De weergevers

Geen poespas dus, puur een streamer met dezelfde ingebouwde Wolfson DAC als in de Stream Magic 6. Wel zonder ingebouwde opslagmogelijkheden, een NAS of externe harde schijf is wel nodig om eigen muziekbestanden af te spelen. Verbinden kan via wifi, of direct met een UTP-kabel in de router. "Natuurlijk is wifi het meest gemakkelijke, maar UTP heeft altijd de voorkeur", verduidelijkt De Boer. "Al is het niet strikt noodzakelijk, er zit absoluut prima wifi in de Minx Xi. Daarnaast heeft de Minx Xi ook bluetooth aan boord, zodat je bijvoorbeeld vanaf je smartphone of tablet files vanuit Spotify of Deezer kunt afspelen. Met de optische ingang kun je bijvoorbeeld ook je televisie makkelijk aansluiten."

Vanzelfsprekend beschikt de Minx Xi ook over ‘ouderwetse’ analoge aansluitmogelijkheden, bijvoorbeeld om een platenspeler aan te sluiten. "Al moet je dan wel een phono voorversterker gebruiken, want die heeft de Minx Xi niet. Opnieuw een bewuste keuze van Cambridge Audio, dat alleen het allerbeste wil. Met een goede phono voorversterker zou het apparaat gelijk een stuk duurder zijn geweest. Terwijl de meeste mensen geen gebruik maken van een platenspeler. Dus zegt de fabrikant: koop je phono voorversterker (die van Cambridge Audio kost 175 euro, red.) maar los."

Dali Mentor Menuet

"We hebben gekozen voor een iets duurdere boekenplankspeaker omdat deze het beste kan laten horen hoe goed de Minx Xi is", legt De Boer de keuze voor de Menuet uit. "Natuurlijk kun je ook bijvoorbeeld de goedkopere Zensor 1 aansluiten als luidsprekers, maar daarmee doe je de Minx Xi eigenlijk tekort."

Want ook de keuze voor de speaker is weloverwogen, legt De Boer uit. "Wij vinden de Menuet de perfecte weergever voor deze streamer. Cambridge Audio bouwt versterkers die alles tot in de kleinste finesses willen laten horen en dat doet Dali ook. Want ondanks zijn kleine formaat, kan de Menuet perfect mid-mid hoog weergeven. Al kunnen mensen natuurlijk altijd kiezen voor een goedkopere luidspreker. Of misschien zelfs nog een stapje hoger, want ook de Mentor 1 (699 euro/stuk) klinkt ge-wel-dig in combinatie met de Minx Xi."

Ook is er volgens De Boer veel winst te behalen in de keuze voor de kabels. "Deze set verdient goede kabels. Wij hebben hem hier bijvoorbeeld aangesloten met de Mainserver stroomkabel van Van den Hul (199 euro voor 1,5 meter). Dat heeft overigens alleen zin wanneer je direct aansluit op het lichtnet in de muur, met een stekkerdoos van IKEA ofzo ertussen heeft het niet zoveel nut."

Qua luidsprekerkabel koos De Boer eveneens voor beter dan de standaard koperen kabel. "Dit is de Silver Anniversary XT van QED (10 euro/meter) met daarop bananenpluggen van Argon (4 euro/stuk)", legt hij uit. "Het kost weliswaar iets meer dan standaard luidsprekerkabel, maar het verschil is gelijk hoorbaar." 

Hi-Fi Klubben Stelt Samen

Cambridge Audio Minx Xi (€ 799,-)
Dali Mentor Menuet (€ 499,- per stuk) 

Tijdelijke actie: gratis paar Dali E-600 stands ter waarde van 179 euro bij aanschaf van de ‘Stelt Samen’ set.

Je kunt de set beluisteren in alle - nu nog - vier filialen van Hi-Fi Klubben, half april opent de vestiging in Rotterdam. De adressen van de winkels - Amsterdam, Utrecht, Hilversum en Haarlem - vind je op de website van de Scandinavische keten.

Kijk ook eens op onze Special Page van Hi-Fi Klubben.

MERK

EDITORS' CHOICE