ARTIKEL

Vinylfanaat Gertjan van Beijnum

Dieter van den Bergh | 30 maart 2011

Gertjan van Beijnum (54) heeft twee passies: glas-in-lood én vinyl. “Muziek is een leuke manier om iemand te leren kennen. Kijk je in iemands platenkast, dan weet je wie hij is”.

”Sorry hoor, maar nou moet-ie echt even harder.” Op de oude Thorens-draaitafel (een TD 160 MKII ) draait Yo’ Mama van Zappa’s klassieker Sheik Yerbouti. Gertjan van Beijnum zingt zachtjes mee. Zijn charmant rommelige appartement, verstopt in de krochten van een oud klooster in hartje Den Bosch, ademt muziek. Overal hangen luidsprekers, aan de muur beelden van Zappa en Beefheart, in het middelpunt een uitpuilende platenkast. Ook in de boekenkast veel muziek, zoals Deelders Jazz en Vinylfanaten van Robert Haagsma. In een hoekje wacht een nóg betere Thorens op het juiste snoertje.

Glaslicht

Naast muziek heeft de kleurrijke 54-jarige Bosschenaar nog een passie: glas-in-lood. De ramen in zijn huiskamer zijn behangen met eigen glaswerk. “Zie je hoe het zonlicht erop valt? Over een uur zijn de kleuren weer anders. Licht maakt glas-in-lood spannend.”

Een paar jaar geleden maakte de Bosschenaar van zijn hobby zijn beroep. Zijn eenmansbedrijfje Glaslicht werd een succes, het kan de aanvragen nauwelijks aan.

Cassettebandjes

Dan die andere passie: muziek, bij voorkeur op vinyl. Van Beijnum werd een verzamelaar dankzij het cassettebandje. “Lange tijd had ik alleen cassettes. Ik kocht lege bandjes en gaf die aan mensen met het verzoek een doorsnee van hun verzameling op te nemen. Op die manier heb ik enorm veel muziek leren kennen. En het is een leuke manier om iemand te leren kennen: kijk je in iemands platenkast, dan weet je wie hij is.”


EDITORS' CHOICE