, kunnen meerdere vaults ingezet worden. Maar, wat is dan nog de toegevoegde waarde van de Kaleidescape of elke andere mediaserver als we afzien van illegale activiteiten? De vault schrijft de ingescande data naar een zogenaamde Kaleidescape Server (de 3U of 1U). Deze schrijft het ingescande materiaal op schijf en kan via het netwerk content streamen naar de zogenaamde Kaleidescape Players. De schijven komen in de vorm van losse Disk Cartridges. Die hebben een storage capacity van 3TB en draaien onder een RAID-configuratie. Kaleidescape noemt dat Ôproprietary RAID-K technologyÕ om dataverlies te voorkomen. Technisch gezien werkt het systeem met een RAID-4 configuratie die nog enigszins aangepast is door Kaleidescape. Daar zijn vier schijven voor nodig, maar in de praktijk werkt het systeem ook met drie schijven. In principe komt de kleinste server standaard met vier Disk Cartridges. RAID-4 striped data over drie schijven. De vierde schijf is de parity-disk die daarmee zorgt voor fault tolerance. RAID-4 gebruikt block-striping (in plaats van bytes). Je hebt dan een betere random-access performance. In principe staat RAID-4 bekend vanwege de slechte performance. Maar, dat speelt binnen de vault een minder grote rol. Het schrijven van diskmateriaal naar de schijven gebeurt toch Ôoff lineÕ. In de praktijk zullen gebruikers vooral Ôs nachts nieuw materiaal naar de schijf schrijven. In ieder geval zijn er twee servers. Een voor maximaal vier Disk Cartridges (1HE) en de ander voor veertien cartridges (3HE). Die laatste biedt, fully loaded, dan ruimte voor 900 Blu-rayÕs.