REVIEWPhilips

Getest: Philips Fidelio E5

Jamie Biesemans | 23 mei 2014 | Philips

De E5 van Philips is een heel bijzondere audio-oplossing voor bij de tv. Naar wens kan je het omvormen van een 2.1- naar een 4.1-surroundoplossing. En dat is niet bepaald conventioneel!

De Fidelio E5 deelt heel wat DNA met de Fidelio HTL9100, een even bijzondere soundbar die Philips vorig jaar voorstelde. Wat maakte de HTL9100 dan zo speciaal? Kort gezegd, het is de eerste - en vooralsnog enige - transformeerbare soundbar ter wereld. Je kunt het gewoon gebruiken als een soundbar met de meegeleverde draadloze subwoofer. Niets aan de hand. Maar als je goed kijkt, blijken de uiteinden van de soundbar aparte speakers te zijn die je kunt loskoppelen. Die twee 'losse' speakers plaats je achter je, waardoor je plots over een 5.1-systeem beschikt.

Het idee is dat je bij gewoon tv-kijken voldoende had aan de soundbar die vooraan stond, maar misschien bij een film toch graag meer een surroundgevoel ondergaat. De HTL9100 is een briljant concept, dat bovendien ook goed uitgewerkt was. En daarom kreeg de soundbar een schouderklopje van onze collega's bij FWD en ontving het op Europees vlak een EISA Award voor innovatie.

De Fidelio E5 is de volgende stap in dit verhaal van Philips. Het basisprincipe is bij de E5 hetzelfde als bij de HTL9100: voor gewoon tv-kijken heb je een eenvoudige opstelling, maar als surround gewenst is, kan je in luttele seconden een 4.1-systeem creëren. Het grote verschil is dat het kloppende hart van de E5 niet bestaat uit een soundbar, maar uit een set speakers die je links en rechts van de televisie opstelt.

Dat heeft alvast een paar praktische implicaties. Waar je een soundbar doorgaans op een tv-meubel plaatst of ophangen, kun je de E5 maar op Ă©Ă©n manier opstellen. Dat kan in principe op de vloer, maar de luidsprekers op oorhoogte plaatsen is toch optimaler. Het zal van de inrichting afhangen hoe goed dat lukt. Als de twee E5-speakers ver uit elkaar staan, zal je ze misschien ook wat naar binnen moeten draaien voor het beste geluid.

Net zoals de HTL9100 arriveert de E5 in een verrassende compact doos. Het meeste plaats neemt de draadloze subwoofer in. De kolomvormige sub met een naar beneden gerichte woofer is duidelijk bedoeld om gezien te worden. Rondom is het bekleed in een gezellig stofje, terwijl de bovenkant een mooi afgewerkt houten paneel blijkt te zijn. Het heeft wel iets B&O-achtig, vind ik. 

Door de naar onder gerichte plaatsing van de woofer is de plaatsing trouwens minder een probleem, al zal je bij een houten vloer een ander effect horen dan als je de woofer op een vast tapijt plaatst.

De twee 40-cm hoge speakers bestaan op hun beurt elk uit twee delen. Het onderste gedeelte – ongeveer driekwart van de hoogte – is bekleed met hetzelfde kasmirachtige stof als de sub. Dit zijn de hoofdunits, met elkaar verbonden door een kabel van ongeveer 2,5 meter. Dit is meteen de grootste afstand dat je de twee E5-speakers van elkaar kan plaatsen. Zelf een langere kabel maken is geen sinecure, want er wordt gebruikt gemaakt van een eigen aansluiting die wat doet denken aan DIN-connectors van weleer.

Over de kabel loopt zowel het audiosignaal als stroom. Wij zijn er nog niet uit of dat een plus- dan wel een minpunt is. Je spaart een stopcontact uit, maar je moet wel een dikke kabel onder je tv leggen. Als je die niet kan wegwerken, oogt het geheel toch een beetje slordig.

Geparkeerd boven elke hoofdspeaker is er een een tweede, compacte unit. Je kan er niet naast kijken, want de compacte secundaire speakers hebben een behuizing met een metaalkleurige speakergrille en bovenaan weeral die mooie houten afwerking. De kers op de taart is het lederen handvat in bruin. Die gebruik je om de kleine speakers op te tillen en naar achter in de ruimte te brengen, op de momenten dat je een surroundervaring wenst. Uit eigen ervaring kunnen we bevestigen dat deze handtas-achtige speakertjes echte magneten zijn voor kinderhandjes.

MERK

EDITORS' CHOICE