NIEUWS

Nieuwe Onkyo-AVR's helemaal klaar voor 4K aan 60 fps


Jamie Biesemans | 17 maart 2014

De lente breekt bijna aan en dus is het tijd voor fabrikanten om hun nieuwe AV-receivers te presenteren. Vandaag is het aan Onkyo, die twee versterkers voorstelt die helemaal zijn voor 4K aan 60 fps.

We kennen Onkyo als een merk dat graag zijn receivers heel volledig uitrust, met een nadruk op netwerkmogelijkheden. Zo waren de Japanners zowat de eersten om Spotify in te bakken. Ook de nieuwe 5.2-kanaals TX-NR535 en 7.2-kanaals TX-NR636 blinken weer uit qua streaming.

Beide modellen bevatten WiFi- en Bluetooth-modules, en spelen hoge resolutie-audio gapless af. Dat laatste is zeker niet overal het geval. De TX-NR535 en TX-NR636 lusten ook een varia aan bestandsformaten, van 192 kHz/24-bit FLAC's en ALACS tot Dolby TrueHD en 5,6 MHz DSD. Om dat allemaal in goede banen te leiden, krijgt de 636 een extra DSP mee. 

Onkyo is vooral heel trots om de eerste te zijn AV-receivers voor te stellen met HDMI-poorten klaar voor 4K aan 60 fps. Aangezien er realistisch op korte termijn geen films zijn in die vorm - of toch niet voor de consument beschikbaar - denkt de fabrikant vooral aan gamers die hun pc aan een grote flatscreen of projector hebben hangen.

Maar op langer termijn is het ook voor filmliefhebbers belangrijk dat Ultra HD-resoluties aan hogere framerates door de receiver geleid kunnen worden. Wie weet of Peter Jackson ooit de Hobbit-films in HFR op een Blu-ray uitbrengt?

 Zowel de TX-NR535 en TX-NR636 verschijnen begin en in de loop van de maand april respectievelijk, voor een prijs van 449 en 599 euro.

EDITORS' CHOICE