ARTIKELJBL Synthesis

JBL Synthesis droombios op Masters of Luxury


Rob Nijman | 12 december 2015 | JBL Synthesis

In de tweede week van december staat de Amsterdamse RAI in het teken van de Masters of Lxry, een 'high-end' beurs die wat breder is dan de betere audio & video alleen. Je vindt er de nieuwe modellen van Audi, Porsche en Mercedes-Benz, designjurken van Donna Karen en Vera Wang, sieraden van Gassan Diamonds, en zelfs luxe jachten - die qua prijskaartje beginnen bij een half miljoen. 

Fotografie: Sven Verbruggen, Verbruci.nl.

In deze hoofdstedelijke setting vol decadentie - de opvolger van de Miljonair Fair is met ruim dertigduizend vierkante meter groter dan ooit - is ook ruimte voor een top of the line home cinema-ervaring, custom ontworpen en gebouwd door de experts van CinemaDream uit Buren en het ons eveneens welbekende Audiac, importeur van JBL Synthesis. "Het creëren van de ultieme film- of concertbeleving is een kunst," weet Volkan Bugday van CinemaDream. "Een magische spanning die u grijpt vanaf de eerste seconde. Het uitgebalanceerde samenspel tussen geluid, beeld en ruimte doen u vergeten waar u bent en maken u deel van de ervaring. Welkom in de ultieme privé bioscoop!"

Uiteraard maken we eerst een klein rondje over de beursvloer. Langs de dikke auto's, de vette jachten, de protserige juwelenstands en de tweede-hypotheek-trouwjurken. Gelukkig hebben we om half drie een afspraak met Michael Huigen van Audiac, want in de speciaal voor de beurs ontworpen 'thuisbios' (wat heet) kunnen we ons prima voor al deze glitter & glamour verschuilen. 

Home Cinema Dream
In het exorbitante mekka voor de grote portemonnee vinden we een bescheiden zwart blok met de woorden 'Real Home Cinema' op de wand. Goed, het monster dat in deze in vier dagen gebouwde, vier-en-half-duizend kilo wegende thuisbioskolos schuilt, is net zo goed voor de grote portemonnee. Als een bezoeker een dezer dagen, overtuigd door de prestaties hier, besluit tot volledige aanschaf van al het gepresenteerde, mag hij of zij een cheque in de omgeving van een kwart miljoen euro uitschrijven. En tóch voelt een fijne 'AV-stand' op deze beurs veel meer als thuiskomen dan het motorjacht dat een paar meter verder opgesteld staat, of het 'parkeerterrein' met Morgans en Bentleys aan de overkant. Vooral als we zoals altijd hartelijk door Michael ontvangen worden.

JBL Synthesis
"Het Amerikaanse JBL Synthesis heeft al zijn ervaring in het bouwen van geluidssystemen voor professionele bioscopen samengevoegd in een serie home-cinemasystemen voor de meest veeleisende liefhebber." Voor wie het niet weet, JBL Professional vind je in zo'n 75 procent van alle THX-gecertificeerde publieke bioscopen (maar ook op festivals en bij concerten), en JBL Synthesis is er een directe afgeleide van voor de thuismarkt. De opstelling hier telt niet minder dan zeventien luidsprekers; drie frontluidsprekers (verwerkt achter het projectiescherm), zes surroundspeakers (twee aan iedere zijde, twee achterin) en vier 18″ subwoofers vormen samen een systeem dat het niveau van de beste (publieke) bioscopen overstijgt. De oplettende lezer telt er dan dertien, want in het plafond vind je tot slot nog eens vier luidsprekers. "Geen Auro, maar wel voor het volledig 'dichtmaken' van het geluid." Een bioscoop die nergens onder hoeft te doen voor de publieke variant dus. 

Ook de elektronica achter de schermen is van JBL Synthesis, in samenwerking met Datasat Digital en Kaleidescape. Akoestiekoplossingen in de vorm van absorptie en diffusie zijn er van CinemaDream, de projector is een Sony (de VPL-VW520), het scherm van Screen Excellence.  

Sony 4K
De Sony VPL-VW520 home cinema projector is geïntroduceerd op de IFA 2015 in Berlijn om het 4K home cinema assortiment uit te breiden. De 3D-projector beschikt over een resolutie van 4096 x 2160 pixels, wordt geleverd met een HDMI 2.0 aansluiting en kan standaard 4K-video met 60 frames-per-seconde weergeven. Ook voorziet de projector in upscaling. 

De JBL Synthesis systemen bieden geavanceerde signaalprocessors en een digitale equalizer die door een expert op de akoestiek wordt afgeregeld. Kalibratie van deze bewuste bioscoop, een achtzitter met behoorlijk comfortabele stoelen, tekende voor één van de vier dagen van de opbouw. De processors van het systeem configureren zichzelf automatisch om het digitale signaal optimale impact te geven.

Indruk(wekkend)
Wat rest is een indruk van de prestaties. En die zijn simpelweg overdonderend. Toegegeven, het is makkelijk om in superlatieven en 'oows en aah's te vervallen bij iets écht exclusiefs. Maar soms klopt het ook gewoon wat er weggezet wordt. En hoeft een beursvloer geen beperking te zijn voor een weergave van de kwaliteiten. Want voor wat we in deze luxe stoelen zien en horen, geldt ieder cliché: dit is beléven. Of je nu op de voorste rij zit van een concert van Michael Bublé, direct met je voeten mee gaat stampen op de fijne bass van Michael Jacksons Thriller (olé vier subwoofers!) of volledig in de actie van Tom Cruise-spektakel Oblivion wordt gezogen, een stap in deze 'real home cinema' is een stap in de wereld van het geprojecteerde. Haarscherp beeld, met actie waar je in kunt verdwijnen. Geen idee hebben waar het geluid vandaan komt. Meedeinen in je zetel zonder dat de stoel zelf daarvoor aangepast is (olé vier subwoofers!). 

En dat is meteen ook een beetje een minpunt. Voor toch verreweg het overgrote deel van de lezers, uw redacteuren incluis, zal een dergelijke bioscoop nooit daadwerkelijk een thuisbioscoop worden. En blijft het een attractie, iets wat je bezoekt op een beurs als deze. Maar dan is het wel écht een beleving. Maandagavond zal het kleine gebouwtje weer afgebroken worden, en tot de volgende gelegenheid bij Harman in de opslag verdwijnen. Jammer, want we wilden direct een kaartje kopen om Oblivion in zijn geheel nog even te beleven. Next time... 

EDITORS' CHOICE