ARTIKEL

Surround: verleden, heden en toekomst (4)

Thomas van den Bossche | 21 april 2014

Dolby Atmos maakte voor het eerst zijn opwachting in de bioscoop in 2012. Het is een uitermate geavanceerde surround technologie, die tot 64 (!) luidsprekers kan aansturen. Dat geeft de filmmakers de mogelijkheid om geluiden heel precies te positioneren, op gelijk welke positie rondom en boven de luisteraar. Dat laatste moet niet alleen dienen om overvliegend spul - denk aan vliegtuigen, helikopters, kogels, enzoverder - optimaal weer te geven, maar ook om alle andere geluidsbronnen - zelfs gewone spreekstemmen - op een meer realistische manier te reproduceren. Als je het zo leest, lijkt het enigszins bij de haren getrokken.

Maar als je een goede demo hoort, wordt meteen duidelijk dat het effectief zo is dat die extra hoogtekanalen de soundtrack in zijn geheel een stuk 'echter' maken. Op dit moment is het nog niet duidelijk of Dolby Atmos ook naar het home theater komt, en zo ja, in welke vorm. We gaan er hierbij alleszins wel van uit dat Dolby niet verwacht dat mensen bereid zijn om thuis 64 luidsprekers te gaan installeren.

Maar je weet het maar nooit. En nu verwacht je natuurlijk dat we het vervolgens over een concurrerende, gelijkaardige technologie van DTS gaan hebben. Maar dat is niet het geval. In werkelijkheid komt het antwoord op Dolby Atmos uit Mol. Dat Kempense plaatsje in België, inderdaad.

Aldaar heeft een spin-off van het befaamde Galaxy Studios complex - genaamd Auro Technologies - een nieuwe surround technologie ontwikkeld die de klassieke 5.1/7.1 surround lay-out aanvult met een extra hoogte laag. In dat opzicht doet het verhaal sterk aan Dolby Atmos denken.

Maar het is zo dat Dolby Atmos zich niet te best laat combineren met de huidige Digital Cinema Package (DCP) standaard. Wat het systeem bijgevolg weinig aantrekkelijk maakt voor bioscoopuitbaters. Auro-3D is echter wel compatibel met DCP. En Auro-3D komt wel degelijk naar de huiskamer. We zagen - en hoorden! - al een high-end AV-processor van het merk Storm Audio, maar er is meer op komst. In eerste instantie gaat het louter om kostbare high-end apparatuur, maar het lijkt er sterk op dat enkele grote merken - lees: die betaalbare apparatuur maken - tegen de IFA beurs in september zullen uitpakken met Auro-3D ondersteuning. Bovendien kan Auro-3D ook gebruikt worden voor in-car toepassingen en voor spelletjes.

Auro-3D vult een traditionele 5.1 set-up aan met minimaal vier extra geluidskanalen: Left Height, Right Height, Left Surround Height en Right Surround Height. De eerste twee dienen boven de linker-en rechterluidsprekers te worden gepositioneerd, terwijl de laatste twee boven de linker-en rechtersurround luidsprekers hun ding moeten doen.


EDITORS' CHOICE