Hi-Fi Klubben Stelt Samen - Cambridge Audio en Dali

In de rubriek De Specialist Stelt Samen vragen we hifi-dealers om voor onze lezers in de luisterruimte een bijzondere set bij elkaar te zetten, en de verschillende keuzes toe te lichten om audioliefhebbers enthousiast te krijgen zelf eens te gaan luisteren.

 De winkel - of eigenlijk winkels - die we voor deze editie bezoeken, is Hi-Fi Klubben. We zijn welkom bij het filiaal in Hilversum, dat inmiddels alweer sinds november 2011 draait onder de vlag van Hi-Fi Klubben. Maar de komende weken kun je ook in de andere drie winkels in Amsterdam, Utrecht en Haarlem terecht voor een indruk van de voor deze editie samengestelde set van Cambridge Audio en Dali.

Hi-res audio in zwang

"We hadden laatst een jongen van dertien met zijn vader in de winkel", zo vertelt Vincent de Boer van Hi-Fi Klubben Hilversum ineens wanneer we afscheid nemen. "Die hoorde voor het eerst een nummer van Anouk eens niet als gecomprimeerd mp3-tje, maar zoals het is opgenomen. Hij stond hier met tranen in zijn ogen te luisteren." Zoals veel van zijn generatiegenoten hoorde de tiener waarschijnlijk nooit een cd, laat staan lossless muziek.

Hi-res audio raakt wel steeds meer in zwang. De recente ontwikkelingen rond Pono van Neil Young hebben er in ieder geval voor gezorgd dat ook veel mensen van buiten de audiofiele wereld nu weten wat lossless audio inhoudt. Je zou zeggen dat Hi-Fi Klubben met de Stelt Samen van de komende weken inhaakt op de trend, maar de afspraak stond al voordat Young zijn plannen ontvouwde.

We dachten trouwens met donderdagochtend 11 uur een rustig moment te hebben uitgekozen voor ons bezoek aan het filiaal van Hi-Fi Klubben aan de Hilversumse Langestraat, maar dat blijkt vies tegen te vallen. Winkelmedewerker Vincent de Boer moet zich regelmatig excuseren om een klant te helpen. Begrijpelijk en ach, wij hebben de tijd.

"Mensen willen steeds vaker kleine setjes", begint De Boer met de motivatie voor zijn keuze. "Het aantal eenpersoonshuishoudens neemt toe, mensen wonen kleiner of ze willen simpelweg geen enorme luidsprekers meer in de woonkamer." Wat dat betreft voldoet de door hem samengestelde - bij alle vier de filialen verkrijgbare - set helemaal aan die eisen. Want feitelijk ben je met een compacte streamer/versterker en twee boekenplankluidsprekers al klaar.

"Dit is een set die heel veel mensen zal aanspreken", denkt De Boer. "De jongere generatie zal zich aangesproken voelen, omdat de besturing simpel gaat met een app op smartphone of tablet. Maar ook ouderen die steeds meer beginnen te wennen aan nieuwe systemen, zullen prima uit de voeten kunnen met de Minx Xi van Cambridge Audio."

Cambridge Audio Minx Xi

Over de versterker hoefde De Boer niet heel lang na te denken. “Naar mijn gevoel is de Minx Xi één van de beste - zo niet de allerbeste - compacte hifisets die momenteel verkrijgbaar is voor een nieuwe generatie muziekconsumenten", verklaart hij zijn keuze. "Gekoppeld aan een prachtige schoonheid, leverbaar in zwart en wit."

"Cambridge Audio heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot één van de beste versterkerbouwers. Met de Stream Magic 6 heeft het al laten zien een heel mooie audiofiele streamer te kunnen maken. De Minx Xi is een prachtig compacte set, waarbij Cambridge Audio duidelijk heeft gezegd: we nemen afscheid van de cd, dat is nu echt voorbij."

MERK

EDITORS' CHOICE